Wil jouw bedrijf nieuwe give-aways aanschaffen en daarmee een zo goed mogelijk resultaat behalen? Het gratis weggeven van producten, bijvoorbeeld via een actie op social media, is zeer effectief om je doelgroep te interesseren voor jouw aanbod. Als je slimme keuzes maakt op dit vlak zal de winst van je onderneming groeien. Gebruik onderstaand stappenplan om zoveel mogelijk profijt te halen uit een promotieactie met give-aways.

cadeau-geven

1. Ken je doelgroep

De belangrijkste redenen om te investeren in give-aways zijn natuurlijk nieuwe klanten werven en je omzet vergroten. Het is daarom essentieel dat je weet wie je ideale klant is. Vraag jezelf af welke mensen je helpt met jouw producten en diensten. Wat zijn hun problemen, interesses en doelen? Kijk ook naar andere relevante kenmerken. Hebben de personen in jouw doelgroep bijvoorbeeld een bepaalde leeftijd of wonen ze in een bepaalde regio? Ga verder na van welke media jouw potentiële klanten gebruik maken, want via deze kanalen kun je ze bereiken met jouw reclame.

2. Onderzoek wat je doelgroep wil

Wil je zeker weten wat jouw publiek leuk vindt om te ontvangen als give-away? Onderzoek dan bij een kleine groep enthousiaste klanten hoe dit zit. Selecteer hiertoe bijvoorbeeld eerst een aantal opties die je overweegt en vraag vervolgens aan deze mensen welke ze het liefst zouden willen hebben.

3. Kies passende give-aways

Give-aways die de aandacht trekken van jouw doelgroep en passen bij jouw merk zijn essentieel voor een succesvolle promotieactie. Dit bereik je meestal niet met standaard weggevertjes. Denk dus goed na over welke artikelen goed aansluiten bij de producten en/of diensten die jij wilt verkopen. Je doet het bijvoorbeeld goed met een give-away die te gebruiken is in combinatie met jouw aanbod of de boodschap van jouw reclame versterkt. Zo is het bijvoorbeeld slim om bij jouw evenement siliconen armbandjes met jouw opdruk uit te delen aan betalende bezoekers. Hiermee zijn de deelnemers herkenbaar, vergroot je de merkbeleving tijdens de happening en geef je jouw klanten een uniek aandenken aan een fantastische belevenis.

4. Stel een aantal voorwaarden

Voorkom dat je give-aways lukraak weggeeft. Soms zijn mensen alleen maar geïnteresseerd in het verkrijgen van gratis spullen en daar heb je niks aan. Je bereikt je potentiële klanten eenvoudiger door ze een korte vragenlijst in te laten vullen. Vraag bijvoorbeeld naar hun leeftijd, hun woonplaats, winkelgewoontes, ervaringen met jouw producten en mediagebruik. Dit kan zowel online via je website of social media als fysiek tijdens een beurs. Of wat dacht je van een prijsvraag waarbij je een slagzin moet afmaken? Andere voorbeelden van mogelijkheden: aanmelden voor jouw e-mailvnieuwsbrief, commentaar leveren op jouw bericht via social media en het delen van jouw bericht met vrienden op social media. Als je met een promotiestand op een vakbeurs staat kun je bijvoorbeeld ook het inleveren van een visitekaartje als voorwaarde stellen voor het ontvangen van die gewilde give-away. Je verzamelt zo op een eenvoudige manier contactgegevens van mogelijke klanten. Verder is het ook een goede optie om de give-away alleen te geven aan mensen die daadwerkelijk jouw product of dienst kopen.

5. Communiceren over de promotieactie

Naast een keuze maken voor een bepaalde give-away is het vormgeven en aankondigen van de promotieactie waarbij je ze gebruikt, een belangrijke stap. Stuur bijvoorbeeld een bericht aan alle e-mailadressen in je klantenbestand en schrijf erover op je online kanalen. Stel een eenvoudige tekst op voor een e-mailnieuwsbrief met daarin informatie over hoe je kunt deelnemen aan de actie en in aanmerking komt voor de give-away. Zet de give-away in het zonnetje en geef je klanten goede redenen om te reageren. Laat het niet bij een enkele aankondiging, maar herhaal je boodschap een aantal keer met een serie e-mails en/of berichten op social media. Heb je een winkel, een horecagelegenheid of een ander bedrijf waar klanten over de vloer komen? Informeer je klanten dan ook via posters of banners over de actie. Is de give-away bedoeld voor een beursactie? Verwerk de promotieactie dan in je standontwerp en zet je standpersoneel in om beursbezoekers persoonlijk te benaderen.

Laat een reactie achter