Ik Vertrek, Een Nieuw Leven In De Zon, Het Roer Om, Droomhuis Gezocht, Chateau Meiland, vind je het allemaal wat te gezapig? Mag het wel wat ruiger? Probeer dan Homestead Rescue op Discovery! Hier geen geneuzel over nieuwe gordijnen, vergunningen of kinderen met heimwee: de mensen in dit programma moeten simpelweg overleven. De ervaren familie Raney helpt ze daarbij.

Simpel leven?

Een homestead is een plek waar mensen off grid leven, geheel zelfvoorzienend. Ze halen ongeveer alles uit de natuur. Met een beetje mazzel bestaat hun enige contact met de bewoonde wereld uit hun iphone of samsung galaxy s10, als die tenminste bereik hebben op de vaak onherbergzame plekken waar ze zijn gaan wonen. En als ze al beschikken over zo’n device. En klinkt het allemaal heel hip en heel erg 2021, zelfvoorzienend en ‘simpel’ leven, de werkelijkheid wordt danig onderschat. Marty Raney woont al van jongs af aan in de wildernis en heeft zijn kinderen Matt en Misty er grootgebracht. Hun ervaring zetten ze in bij beginnelingen. Ziehier het concept Homestead Rescue: hulp bij overleven in de natuur.

Aardgas delven

“Wil je mijn cv zien?” vraagt Marty Raney op een gegeven ogenblik in de serie. Daarna laat hij zijn handen zien. Eén en al eelt en barsten. Werkhanden 2.0. Raney is dan ook een absolute pro op het gebied van off grid wonen. Hij weet op welke manier je het beste energie kunt opwekken. De ene keer ontdekt hij een antieke jaknikker om olie te delven en de hierbij vrijkomende aardgas te gebruiken, de andere keer adviseert hij om zonnepanelen te installeren. Waar anderen bij energie vooral aan vergelijken en besparen denken, is het voor deze mensen een eerste levensbehoefte. Net als water. Geen water, geen leven, zegt Raney steevast. Soms laat hij ter plekke een bron zoeken, dan weer zorgt hij voor een reservoir dat regenwater opvangt. Zijn dochter Misty helpt bij moestuinen van het ruigere soort, zoon Matt weet raad met levensgevaarlijk wild rondom de homestead. Subtiel gaat het er nooit aan toe. Raney kapt gerust 70 bomen om een blokhut te bouwen.

Gevaarlijke dieren

Het kan ook niet subtiel, want de familie Raney geeft zichzelf steeds slechts een week de tijd om het onderkomen af te krijgen. Oude hutten worden gesloopt, het materiaal hergebruikt. Moestuinen krijgen een zelf-drainerend systeem en een omheining. Ook het vee wordt veilig gehuisvest, want negen van de tien woonplaatsen waar de Raneys komen, worden omringd door levensgevaarlijke dieren. Coyotes, slangen, beren, poema’s. En dan zijn er nog de weersomstandigheden. Elke keer blijken de kandidaten het leven op hun droomplek in de wildernis onderschat te hebben. Homestead Rescue is een spectaculair en leerzaam woonprogramma over overleven. De rest is irrelevant.

Laat een reactie achter