Zelfs bij Grandlife hebben we gemengde gevoelens over werken op afstand en op kantoor. Sommige mensen hebben zich snel en gemakkelijk aan hun realiteit aangepast, terwijl anderen (waaronder ikzelf) liever vanuit kantoor werken en de huiselijke gezellige sfeer gescheiden houden van hun productiviteitsruimte.

Dat gezegd hebbende, is ons hoofddoel in deze blogpost de voor- en nadelen tussen een home office en een kantoor te vergelijken.

Communicatie

bedrijf-vergadering-kantoor

Onnodige vergaderingen overslaan en snel oplossen via e-mail communicatie is voor de meesten van ons een droom geweest. En hoewel je vanuit thuis op een praktische manier via snelle en digitale kanalen kan communiceren, zit er altijd een keerzijde aan.

Niet alleen kun je geen toon lezen door de geschreven inhoud, ook kunnen vergaderingen op Zoom vermoeiend zijn en uren doorgaan. Uiteindelijk is niets te vergelijken met face to face communicatie, vooral als je snel een antwoord nodig hebt of om de tafel gaat zitten met een collega die aan een gemeenschappelijke taak werkt. Dus wat betreft de communicatie, ben je toch echt beter af met bijvoorbeeld een kantoorruimte Amsterdam.

Flexibiliteit

Werken vanuit het kantoor eist een tol op je flexibiliteit. Dat valt niet te ontkennen. De meeste bedrijven hebben strikte roosters en werktijden, en zo zitten de meeste mensen uiteindelijk op dezelfde plek.

Thuiswerken stelt je in staat de tijd te nemen, wat niet betekent dat je geen rooster hoeft te volgen of te respecteren, maar je hebt de vrijheid je eigen werkruimte klaar te maken en aan te passen aan je comfort, een spijkerbroek aan te trekken of voor lounge kleding te gaan. Ook de lunchtijden kan je zelf bepalen en je voelt je meestal uiteindelijk minder uitgeput omdat je je niet aan een schema houdt.

Productiviteit

kantoor-opgeruimd-bureau

Hier is nog zo’n onderwerp dat veel stof doet opwaaien: productiviteit. Sommigen genieten van hun vermeende vrijheid wanneer ze remote werken en worden uiteindelijk productiever door zich extra op hun gemak te voelen vanuit hun eigen persoonlijke ruimte. Anderen worstelen veel omdat er naast werk zoveel is: een zacht fluwelen bank, brownie recepten en eindeloze katten video’s op Youtube. Of kinderen. Of veeleisende huisdieren. Er zijn een heleboel verleidingen en ongewenste afleidingen die iedereen van het pad van productiviteit en hard werken kunnen afleiden – wat meestal uitloopt op een stapel taken en een hoop opgebouwde stress. Het hangt echt af van de persoon tegen wie we het hebben.

Teammanagement

Een team managen is niet gemakkelijk. Een team op afstand managen kan nog uitdagender zijn. Hoewel iedereen op het juiste moment op de juiste plaats is als we op kantoor zijn, kan het lastig zijn om teamleden te bereiken als je allemaal uit elkaar bent. En ondanks alle hulpmiddelen, is het echt niet hetzelfde. Wat we in gedachten moeten houden is dat de communicatie zo gecurateerd mogelijk moet zijn.

Financiële kosten

Het in stand houden van een kantoor brengt veel kosten met zich mee, en het wordt vooral hard aangerekend door bedrijven die nog steeds huur en andere onkosten betalen hoewel hun werknemers op afstand werken. Dat betekent dat verschillende bedrijven overwegen volledig op afstand te gaan werken. Aan de andere kant kunnen de werknemers veel geld besparen dat ze zouden verspillen aan woon-werkverkeer en zelfs maaltijden.

Reizen

auto-rijden

Behalve de besparingen biedt het overslaan van het woon-werk verkeer de werknemers de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan andere activiteiten die ze misschien opgeofferd hadden om in de file te blijven staan. Je kunt meer tijd met je gezin doorbrengen, gaan sporten of gewoon een paar minuten langer schoonheidsslaapje doen. Toch is er altijd wel een fan van hun thuis-kantoor routine omdat het de zaken gescheiden houdt waardoor een goed evenwicht tussen werk en privé mogelijk is.

Inwerken en trainen van medewerkers

Nieuwe teamleden op afstand verwelkomen is…moeilijk. Je kunt er niet omheen. Sommige dingen kun je beter persoonlijk doen en training en onboarding checken die categorie. Het gaat echt terug op al het communicatie dilemma waar we het al over hadden, met een vleugje management. Een nieuwe medewerker zich op afstand welkom laten voelen is een uitdaging en Slack biedt niet de warmte en vreugde van je eerste koffie bij het nieuwe bedrijf of de gemakkelijkheid om je twijfels uit te spreken tegen een Senior collega.

Teambuilding en Werkcultuur

We hebben een heel artikel over hoe je via Zoom met collega’s in contact kunt komen en dat kun je zeker nalezen, want we zijn het er over eens dat Werkcultuur zijn invloed verliest bij werk op afstand. Vooral bij teams die het goed met elkaar kunnen vinden en al dagelijkse rituelen en routines ontwikkeld hebben, kan het de collectieve stemming echt naar beneden halen als thuiswerk een realiteit wordt. Teambuilding is een andere uitdaging, hoewel digitale transformatie ook bij dat soort initiatieven op handen is, maar niets is zo vreugdevol en leuk als met je team een kartrace of paintball uitdaging aangaan.

Uiteindelijk is het aan de werknemers en hun bedrijven om de perfecte professionele omgeving te bepalen.

Laat een reactie achter