Privacyzorgen met betrekking tot smart auto’s draaien vooral om het op grote schaal verzamelen, delen en mogelijk misbruiken van persoonlijke informatie.

Auto’s die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie die wordt aangestuurd door systemen worden smart auto’s genoemd.

Ze bestaan uit talloze onderdelen van hedendaagse auto’s, onderdelen die verder gaan dan het gebruik van hybride brandstof en een essentiële Bluetooth-verbinding.

Je kunt je telefoon gebruiken om bepaalde onderdelen van een smart auto te bedienen. Ze worden ook wel connected cars of intelligente voertuigen genoemd omdat ze zijn uitgerust met geavanceerde technologie. In dit onderzoek van ExpressVPN kan je nog meer vinden over wat voor privacy gegevens een smart auto over jou opslaat.

Hoe gaan ze met gegevens om?

Data Coding GIF by Pudgy Penguins

De meeste mogelijkheden die nodig zijn om gegevens te verzamelen voor een Internet of Things oplossing zitten al in het voertuig wanneer het de assemblagelijn verlaat.

Via een boordconnector, zoals de ODBII-connector die je op de meeste personenauto’s vindt, kan elke sensor, module en elk regelsysteem zijn status rapporteren.

Het opnemen van de gegenereerde gegevens in je IoT-toepassing is de eerste stap om communicatie mogelijk te maken.

Bepaalde autofabrikanten hebben cellulaire componenten geïnstalleerd die de overdracht van deze gegevens mogelijk maken zonder een cellulaire gateway toe te voegen.

Het verzamelen van gegevens gebeurt meestal via een mobiele gateway die verbinding maakt met de diagnosepoort van de auto.

Soms wil een gebruiker of fabrikant extra informatie vastleggen, zoals wanneer een deur

opent of hoe koud een opslagruimte is.

Sensoren in die situaties leveren real-time gegevens.

Hoe werken smart auto’s?

tesla-binnenkant-rijden-vinger-auto

De werking van een smart auto vereist de integratie van meerdere systemen en onderdelen.

Belangrijke onderdelen in een samrt auto:

Sensoren:

Smart auto’s gebruiken een reeks sensoren om informatie over hun omgeving te verzamelen. Ultrasone, lidar, radar en camerasensoren zijn enkele van deze sensoren.

De gegevens van deze sensoren sturen verschillende functies van het voertuig aan, zoals automatisch remmen in noodsituaties, adaptieve cruisecontrol en waarschuwingen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook.

Computers:

Er zijn veel computers geïnstalleerd in slimme auto’s, die de gegevens van hun sensoren gebruiken om te verwerken en te beslissen hoe het voertuig moet worden bestuurd.

Deze computers beheren het infotainment systeem, de motor, de remmen en al het andere.

Actuators:

De hardware die computeropdrachten uitvoert wordt een actuator genoemd. Solenoïden, servomotoren en motoren zijn voorbeelden van deze actuatoren.

Ze zijn verantwoordelijk voor alles van het besturen van de richting en snelheid van de auto tot het bedienen van de ruiten en spiegels.

Netwerken:

Dankzij hun internetconnectiviteit kunnen smart auto’s gegevens uitwisselen met infrastructuur en andere voertuigen. Een betere verkeersdoorstroming, real-time verkeersupdates en zelfs waarschuwingen voor gevaar langs de weg kunnen allemaal worden bereikt met behulp van deze gegevens.

Het belang van Smart Cars

Naarmate autonoom rijden gebruikelijker wordt, zullen er minder chauffeurs nodig zijn voor het openbaar vervoer.

Verbeterde veiligheid:

Smart auto’s bevatten talloze sensoren en technologieën om botsingen te voorkomen. Deze bestaan uit dodehoekcontrolesystemen, waarschuwingssystemen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook en systemen om botsingen te vermijden.

Minder files:

Om het verkeer beter te laten doorstromen, kunnen slimme auto’s communiceren met de infrastructuur en met elkaar. Hierdoor kan autorijden efficiënter en minder verstopt worden.

Meer gemak:

Handige functies zoals handsfree bellen, navigatie en parkeerhulp zijn beschikbaar in smart auto’s.

Minder impact op het milieu:

Smart auto’s hebben het potentieel om zuiniger te zijn en bij te dragen aan een lagere uitstoot dan conventionele auto’s.

Nieuwe mobiliteitsopties:

Smart auto’s kunnen bijdragen aan de opkomst van nieuwe mobiliteitsopties zoals zelfrijdende auto’s en autodeeldiensten.

Hoe een smart auto jou volgt

elektrische-auto-tesla

Veel verbonden gadgets, waaronder slimme auto’s, kunnen informatie over hun eigenaars verzamelen en versturen. Locatiegegevens, rijgewoonten, prestatiegegevens van de auto en andere soorten gegevens kunnen hiertoe behoren. Hoeveel slimme auto’s hun eigenaars kunnen volgen hangt af van het type en merk van de auto, maar ook van de beschikbare functies en instellingen.

Volgens ExpressVPN zijn er 20 verschillende manieren waarop je smart auto je kan volgen. Hier zijn een paar van de belangrijkste:

GPS-tracering: GPS-technologie wordt vaak gebruikt in smart auto’s om mensen te helpen hun weg te vinden. Dit is nodig voor functies als kaarten en real-time verkeersrapporten, maar het betekent ook dat de auto kan achterhalen waar hij is.

Telematicasystemen: Veel nieuwe auto’s hebben systemen die informatie verzenden en ontvangen over de prestaties van de auto, reparatiebehoeften, enz. Deze informatie wordt vaak naar de fabrikant gestuurd om bekeken te worden.

Toegangsfuncties: Auto’s met Bluetooth, Wi-Fi of mobiele telefoon kunnen informatie versturen en ontvangen via het internet. Deze verbinding kan zaken als online diagnoses en over-the-air updates beter mogelijk maken, maar het zorgt er ook voor dat mensen zich zorgen maken over hun privacy.

Informatie- en entertainmentsystemen: Informatie- en entertainmentsystemen voor slimme auto’s kunnen vrienden, muziek en andere gegevens bijhouden. In sommige situaties kunnen derden deze informatie zien of delen.

Mobiele apps: Veel slimme auto’s worden geleverd met mobiele apps waarmee de eigenaar sommige functies van de auto op afstand kan bedienen, kan zien waar de auto zich bevindt en waarschuwingen kan krijgen. Deze apps kunnen informatie verzenden en opslaan.

Toekomstige innovatie.

In de komende jaren zullen smart auto’s ons stadsbeeld transformeren door verschillende factoren en trends, zoals de wijdverspreide integratie van Automotive Open System Architecture (AUTOSTAR), de personalisatie van auto’s door middel van abonnementsmodellen, autonome voertuigen en augmented reality.

Binnenkort zullen deze ontwikkelingen de ontwikkeling van een volledig autonoom voertuig mogelijk maken, wat bijdraagt aan veiligere rijomgevingen.

Privacy problemen in smart auto’s

Smart auto’s verzamelen veel informatie over je rijstijl, zoals locatie, snelheid en zelfs hoe je gas geeft en remt.

Naast het volgen van je bewegingen, kunnen deze gegevens de prestaties van het voertuig verbeteren.

Ingebouwde camera’s in bepaalde slimme auto’s kunnen zelfs je rijgedrag en je passagiers registreren. Met deze informatie kan een grondig profiel van je leven worden gemaakt, inclusief je routines, passies en sociale netwerken.

Fabrikanten van smart auto’s beweren dat het bijhouden van persoonlijke informatie essentieel is om de veiligheid van auto’s te vergroten.

Ze zouden je gegevens bijvoorbeeld kunnen gebruiken om mogelijke gevaren op de weg te herkennen en je daarvoor te waarschuwen.

Ze kunnen jouw gegevens ook gebruiken om de prestaties van hun autonome voertuigen te verbeteren.

Aan de andere kant maken sommigen zich zorgen over hoe het volgen van slimme auto’s hun privacy kan aantasten.

Zorgen dat hun gegevens mogelijk worden gebruikt om hen te volgen zonder hun medeweten of goedkeuring.

Bovendien vrezen ze dat hun informatie zonder hun medeweten of toestemming wordt verkocht aan niet-gelieerde bedrijven.

Op dit moment zijn er in Nederland nog geen wetten die voornamelijk betrekking hebben op de manier waarop slimme auto’s gegevens bijhouden.

Veel smart car merken, waaronder Tesla, General Motors en Ford, gebruiken de privégegevens van hun consumenten.

Hoe AI wordt gebruikt in smart auto’s

tesla-binnenkant-rijden-auto

Tesla is toonaangevend op het gebied van AI-autotechnologie en gebruikt geavanceerde AI-systemen om de mogelijkheden van zijn auto’s te verbeteren en een meer autonome rijervaring te bieden.

1. Autopilot en geavanceerde hulpsystemen voor de bestuurder (ADAS)

Maakt een zekere mate van autonoom rijden mogelijk. Met minimale input van de bestuurder houdt Autopilot de snelheid van de rijstrook aan en navigeert het op snelwegen met behulp van een combinatie van camera’s, radar en ultrasone sensoren om de omgeving waar te nemen.

2. Objectdetectie en classificatie

Grote datasets van echte foto’s en video’s worden gebruikt om algoritmes te trainen zodat ze objecten op de weg nauwkeurig kunnen herkennen en categoriseren. Verkeersborden, wegmarkeringen, fietsen, voetgangers en auto’s vallen allemaal in deze categorie. Door deze onderdelen nauwkeurig te identificeren kan de auto beslissen wat hij vervolgens moet doen, waardoor het rijden veiliger wordt.

3. Voorspellende analyse en trajectvoorspelling

Systemen kunnen meer dan alleen objecten identificeren; ze kunnen ook hun toekomstige paden voorspellen. Met behulp van het voorspellend vermogen kan de auto anticiperen op de bewegingen van voetgangers, fietsers en andere auto’s. Hierdoor kan de auto proactief zijn snelheid, remmen en sturen aanpassen om botsingen te voorkomen. Hierdoor kan de auto proactief zijn snelheid, remmen en sturen aanpassen om botsingen te voorkomen.

4. Visie en sensorfusie

Kan informatie van verschillende sensoren – zoals ultrasoon, radar en camera’s – combineren om een grondig beeld van de omgeving te krijgen. De auto kan betere beslissingen nemen door deze combinatie van sensor gegevens, waardoor hij een betrouwbaarder en robuuster beeld van de buitenwereld krijgt.

5. Natuurlijke taalverwerking (NLP) en spraakherkenning

integreren vaardigheden op het gebied van natuurlijke taalverwerking (NLP), waardoor het voertuig stemcommando’s in natuurlijke taal kan begrijpen en erop kan reageren. Dit verbetert het rijgemak en de veiligheid door handsfree bediening van verschillende voertuig functies mogelijk te maken.

6. Parkeerhulp en oproepfunctie

Het parkeerhulp systeem maakt gebruik van sensoren en algoritmes om het voertuig in krappe parkeerruimtes te manoeuvreren, verlaagt de kans op botsingen en vergemakkelijkt het parkeren.

Bovendien kunnen eigenaars een smartphone-app gebruiken om hun Tesla naar een specifieke locatie te roepen. Dit maakt handsfree parkeren en ophalen mogelijk.

Conclusie

Mensen die smart auto’s en bijbehorende diensten gebruiken, moeten zich bewust zijn van de privacyregels en servicevoorwaarden die daarbij horen. Fabrikanten leggen vaak uit welke informatie ze verzamelen, hoe ze die gebruiken en of ze die delen met andere mensen. Als gebruikers zich zorgen maken dat hun gegevens worden gevolgd, kunnen ze vaak hun privacy-instellingen wijzigen of bepaalde functies uitschakelen.

Smart auto-functies kunnen handig zijn, maar gebruikers moeten de voor- en nadelen van deze functies afwegen tegen hun zorgen over hun privacy en slimme keuzes maken over hoe ze hun verbonden auto’s gebruiken en instellen.

Hoe kunnen smart auto’s je bespioneren? Belangrijkste zorgen over privacy 2024

Laat een reactie achter