Brunch is een leuk Engels woord dat komt van twee woorden “Breakfast” en “Lunch” om de bedoeling te beschrijven van “brunch” of “vroege lunch”.
Kennelijk was Winnie de Poeh de eerste die het idee van brunch de wereld in wierp, die Konijn ging bezoeken net toen het ontbijt al lang voorbij was, en de lunch nog lang niet begonnen was.
Een traditioneel zondags ontbijt, dat langzaam overgaat in een lunch, wordt brunch genoemd.
Hoe laat wordt de brunch geserveerd?
De brunchtijd begint tussen 11 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags. Zo’n tijdsinterval is niet toevallig. Traditionele Nederlandse ontbijten beginnen om 8 uur ’s morgens. Maar na een gezellige zaterdagavond heeft niemand zin om vroeg op te staan, dus verandert het zondagse ontbijt in brunch. Gewoonlijk zijn de Nederlanders dol op brunch op zaterdag en zondag.
Meest gestelde vragen over brunch
“Brunch uren”. Je hebt zo’n bordje bij de cafés nu waarschijnlijk al vaak gezien en er is niets om je over te verbazen: brunch is dezelfde populaire maaltijd geworden als ontbijt of avondeten!
Toch kan het soms nog een beetje verwarrend zijn om het verschil te zien tussen zulke gelijksoortige maaltijden als ontbijt, lunch, en brunch. Is er überhaupt wel verschil! Is er een perfect brunchtijdstip?
Als je een van degenen bent die zich ooit zo’n vraag gesteld hebben, bekijk dan hieronder de meest interessante en nieuwsgierige vragen en specifieke kenmerken van de brunch maaltijd!
Wordt brunch alleen op zondag geserveerd?
Traditioneel is brunch een weekendmaaltijd en ze werd oorspronkelijk ofwel op zaterdag ofwel op zondag geserveerd. Maar rekening houdend met het feit dat we tegenwoordig niet meer zo gehecht zijn aan de tradities als de edele Nederlanders waren, kan de moderne brunch niet alleen in het weekend geserveerd worden, maar ook doordeweeks op doordeweekse dagen.
Is er een verschil tussen brunch en lunchgerechten?
Je weet waarschijnlijk wel wat je voor de lunch moet bestellen als je in een café in de buurt komt eten. Verschillende salades en sandwiches, lichte soepen, groentegerechten, en fruit – allemaal erg voedzaam maar tegelijk nogal licht. Geen wonder, want de lunch is een snelle maaltijd om tijdens de pauze te nuttigen!
Eigenlijk is het brunchmenu vrijwel hetzelfde. Ja, de traditionele Engelse brunch die een paar honderd jaar geleden geserveerd werd, zou gebakken eieren, spek, bonen en sandwiches met boter, kaas en jam bevatten, naast de sterke zwarte thee met melk of room en suiker – allemaal vet, zoet en met veel calorieën!
Maar tegenwoordig is het brunchmenu veel lichter! Het varieert in verschillende cafés, maar in het algemeen kun je altijd verschillende toasts, gebakken eieren of pannenkoeken, zoete broodjes, en pasteitjes bestellen. Spek en kaas horen er natuurlijk ook bij, evenals een kop goede oude thee of koffie – met melk of zonder!
Hoe ziet een typische brunch eruit?
Als je in staat zou zijn terug in de tijd te gaan en tijdens de brunchtijd een Nederlands landhuis uit de hogere klasse te bezoeken, dan zou je zeker het volgende beeld zien. Een tafel geserveerd met een theepot, melk- en roomkannen, verschillende soorten harde kaas, boter en verschillende soorten jam en honing. En natuurlijk zou je gebakken eieren en plakjes spek zien, bonen, pap en veel gesneden brood met broodjes. En dit alles zou bedoeld zijn voor slechts één persoon!
Veel later werd spek vervangen door worstjes en werd het aantal levensmiddelen wat verminderd, maar het concept bleef hetzelfde: veel vet, calorieën en suiker.
Tegenwoordig is het traditionele brunch-concept sterk veranderd. Je vindt nog steeds eieren, kaas en spek op het menu, maar er zijn ook veel gezondere gerechten zoals groente- en fruitsalades, ontbijtgranen, zaden en noten.
Wat te drinken bij een brunch?
In het goede oude Engeland ging de traditionele brunch niet alleen gepaard met de sterke zwarte thee of koffie met melk of room, maar ook met enkele alcoholische dranken.
Vandaag zul je in een café of restaurant waarschijnlijk geen sterke drankjes vinden die bij de brunch geserveerd worden, maar er is een grote verscheidenheid aan cocktails, zowel alcoholisch als niet-alcoholisch, die je kunt bestellen.
Is er een specifieke brunchtijd voor de bruiloft?
Een vraag die zeker hinderlijk kan zijn voor wie midden in het proces zit van het plannen van de belangrijkste dag van hun leven! Hier hangt alles af van de vraag of je je huwelijk thuis wilt vieren of dat je de tafels in het restaurant wilt reserveren. Wordt het een thuisfeest, dan kun je gerust je eigen tijd bepalen. Bedenk echter bij het bestellen van de tafels dat een bruiloftsbrunch receptie gewoonlijk tussen 11 en 14 uur plaatsvindt. Wil je echter dat je brunch meer op een ontbijt lijkt (met een aangepast menu), hou het dan op z’n vroegst bij 9 uur ’s morgens.
Welke tijd is het beste voor de brunchborrel?
Je kunt gemakkelijk in de war raken met al die verschillen tussen ontbijt, lunch, brunch en hun later-in-de-tijd versies! De juiste brunchtijd is ook een punt van zorg. Maar laten we, om het je duidelijker te maken, het volgende afspreken: zolang de gemiddelde brunchtijden meestal van 10 tot 14 uur zijn, dan kan de brunch voor de douche tussen 11 of 12 uur en tot 15 uur.
Kan de brunch ook op de theetijd geserveerd worden?
Als we het over de zondagse brunch hebben, verschuift die vaak naar de latere uren en kan hij inderdaad dichterbij het traditionele theetijdstip geserveerd worden.
Laten we het erover eens zijn dat niemand op zondag zin heeft in gedoe! Dat is eigenlijk de reden waarom de brunch uitgevonden werd, mensen wilden gewoon niet te vroeg ontbijten en hun vrije tijd bij het fornuis verspillen.
Dus als je je afvraagt of theetijd wel goed is voor de zondagse brunch, stress niet! Het is absoluut prima.
Laat een reactie achter