Vouwgordijnen zijn de meest luxueuze en visueel aantrekkelijke vouwgordijnen van allemaal, en ze zijn ideaal om een statement te maken, een vleugje zwier aan een kamer toe te voegen en in het algemeen een sfeer van weelde en kwaliteit te creëren.

Dit maakt ze de ideale keuze voor een slaapkamer, woonkamer, hal of eetkamer, maar minder voor badkamers en keukens, omdat hun stoffen niet goed bestand zijn tegen veel water of zelfs vocht (en in het geval van keukens, bakvetten) in de lucht.

Er zijn enkele uitzonderingen, zoals voor grote, hooggeplaatste, goed geventileerde keukens en/of badkamers waar het vouwgordijn niet in de weg zit, maar tenzij je in een letterlijk kasteel woont, is de kans groot dat vouwgordijnen in een keuken of badkamer worden blootgesteld aan vocht.

Hoe dan ook, in welke kamer je ze ook gebruikt (of van plan bent om ze voor te kopen) vroeg of laat zul je moeten uitzoeken hoe je vouwgordijnen schoonmaakt, en je beste gok in dit opzicht is om te gaan voor “vroeg”, omdat een kleine hoeveelheid regelmatig onderhoud ervoor zorgt dat ze er zo goed als nieuw uit blijven zien en de noodzaak voor serieuzere schoonmaakwerkzaamheden aanzienlijk uitstelt.

Door vouwgordijnen af en toe schoon te maken voorkom je dat er stof ophoopt, verwijder je huisstofmijt en voorkom je zelfs dat er schimmel op de stof groeit als je kamer een beetje vochtig wordt of als je ramen condensvorming vertonen.

Maar hoe maak je vouwgordijnen schoon die je bij een online raamdecoratie shop kunt kopen? In dit artikel vertel ik je wat de makkelijkste manier is, wat je moet doen als je vouwgordijn een vlek of vlek heeft opgelopen en beantwoord ik nog een paar veelgestelde vragen over het schoonmaken van vouwgordijnen.

Vouwgordijnen schoonmaken op de gemakkelijke manier

De snelste en eenvoudigste manier om vouwgordijnen schoon te maken is min of meer voorkomen dat ze al te vuil worden.

Als de stof vrij stevig is, hoef je alleen maar even af te stoffen met de zachte borstel van de stofzuiger; als je echter werkt met meer delicate stoffen zoals zijde of een geborduurd dessin, wees dan wat voorzichtiger en gebruik een plumeau of microvezeldoekje.

Zo maak je vouwgordijnen eenvoudig schoon:

  • Klap het rolgordijn helemaal uit en houd het dan vast aan het gewicht aan de onderkant om het strak te houden (zonder eraan te trekken).
  • Ga met je stofdoek of het opzetborsteltje van de stofzuiger lichtjes over het oppervlak van de stof, begin bovenaan en werk naar beneden.
  • Besteed wat extra aandacht aan de plooien van de stof van de jaloezie, want deze kleine verticale richels zijn de plekken waar het stof zich na verloop van tijd ophoopt, vooral als je de jaloezie lange tijd in dezelfde positie laat staan zonder dat hij wordt bijgesteld.
  • Ook de onderkant van het rolgordijn, vooral als het over de vensterbank valt, is een plek waar stof en pluisjes zich kunnen ophopen als je het rolgordijn lange tijd laat zitten.

Hoe krijg je vlekken uit een vouwgordijn?

gordijn-vlek

Het verwijderen van vlekken uit een vouwgordijn is mogelijk voor de meeste dingen die op de stof terechtkomen (hoewel de vlekkenmakende vaardigheden van kinderen onder de 12 jaar ons in dit opzicht blijven verbazen, dus er is geen garantie), maar moet met enige voorzichtigheid gebeuren om te voorkomen dat de vlek erger wordt, dat er ook watervlekken ontstaan of dat delicate stoffen beschadigd raken.

Hoe krijg je vlekken uit een vouwgordijn zonder schade te riskeren?

Verwijder eerst al het stof op het oppervlak zoals hierboven beschreven, zodat je precies kunt zien waar je mee te maken hebt en om te voorkomen dat het stof verandert in echt “vuil”, dat zich mooi zal verspreiden en het probleem eerder zal verergeren dan verbeteren!

Hoe krijg je vlekken uit een vouwgordijn met water?

Gebruik een schone, vochtige doek die goed is uitgewrongen om watervlekken te voorkomen en test het effect hiervan op een klein, onopvallend deel van het rolgordijn voordat je aan het echte probleem begint.

Ervan uitgaande dat alle systemen werken, wrijf of dep dan heel zachtjes over het aangetaste gebied (deppen is beter voor delicate stoffen) totdat het begint te verschuiven.

Als dat niet werkt, voeg dan een beetje wasmiddel toe.

Als water alleen niet werkt, probeer het dan opnieuw met een beetje zeepwater (het gebruik van een wasmiddel voor delicate stoffen of handwas is ideaal) en kijk of dat verschil maakt.

Als dit niet werkt, moet je het grote geschut tevoorschijn halen.

vouwgordijn-licht-grijs

Nog steeds geen resultaat? In dat geval moet je misschien een speciale vlekkenverwijderaar toevoegen aan het watermengsel; en we kunnen je geen specifieke vlekkenverwijderaar aanraden die geschikt is voor alle soorten vlekken en stoffen, omdat beide factoren met veel variabelen te maken kunnen hebben.

Je moet echter wel de stof en de onderhoudsinstructies voor je jaloezie identificeren en dan gaan winkelen met deze informatie bij de hand en een vlekkenverwijderaar kiezen die geen lange rij vette rode kruizen of waarschuwingssymbolen naast de stof van je keuze op het etiket heeft staan.

Wees een beetje te blasé en je zou wel eens de kleur van het rolgordijn kunnen verwijderen samen met de vlek, waardoor je een iets ander uiterlijk overhoudt dan waarmee je begon, wat hé, nu in ieder geval schoon is, maar waarschijnlijk ook niet precies het resultaat was waar je op hoopte.

Meng de vlekverwijderaar volgens de aanwijzingen en probeer het eerst uit op een onopvallend deel van de stof.

Alternatieve aanpak: probeer in plaats daarvan een beetje spiritus/schrobalcohol op de vlek, dat verdampt snel en dringt niet door in het weefsel van de stof zelf.

Algemene tips om vlekken uit vouwgordijnen te krijgen

  • Stof het vouwgordijn zoals gezegd eerst af om te voorkomen dat je vuilvlekken krijgt als je water toevoegt.
  • Blijf je doek regelmatig uitspoelen en uitwringen om ervoor te zorgen dat de doek altijd schoon is wanneer deze de stof raakt.
  • Denk eraan voorzichtig te zijn; dep vlekken of wrijf er hooguit zachtjes overheen, en wees extra voorzichtig met geborduurde of delicate stoffen om ervoor te zorgen dat je ze niet beschadigt.

Kun je vouwgordijnen professioneel laten reinigen?

Hoe maak je vieze vouwgordijnen schoon als ze niet meer ter plekke gereinigd kunnen worden of een beetje vies zijn gaan ruiken? Kun je vouwgordijnen chemisch laten reinigen?

Ja, stoffen van vouwgordijnen kunnen chemisch gereinigd worden en ze komen er meestal heel goed uit met een professionele stomerij, omdat hierbij een oplosmiddel wordt gebruikt dat weinig tot geen water bevat en dus veel milder is voor zachte en delicate stoffen.

Kunnen vouwgordijnen in de wasmachine?

a washer and dryer in a room

Kunnen vouwgordijnen in de wasmachine? Theoretisch wel, afhankelijk van de stof waarvan ze gemaakt zijn; sommige vouwgordijnstoffen kunnen in de wasmachine, maar veel stoffen niet.

Dus als je twijfelt, neem dan contact op met de fabrikant om er zeker van te zijn dat je vouwgordijn in de wasmachine kan, in plaats van het erop te wagen en er het beste van te hopen… Want het “slechtste” kan in feite betekenen dat je je vouwgordijn vernietigt, als de machinewas resulteert in krimpen, vervagen, trekken of de totale functionele vernietiging van de stof van het vouwgordijn!

Om het zekere voor het onzekere te nemen, is mijn persoonlijke advies om vouwgordijnen niet in de wasmachine te stoppen, maar ze naar de stomerij te brengen als je echt denkt dat ze een grondige wasbeurt nodig hebben.

Hoe maak je vouwgordijnen schoon in de wasmachine?

Als je het toch gaat doen, ongeacht wat ik zeg, en je weet zeker dat je vouwgordijn geschikt is voor de wasmachine, maak dan eerst de koorden los van de achterkant van het vouwgordijn. Bij de meeste moderne vouwgordijnen komen deze gewoon los; dit is eigenlijk een kinderbeveiliging om verstrikking te voorkomen.

Je zou dan de stoffen bekleding moeten kunnen verwijderen door hem gewoon van de hoofdrail weg te trekken, waar hij meestal met klittenband op zijn plaats wordt gehouden.

Trek ook voorzichtig de steunstangen en het gewicht aan de onderkant van het rolgordijn eruit als je het naar beneden hebt gehaald.

Gebruik een mild, zacht wasmiddel op een fijnwasprogramma en een lage temperatuur.

En voor het geval het nog gezegd moet worden: probeer een Romeins rolgordijn niet in de droger te drogen! Dat loopt nooit goed af. Hang het rolgordijn in plaats daarvan op om goed te drogen voordat je het weer ophangt.

Kun je vouwgordijnen met stoom reinigen?

groot-vouwgordijn-grijs

Mogelijk, afhankelijk van de stof waar het rolgordijn van gemaakt is. Ook hier is ons algemene advies over het met stoom reinigen van vouwgordijnen “niet doen”, omdat de meeste vouwgordijnen niet ontworpen zijn om blootgesteld te worden aan vocht of hogere temperaturen, en nogmaals, een betere aanpak is om je vouwgordijn naar de stomerij te brengen.

Als je denkt dat de stof van je vouwgordijn geschikt is voor stoomreiniging en je na het lezen van ons tegengestelde advies het toch wilt proberen, kun je het beste vouwgordijnen ter plekke met stoom reinigen zonder ze te demonteren.

Gebruik de allerlaagste stoomtemperatuur, houd het hulpstuk ver van de stof en beweeg het licht en snel zodat je niet op één plek blijft hangen.

Denk eraan dat weken, broeien of oververhitten de stof kan doen krimpen of de afwerking en kleuren kan beschadigen.

Als je klaar bent, laat je het rolgordijn volledig uitgestrekt op natuurlijke wijze drogen, het beste is om het raam erachter open te zetten voor een beetje luchtstroom. Je kunt de dingen ook een beetje versnellen door een föhn op een koele stand te gebruiken.

Laat een reactie achter