Eigenlijk is de fundamentele technische werking van deze apparaten in de loop van de geschiedenis van de gokautomaat drastisch veranderd. Als je kijkt naar de verschillen tussen de klassieke mechanische gokautomaten en de moderne geautomatiseerde gokautomaten hebben deze laatsten de originele modellen bijna volledig vervangen. Niettemin blijven de basisprincipes van het spel natuurlijk wel hetzelfde.

Om vertrouwd te raken met de basistechnologie van gokautomaten in een casino, is het belangrijk om in het kort even te kijken naar de geschiedenis van de gokautomaat en te begrijpen hoe de belangrijkste componenten van de gokautomaten in de loop van de tijd zijn veranderd. Je zal zien dat de huidige generatie videoslots totaal anders is en toch een aantal klassieke elementen heeft bewaard.

De rollen en symbolen

lighted slot machine at nighttime

Tot voor kort gebruikten de meeste gokautomaten of slots, zoals ze ook wel worden genoemd, mechanische rollen. De originele Liberty Bell gokautomaat had vijf rollen, maar later werden de automaten met drie rollen vanwege hun eenvoud en betrouwbaarheid eigenlijk standaard. Het grootste nadeel van gokautomaten met drie rollen was het beperkte aantal mogelijke symboolcombinaties – maar ongeveer 1.000 – waardoor de kansen om een grote jackpot te winnen beperkt waren, aangezien de zeldzaamste winnende combinatie slechts elke 1.000 keer geraakt zou worden.

Zelfs toen het aantal symbolen toenam, tot ongeveer 22, die ongeveer 10.000 mogelijke combinaties boden, waren de groottes van de jackpot toch nog steeds beperkt.

Automatisering en videoslots

gokkast

De verandering van de technologie in gokautomaten werd in wezen bepaald door de automatisering van de apparaten, wat eind jaren tachtig begon. Het maakte het mogelijk om verschillende waarschijnlijkheden toe te kennen aan de symbolen op elke rol. De rollen en de handvatten zijn rudimentaire kenmerken geworden van de slots, die je tegenwoordig ziet.

De nieuwste variaties van gokautomaten – de videoslots – hebben helemaal geen mechanische onderdelen meer. In plaats daarvan bieden ze een grafische simulatie van draaiende rollen op het videoscherm, waardoor videoslots een soort computerspel zijn geworden, waarmee fabrikanten een aantal geavanceerde grafische afbeeldingen en bonusspellen kunnen introduceren. Het resultaat van elke gesimuleerde spin wordt bepaald door de centrale computer, die in de gokautomaat is geïnstalleerd.

De basisprincipes, die de moderne technologie van de gokautomaat definiëren, zijn onder meer het gebruik van de random number generator (RNG) om de uitkomst van het spel op de slots te bepalen. Wanneer de speler het spel start, levert de RNG willekeurige getallen, van ‘0’ tot enkele miljoenen of zelfs een miljard per seconde. Het werk van de RNG stopt nooit en is niet afhankelijk van externe factoren. Het betekent dat de daadwerkelijke uitkomst van de spins of draaien altijd willekeurig is, waardoor het gokspel een echt kansspel is.

Wanneer de speler op de ‘spinknop’ drukt, worden de volgende nummers van de random number generator door het computerprogramma van de gokautomaat verwerkt, dat de combinatie van symbolen op de rol definieert. Er is geen voorprogrammering, die de uitbetalingen van gokautomaten op een bepaald tijdstip definieert. Dit betekent dat er voor elke spin op de rollen gelijke kansen zijn om te winnen of te verliezen.

Laat een reactie achter