Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering precies?

Niemand praat graag over de dood. Maar wat als er iets met je gebeurt? Wat voor soort financiële zekerheid wil je jouw nabestaanden nalaten? De uitkering die je nabestaanden krijgen bij de overlijdensrisicoverzekering kunnen ze gebruiken voor het terugbetalen van leningen of het aflossen van hypotheken. Een gegarandeerde uitbetaalde som in het geval van overlijden of een faillissement helpt ervoor te zorgen dat een financieel verlies het persoonlijke leed van jouw gezin niet verergert. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kan je overigens gewoon online doen.

De voordelen van een overlijdensrisicoverzekering:

  • Gegarandeerde uitgekeerde som bij overlijden ter bescherming van de nabestaanden.
  • Speciaal ontworpen om de eerste en/of tweede hypotheek te kunnen aflossen in geval van overlijden tijdens de looptijd.
  • De mogelijkheid ommaandelijks op te zeggen.
  • Ideaal voor de bescherming van zakelijke partners.
  • Je bepaalt zelf de uitgangspunten van de verzekering, zoals verzekerd bedrag, looptijd, variable of vaste premie en de begunstigden. Gegarandeerd premiebedrag voor de volledige looptijd van het contract, als u kiest voor vaste premie.
  • Laagste premies voor niet-rokers.

Een overlijdensrisicoverzekering is geschikt voor jou wanneer je:

  • In geval van overlijden financiële zekerheid wenst te bieden aan je geliefden (gezin, partner etc.).
  • Als je eigenaar bent of een partner in een onderneming en de voortzetting ervan in het geval van overlijden wilt kunnen verzekeren.
  • Je een eigen woning bezit en je je overlijdensrisicoverzekering willen gebruiken om de eerste en/of tweede hypotheek te kunnen aflossen zodat jouw partner of gezin daar kunnen blijven wonen in het geval je overlijdt;
  • Wanneer je niet ouder dan 65 jaar bent.

Het verschil tussen een overlijdensverzekering en een levensverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is één van de vele soorten levensverzekeringen die er bestaan. De term ‘levensverzekering’ is eigenlijk een overkoepelende naam voor alle verzekeringen die draaien om het leven of de dood van een mens.

Zoals bij alle levens- en ziektekostenverzekeringen is je premie mede afhankelijk van je medische voorgeschiedenis, je leeftijd en je huidige gezondheidstoestand.

De kans dat je komt te overlijden aan een ziekte is groter dan de kans om te overlijden door een ongeval. Ongevallen worden in India volgens de gegevens van 2016 van het Institute for Health Metrics and Evaluation gerangschikt op nummer acht na hartziekten, kanker en chronische aandoeningen van de lagere luchtwegen, etc.

Maar als je niet onmiddellijk of na de aangegeven periode sterft als gevolg van een ongeval kan de aanvrager mogelijk niet profiteren van de voordelen. Om bij een overlijdensrisico een uitkering te kunnen krijgen, moet kunnen worden aangetoond dat de dood direct het gevolg was van een ongeval of binnen een bepaald tijdsbestek heeft plaatsgevonden. Een ongevallenverzekering sluit de dood als gevolg van risicovolle avontuurlijke activiteiten zoals parachutespringen, autoracen uit en in dit geval zijn er nog andere uitzonderingen zoals een overdosis medicijnen, onder invloed rijden door de verzekerde, oorlog, complicaties door een operatie, psychische aandoeningen etc.

Wil je weten wat een overlijdensrisicoverzekering voor je kan betekenen en wat dit ongeveer kost in jouw persoonlijke situatie, ga dan naar www.allianz.nl/orv.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Allianz.

Laat een reactie achter