Natuurlijk is het opwindender om over nieuwe uitrusting te praten en die op de volgende poederdag in gebruik te nemen, maar je moet het van tijd tot tijd ook eens goed onderhouden. Als je net als ik bent, ziet je uitrusting er een beetje smerig uit na een winter van hard werken. De manier waarop je je uitrusting nu behandelt voor je ze 8 maanden opbergt, heeft een grote invloed op de levensduur ervan. Dus zorg dat je goed met jouw heren ski jassen omgaat.

Dit zijn algemene regels en het volgen van de specifieke wasinstructies voor je uitrusting wordt in de eerste plaats aangeraden.

groep wintersport

Gore-Tex

Als Gore-Tex vuil wordt, raakt het membraan van de stof verstopt en dit heeft een negatieve invloed op zowel de waterdichtheid als het ademend vermogen. Gore-Tex wassen is niet schadelijk voor het duurzame waterafstotende vermogen (DWZ), het zal het juist weer doen opleven.

Was jouw kledingstuk in de machine zoals beschreven in de wasinstructies. Hang het te drogen of droog het in de droogtrommel op een warm, zacht programma. Als het kledingstuk droog is, laat het dan 20 minuten in de droogtrommel drogen om de DWZ-behandeling van de buitenstof te reactiveren. De warmte is een belangrijk onderdeel van dit proces, dus wees niet bang.

Als de in de fabriek aangebrachte behandeling niet meer kan worden gereactiveerd (waarschijnlijk na 5-7 wasbeurten), breng dan een nieuwe waterafstotende behandeling aan op de buitenste stof van het kledingstuk, die verkrijgbaar is als pompverstuiver.

Dons

Ik ben altijd bang om iets met dons te wassen, maar toen mijn favoriete puffy jas tijdens een kampeerongelukje in de auto doorweekt raakte en doorweekt en bevlekt achterbleef, moest ik hem in de was gooien om hem te redden. Donsstukken verliezen hun isolerende eigenschappen als ze vuil worden, dus als dat vest waar je zo dol op bent niet schoon is, houdt het je ook niet warm.

Laat jouw donsjack door het normale koudwaterwasprogramma lopen en doe het dan nog een keer zonder wasmiddel om er zeker van te zijn dat alle zeep eruit is. Vermijd wasverzachters.

Als het tijd is om te drogen, gebruik dan een zeer lage warmtestand op je droger en gooi er drie schone tennisballen in om natte donsklonters te helpen opbreken.

Synthetische isolatie

Dit eendvriendelijke alternatief vereist speciale zorg om schoon te maken. Was het met de hand of gebruik een fijnwasprogramma in de wasmachine, maar vermijd bovenladers met een roerwerk dat deze kwetsbare dames winterjassen kan scheuren. Was ze in koud water met zeep die geschikt is voor synthetische materialen. Gebruik geen gewoon wasmiddel (vloeibaar of poeder), want de resten die achterblijven zorgen ervoor dat je jasje niet meer goed presteert. Goed uitspoelen en in de droogtrommel drogen, zodat je jas weer pluist zonder oververhitting.

Wol

Gelukkig kan ik mijn favoriete onderlagen minstens een week dragen voordat ze een opfrisbeurt in de was nodig hebben (en dat is niet omdat ik niet zweet). Als je nog steeds onderlagen draagt die sneller beginnen te stinken, zweet dan minder of stap over op deze.

Voor wollen onderlagen is het belangrijk om een wolspecifiek wasmiddel te gebruiken, en koud water te gebruiken. Gebruik ook hier geen wasverzachter, dat verpest je zooi, geloof me. Om pilling te voorkomen, was je onderlagen apart van je jeans of andere ruwere stoffen. Ik hang te drogen om krimp te voorkomen, maar sommige labels geven je het groene licht om het in de droogtrommel te doen.

Vlekken

Als het een vlek op oliebasis is, bijvoorbeeld van zonnebrandcrème of spek, gebruik dan afwasmiddel om de vlek te behandelen voordat je het in warm water laat weken. Daarna wassen zoals voorgeschreven. Heeft het skiën van een boom je jas bedekt met sap? Bevries het sap met een icepack zodat het hard wordt, en haal er dan zoveel mogelijk af met een botermes. Weken, spoelen en wassen.

Laat een reactie achter