Altijd al een eigen tijdschrift willen maken waarbij je volledige inhoudelijke en vormelijke vrijheid hebt? Dan is een zine een leuk begin om een eigen tijdschrift te maken. Misschien dat je nog nooit van een zine hebt gehoord; het is een eenvoudig klein boekje dat je maakt voor een groep mensen met een gezamenlijke interesse. Juist omdat ze zo klein zijn, is het enorm makkelijk om je gedachten, ideeën, kunst, gedichten en schrijven op deze manier te verspreiden en ruilen.

Hoe maak je een zine?

Deze boekjes drukken is makkelijk, snel en goedkoop. Je hoeft geen kennis te hebben over het uitgeven van een tijdschrift of andere technische zaken; je hebt alleen een creatieve geest nodig. Als je wilt, kan je een computer gebruiken om de zines te ontwerpen, maar een pen en papier voldoet net zo goed. Het enige dat je in je achterhoofd moet houden, is dat een zine bestemd is voor een bepaald publiek op beperkte schaal. Zo heb je ook meteen goed zicht op wie het leest en hoeveel mensen het lezen. Je hebt het volgende nodig:

  • Papier
  • Schaar
  • Lijm
  • Touw of nietmachine
  • Pennen en stiften
  • Potloden en gum
  • Kopieermachine

Optioneel:

designen-computer

Beeld: Pixabay

Vul de pagina’s van de zine

De zine kan met de hand of digitaal worden gemaakt.

Eerst moet je bepalen welk formaat papier je kiest. Voor een zine zijn A4, A5 en A6 populaire formaten. Gebruik meerdere vellen, leg ze op elkaar en vouw ze dubbel zodat ze een boekje vormen. Het boekje is gevormd; nu kan je creatief met de inhoud aan de slag. Schrijf teksten, gedichten, stripverhalen, interviews, dromen of gedachten op en onderbouw ze met tekeningen, doodles en mooie sfeervolle foto’s.

Geef vorm aan je zine

Vervolgens moet je de zine in elkaar zetten. Nummer de pagina’s en vergeet ook niet om een inhoudsopgave te maken zodat je snel kunt zien wat er in de zine staat. Vergeet ook niet om een mooi voorblad te maken die de aandacht trekt. Als je feedback wilt krijgen over je zine, of contact wilt leggen met andere ziners, voeg dan ook je contactgegevens toe.

Vermenigvuldig je zine

Dit is het moment dat je je zine gaat ‘uitgeven’. Je gaat je exemplaar kopiëren, zodat je het met anderen kunt delen en ruilen. Als je je zine een echte professionele look wilt geven, dan kan je hem als een echt tijdschrift laten afdrukken bij Drukzo.

Bedenk op welke papier je het wilt printen: wit, gekleurd of speciaal papier. Je moet ook nog even kijken naar een manier om de pagina’s samen te houden; je kunt ze vastnieten, lijmen of met een touw binden, maar ook een elastiekje of paperclip gebruiken. Als je een zine herkenbaar wilt maken, zodat iedereen in één oogopslag ziet dat het van jou is, dan kan je een bepaalde stempel of sticker erop plakken.

Verspreid je zine

Nu is het grote moment om je zine te verspreiden. Geef exemplaren aan je vrienden, leg het bij de lokale bibliotheek of ga naar een winkel die interesse heeft in zines. Je kunt ze te koop of gratis aanbieden, en soms is er zelfs een zine release feestje die je kunt bijwonen.

Laat een reactie achter