Iedere Nederlander die in het bezit is van een auto, is wettelijk verplicht om deze te verzekeren. Aan het afsluiten van zo’n verzekering zijn kosten verbonden, want je betaalt er iedere maand premie voor. Maar hoe wordt de premie van een autoverzekering eigenlijk bepaald? In deze tekst zetten wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

1. Dekking

man-auto-rijden

De premie van een autoverzekering wordt voor een groot deel bepaald door de dekking die je kiest. In Nederland bepaal je namelijk grotendeels zelf hoe je jouw auto verzekert. Bij veel verzekeraars kun je uit drie verschillende dekkingen kiezen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. Je bent verplicht om een WA-verzekering af te sluiten, want hiermee ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto bij een ander aanricht.

Om ook schade aan jouw eigen auto vergoed te krijgen, kies je voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Eerstgenoemde dekking vergoedt schade door bijvoorbeeld een brand, storm en inbraak, terwijl je met een allrisk autoverzekering (WA + Volledig Casco) ook verzekerd bent voor schade door een aanrijding en vandalisme.

2. Bestuurder

Bij het bepalen van de premie kijkt een verzekeraar niet alleen naar de dekking, maar ook naar de bestuurder. Zo kan de prijs van een autoverzekering beïnvloed worden door jouw leeftijd en ervaring. Ben je jong en heb je nog weinig ervaring op de weg? Dan betaal je doorgaans een hogere premie dan wanneer je ouder bent en al een aantal jaar je rijbewijs hebt. Statistisch gezien hebben jongere bestuurders namelijk een grotere kans om schade te rijden.

3. Schadevrije jaren

bmw-zwart-luxe-auto

Wil je een autoverzekering afsluiten? Dan vraagt een verzekeraar je naar je schadevrije jaren. Dit gegeven laat zien hoeveel jaar je een autoverzekering hebt zonder dat je een claim hebt ingediend. Ieder kalenderjaar dat je geen beroep doet op een autoverzekering, komt er één schadevrij jaar bij. Je verwacht het misschien niet, maar ook dit heeft invloed op de premie. Je profiteert namelijk van een zogeheten no-claim korting als je schadevrije jaren hebt. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de korting op de premie van je autoverzekering.

4. Gebruik

Een verzekeraar kijkt ook naar de manier waarop het voertuig gebruikt wordt om de premie van een autoverzekering te bepalen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen particulier en zakelijk gebruik. Rijd je de auto alleen particulier? Dan betaal je bij vrijwel iedere verzekeraar een lagere premie dan wanneer je het voertuig zakelijk rijdt. Dit komt doordat de kans op schade bij zakelijke auto’s groter is dan bij particuliere auto’s. Zakelijke auto’s zijn soms de hele dag op de weg te vinden, terwijl dit voor personenauto’s vaak niet geldt.

5. Eigen risico

We sluiten dit rijtje af met het eigen risico. Dit kan namelijk ook van invloed zijn op de premie van een autoverzekering. Bij veel verzekeraars geldt geen verplicht eigen risico, maar kun je wel voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Wanneer je voor een vrijwillig eigen risico kiest, betaal je zelf een deel van de schade. Het voordeel hiervan is dat de premie voor een autoverzekering lager uitvalt. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico dat je kiest, des te lager de premie.

Laat een reactie achter