Ben jij die schattenjager in vintage meubels? Zoek je graag naar unieke stukken die je huis op een unieke manier aanvullen? Struin je veilinghuizen of antiekwinkels af op zoek naar juweeltjes? Of heb je een schat aan spullen gekregen van een familielid of tijdens een verhuizing? Dan is het nu tijd om eens goed te kijken, want de kans is groot dat sommige vintage meubels wel eens meer dan €1000 waard kunnen zijn! Maar hoe weet je dat? Hier geven we je negen tekenen om op te letten.

1. Check op zeldzaamheid

vintage meubels

Als je onderzoek doet naar je meubel en het is moeilijk om vergelijkbare exemplaren binnen die categorie te vinden, dan kan dat erop wijzen dat je object tame lijk of extreem zeldzaam is, en daardoor beter verkoopbaar. Hoe meer je online zoekt, in kringloopwinkels kijkt, naar veilingen gaat en antiekwinkels bezoekt, hoe beter je weet of het iets bijzonders is!

2. Hoe is je meubel in elkaar gezet?

Zwaluwstaarten zijn een belangrijke indicator of je meubels geld waard zijn. Maar wat zijn het precies? Kijk eens hoe de verschillende onderdelen van je meubels in elkaar zitten. Uit elk onderdeel zijn delen gesneden, zodat de corresponderende stukken in elkaar passen en de vorm van het meubel vormen. Passen de stukken netjes en gelijkmatig in elkaar alsof ze door een machine zijn uitgesneden? Of zijn ze wat lukraak, met wat variatie in grootte en vorm? Als het laatste het geval is, dan heb je reden om enthousiast te worden, want gevarieerde zwaluwstaarten zijn een klassiek teken van oudere meubels die gemaakt zijn voordat machinale vervaardiging gebruikelijk werd.

3. Laat je niet misleiden door de eerste indruk

Je moet heel goed opletten dat, hoewel je stuk er op het eerste gezicht uitziet alsof het zo in een tijdschrift zou passen, dit precies is wat de verkoper je wil doen geloven. Voortbordurend op het vorige punt, zijn bepaalde houtsoorten duurder – omdat ze veel zeldzamer zijn, geïmporteerd moesten worden en het materiaal du jour waren tijdens een belangrijke periode in de meubelmakerij. Daarom komt het vaak voor dat je meubels tegenkomt die er antiek uitzien, maar niet de inhoud hebben. Fineren was een veelgebruikte techniek waarbij dunne plakjes van kostbare stukken hout op steviger en minder kostbaar materiaal werden geplakt om meer betaalbare opties te bieden.

4. Welke houtsoort zou het zijn?

Vintage vitrinekast 50s 60s 70s MidCentury

Een absolute beginner in de wereld van het meubelprijzen moet weten dat hard hout als “dicht” wordt beschouwd en zacht hout als “soepel”, en dat een goede manier om te weten wat wat is, is door je vingernagel zachtjes in het materiaal te drukken, ergens verborgen. Als er een inkeping is, dan wordt het hout als zacht beschouwd; en als er geen spoor is, dan is het hout hard. Richt je daarna op de nerf, liggen de leeftijdsringen dicht bij elkaar of verder uit elkaar? Hoe dichter de ringen bij elkaar liggen, hoe gladder het lijkt; als ze verder uit elkaar liggen, kunnen ze er ongelijkmatiger uitzien. Als je weet van welk hout het meubel gemaakt is, bijvoorbeeld mahonie, eiken, palissander, grenen of iep, kun je de echte waarde ervan bepalen.

5. Is hetzelfde materiaal gebruikt of bestaat je meubel uit verschillende materialen?

Nu je een expert bent in het identificeren van hout, moet je kijken of het allemaal hetzelfde is of dat het verschilt. Dit is nog een gemakkelijke manier om te zien of je een winnaar hebt. Lijkt het alsof het hele meubel van hetzelfde materiaal is gemaakt? Als het lijkt alsof al het hout hetzelfde is, dan kan je meubel uit een moderner tijdperk komen. Maar als het duidelijk van verschillende houtsoorten is gemaakt, dan is dat een goede indicator dat het oud genoeg is om als antiek te worden beschouwd, want het mengen van houtsoorten was heel gebruikelijk.

6. Het belang van symmetrie

Net als perfecte zwaluwstaarten zijn extreem symmetrische meubels ook een duidelijke aanwijzing dat ze met machines zijn gemaakt, wat betekent dat ze van na het midden van de vorige eeuw zijn. Handgemaakte meubels hebben geen perfecte constructie – onregelmatigheden in grootte, ontwerp en vorm zijn als een blauwdruk voor het bepalen van de leeftijd en dus de waarde. Omarm de imperfecties!

7. Stempel, label en dateer

leren zwarte vintage bank

Bij het nauwkeurig onderzoeken is het belangrijk om te kijken of er stempels, labels of datumtekens zijn. Als je deze vindt, is dat een enorme aanwinst, want het is een goed startpunt voor onderzoek naar de geschiedenis van je meubels en hoeveel ze mogelijk waard zijn. Maar pas op, er kan nog heel wat zoekwerk nodig zijn! Labels worden al sinds de 19e eeuw gebruikt en er zijn letterlijk duizenden verschillende variaties. Het is aan te raden om te beginnen met zoeken aan de binnenkant als het een lade is, of aan de achterkant of onderkant als het een ander type meubel is. Er zijn veel uitgebreide online collecties van verschillende markeringen die je kunnen helpen om te bepalen naar welke stijl en welk tijdperk je op zoek bent.

8. Is het geschroefd?

Schroeven kunnen een van de meest onbegrepen elementen van antieke identificatie zijn. Naarmate meubels complexer en geavanceerder werden, ontstond de behoefte aan een bevestigingsmiddel dat twee stukken bij elkaar kon houden zonder het achterste deel volledig te doorboren. Vroege voorbeelden van schroeven verschillen enorm van modernere en herkenbare voorbeelden, vaak met duidelijk handwerk waar het metalen deel het oppervlak van het hout raakt. Sommige van de vroegere voorbeelden van schroeven kunnen zelfs worden teruggebracht tot een specifieke regio en een specifiek decennium.

9. Pas op met restauratie

Knoll Barcelona Chair

Onjuiste restauratie kan de waarde van een vintage kast bijvoorbeeld permanent vernietigen, dus het is heel belangrijk om op tekenen hiervan te letten. Druppels verf in de hoeken of een uiterlijk van het oppervlak dat niet overeenkomt met de leeftijd van het stuk wijzen allemaal op een ongelukkig opknap incident. Oudere houten stukken hebben een gewilde glanzende glans – gecreëerd door het verouderingsproces, slijtage en polijsten – en elke beschadiging door onnatuurlijke ingrepen kan desastreuze gevolgen hebben.

Laat een reactie achter