Je eigen huis bouwen. Voor veel mensen is dat een geweldig idee. Immers, thuis is de plaats waar de meeste van de grootste herinneringen van het leven plaatsvinden – wie zou er niet willen wonen in een gloednieuw huis dat speciaal voor hen is gebouwd?

Natuurlijk komen nieuwe dingen altijd met een hoger prijskaartje, wat betekent dat bouwen niet voor iedereen is weggelegd. Dus hoeveel kost het tegenwoordig om een huis te bouwen? En kun jij je dat veroorloven?

Wat kost het bouwen van een huis gemiddeld?

Celebrity gif. Kim Kardashian is seated against a blue background, sliding bills into the air from a stack of cash in her hands. Text, "Cash monaaaaaaaay."

De gemiddelde kosten om een huis te bouwen bedragen iets meer dan €475.000. Die schatting is gebaseerd op een eengezinswoning van bijna 240 vierkante meter, en de gegevens komen uit een onderzoek uit 2020 van de National Association of Home Builders.

Nu zullen de kosten voor het bouwen van een huis voor jou afhangen van factoren als grootte, locatie, arbeid, materialen en de huidige trends in onroerend goed. Dat maakt het moeilijk om een perfect nauwkeurig, one-size-fits-all antwoord te geven. Laten we eens nader bekijken hoe de kosten er voor jou uit zouden kunnen zien op basis van enkele van die factoren.

Bouwkosten van een huis naar grootte

De gemiddelde kosten om een huis naar grootte te bouwen bedragen ongeveer €1570 per vierkante meter. Hier zie je hoe dat uitpakt voor verschillende huisformaten:

Vierkante metersKosten om een huis te bouwen
92€98.000 – €200.000
140€147.100 – €300.000
185€196.200 – €400.000
232€245.200 – €500.000
278€294.300 – €600.000

Je ziet nu waarom tiny homes zo populair zijn! Maar voordat je op die bandwagon springt, denk realistisch na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Je wilt je gezin niet in een veel te klein huis proppen, en je wilt ook geen geld verspillen aan ruimte die je niet nodig hebt. Mocht je toch groter willen wonen, dan kan je de villa bouwen kosten hier vinden.

Kostenraming woningbouw

huis-renoveren-man-vrouw

Op dit punt vraag je je misschien af: Wat kost het bouwen van een huis precies? Maak je geen zorgen, ook op dat gebied hebben we voor je gezorgd.

In dit gedeelte zullen we de belangrijkste onderdelen van het bouwen van een huis bespreken en kijken hoeveel het gemiddeld kost om elke klus te klaren. Alle cijfers komen uit dezelfde 2020 NAHB gegevens die we eerder bekeken, en elke categorie bevat een buffer van €981, want laten we eerlijk zijn – niet alles gaat volgens plan als je een huis bouwt, en je wilt wat extra geld achter de hand hebben.

Houd in gedachten dat elk van de volgende getallen gebaseerd is op de gemiddelde prijs voor die stap van het proces, dus de getallen kunnen er voor jou iets anders uitzien. Uiteindelijk bepaalt je budget hoeveel je uitgeeft aan elk van deze gebieden (later meer over het budget). Voor een villa via Lichtenberg Villabouw kom je natuurlijk op een iets hoger bedrag uit.

Algemene bouwkosten: €96.132

De eerste reeks uitgaven waar je aan moet denken zijn de meer algemene uitgaven die te maken hebben met de zakelijke kant van het bouwen van een huis. Je zult je bouwer verschillende kosten moeten betalen voor zijn werk, zoals overhead, marketingkosten en winst (omdat hij dit waarschijnlijk niet als gunst doet). Die kosten lopen snel op, en kunnen gemakkelijk in totaal zes cijfers bedragen.

Afgewerkte perceel: €88.284

Een afgewerkt perceel, in tegenstelling tot onbebouwde grond, omvat zowel de grond waarop je huis komt te staan als alle nutsvoorzieningen die je nodig hebt, zoals waterleidingen, elektriciteitsleidingen en een riolering. Een kavel kopen kost gemiddeld €88.284.

Je kunt voor minder geld een braakliggend terrein kopen, maar je zult toch een aanslag op je portemonnee voelen als je later al die nutsvoorzieningen moet aanleggen.

Werkzaamheden: €17.657

Grondwerk is een verzamelnaam die verschillende elementen van het bouwproces omvat, waarvan de eerste het maken van je bouwplannen is. Een architect of tekenaar kan je bouwtekeningen maken, waarin alle details van je nieuwe huis staan beschreven – van de grootte en indeling tot de elektrische bedrading en het ontwerp.

Nadat je je plannen hebt opgesteld, moet je betalen voor de vergunningen en inspecties die je wettelijk nodig hebt voordat je bouwer met de eigenlijke bouw kan beginnen. Je zult ook wat vervelende leges moeten betalen, waaronder de kosten voor het verkrijgen van een bouwvergunning, en €4.000 voor water- en rioolinspecties.

Fundering: €34.333

Nadat het bouwterrein klaar is, legt je bouwer de fundering voor je huis, die meestal bestaat uit hout en beton. Huizen met kelders kosten meestal meer dan huizen zonder, omdat er meer ruimte nodig is. Je huis kan ook steunmuren nodig hebben om te voorkomen dat de omringende grond afbrokkelt en op je fundering valt.

Frame van het huis: €51.000

brown wooden structure

Zet je schrap. Nee, letterlijk! Het geraamte van je huis is een van de hoogste kostenposten in je budget voor de bouw van een huis – alleen de grond zelf en de kosten van het interieur komen er nog bij. Dit is het moment waarop je huis vorm begint te krijgen. Het bouwen van het geraamte van een huis (inclusief het dak) kost een ton hout, waardoor de kosten kunnen oplopen tot €40.000 of meer.

Als gebinten – de mooie naam voor een reeks driehoekige structuren die het dak moeten ondersteunen – niet bij de kosten van het skelet zijn inbegrepen, kunnen ze nog eens € 6.000 aan het budget toevoegen.

Als de “botten” er eenmaal zijn, moet je ongeveer €3.000 betalen voor de bekleding – een platte laag planken die het frame en de spanten bedekt en beschermt. Zie het als de huid die de botten van je huis bedekt. Als je metalen of stalen materialen toevoegt, stijgen de kosten voor het skelet met nog eens €2.000.

Exterieur: €41.000

huis-avond-verlicht

De buitenmuur is een dure post omdat hij de omtrek van je huis bedekt, en daar is veel materiaal voor nodig – gemiddeld € 18.000.

Tot de buitenafwerking behoort ook het aanbrengen van openingen in je huis, zoals deuren, ramen en de garage. Reken maar dat die kosten ergens in de buurt van €12.000 liggen. De afwerking van het dak komt daar nog eens €10.000 bij.

Interieur: €73.500

boomstamsalontafel-woonkamer-zwarte-banken

Haal je portemonnee tevoorschijn! Naast de kosten van de afgewerkte kavel is het interieur meestal het duurste deel van de kosten om een huis te bouwen. Er zijn veel uitgaven te dekken, dus laten we het in een grafiek uitsplitsen.

Installatie grote systemen: €43.161

Het installeren van grote systemen in je huis kost ongeveer evenveel als de buitenafwerking. Tot de grote systemen behoren sanitair, HVAC en elektriciteit. Helaas is bezuinigen hier niet echt een optie (tenzij je het niet erg vindt om geen binnentoiletten te hebben).

Houd er rekening mee dat deze kosten geen betrekking hebben op de eigenlijke armaturen die op het sanitair en de elektrische systemen zijn aangesloten, zoals gootstenen, toiletten en lampen. Dat spul is opgenomen in de kosten voor binnenafwerking.

Laatste stappen: €19.619

Je bent er bijna! De laatste stappen bij het bouwen van een huis brengen je bij buitenzaken als tuinarchitectuur en de oprit. Ze omvatten ook omliggende structuren zoals een veranda, terras of dek. En vergeet niet de eindschoonmaak, die ongeveer €2.943 kan kosten.

Diversen: €10.790

Tot slot geeft de gemiddelde persoon tijdens het bouwen van een huis €10.790 uit aan zaken die niet in een van de andere negen categorieën passen. Zorg er dus voor dat je ongeveer dat bedrag opzij zet voor alles wat je nodig hebt, of voor het geval er onderweg iets ongepland opduikt.

Laat een reactie achter