De hoofdstad Boedapest, met die sprookjesachtige torentjes, spa’s en hippe uitgaansgelegenheden, heeft de romantiek van Praag, maar dan net met een beetje meer pit. De snelle herontwikkeling geeft het een toeristisch-vriendelijke facelift, maar de fancy nieuwe eetgelegenheden worden wel afgewisseld met Joodse begraafplaatsen, gebouwen met kogelgaten en versleten Trabants, wat je herinnert aan een rijke en fascinerende geschiedenis.

Buiten de hoofdstad vind je mooie steden vol met barokke, neoklassieke en art nouveau architectuur en een landelijk landschap van rivieren, rieten huizen en kastelen. Wat je ook leuk vindt, wandelen, paardrijden, mountainbiken of vogelen, het Hongaarse platteland zal je zeker boeien.

Onze aanbevelingen

  1. Ontspan je lijf in één van die gloeiend hete thermale baden van Boedapest. Gewoon lekker zitten en wat dagdromen of geef je grijze massa een workout met een spelletje schaak op een drijvend schaakbord.
  2. Bezoek Sopron, een aantrekkelijke middeleeuwse stad met een geweldige architectuur, wijnkelders en toegang tot de Lövér-heuvels.
  3. Ga bij het Werelderfgoed van Hollókö in het heuvelland van Csérhát terug in de tijd. Dit museumdorp met traditionele woningen en burchtruïne geeft een boeiend inzicht in het dorpsleven en de volkstradities van vervlogen tijden.
  4. Ga terug naar de natuur op The Great Plain. De geromantiseerde regio heeft vervallen boerderijen, zwervende herders, paarden en vogels in overvloed – elk najaar maken meer dan 10.000 kraanvogels hun grootse entree, een zicht dat gegarandeerd een ornitholoog in wording van iedereen maakt.
  5. Ga lekker pootje baden in het Balatonmeer, het grootste meer van Midden-Europa. Deze waterspeeltuin is de perfecte plek voor een verfrissende duik in de zomer om nog maar te zwijgen van een groot aantal watersporten.

Wanneer kun je het beste naar Hongarije gaan?

Het zuiden heeft een gematigd, mediterraan klimaat, terwijl je verder noordelijker kille klimaten tegenkomt. De zomers zijn (volgens Europese normen) meestal snikheet. Bezoek het land in juli of augustus en je kunt genieten van temperaturen rond de 26ºC. Helaas heeft iedereen hetzelfde idee, dus ga niet naar de grote resorts als je rust op prijs stelt. Na augustus komt het openbare leven bijna tot stilstand. De winters zijn koud, vochtig en winderig en vele attracties sluiten dan hun deuren voor het publiek. Kerstmis, wanneer de markten in volle gang zijn en de glühwein stroomt, heeft een speciaal soort magie.

In de lente en herfst kun je meer regenval verwachten, maar dan is het landschap wel op zijn mooist.

Ben je van plan om met de auto te gaan? Zorg er dan wel voor dat je een Vignet aanschaft! Wanneer je geen vignet voor Hongarije regelt, riskeer je een hoge boete.

Accommodaties in Hongarije

Er is een toename van plaatsen om te verblijven, voornamelijk hotels, pensions of herbergen (sommige lijken op hotels, anderen zijn meer guesthouses) en privé-appartementen. Een privékamer in een huis kan dé manier zijn om het langer vol te houden als je voor langere tijd een accommodatie wilt of het leven in Hongarije van binnenuit wilt ervaren.

Eten en drinken in Hongarije

Jep, je raadt het al, Hongaarse gerechten bestaan grotendeels uit stevige stoofschotels en knoedels. Paprika is hier groot nieuws, dus houd een glas water bij de hand als je een paar van de meest pittige inheemse gerechten van Europa probeert weg te krijgen. Dankzij de nomadische Magyaarse bevolking en hun afhankelijkheid van vee is vlees de spil van de Hongaarse keuken.

Rondreizen in Hongarije

boedapast nacht

Zoals in veel Europese steden, is het openbaar vervoer goed. De treinen zijn een beetje oud maar toch efficiënt. De bussen zijn comfortabel en bieden toegang tot plaatsen, waar je niet met de trein kunt komen. Sterker nog, in delen van The Great Plain en Zuid-Transdanubië kun je mogelijk alleen maar per bus komen. De meeste wegen zijn goed en als je een auto huurt, kun je in ongeveer vijf of zes uur in de uithoeken van Hongarije komen. Er is 2000km aan fietspaden door het land, hoewel fietsen op de snelwegen en de grote wegen verboden is. Er is in het hoogseizoen en in het weekend een dagelijkse veerdienst met een draagvleugelboot tussen Boedapest en plaatsen langs de Donaubocht.

Gezondheid en veiligheid in Hongarije

Zoals in elke grote stad, bestaat er straatcriminaliteit. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het voorkomen van diefstal in de nachttreinen.

Sommige van de bars en restaurants in Boedapest staan erom bekend om toeristen te plukken, waarbij bezoekers soms hoge prijzen moeten betalen en vervolgens door uitsmijters naar geldautomaten worden begeleid om geld op te nemen. Wees op je hoede voor mooie meisjes die in bars en clubs werken om geld te verdienen aan nietsvermoedende mannen.

Het kraanwater bevat meer arsenicum dan wenselijk is, dus je kunt maar beter water uit de fles drinken. De meren zijn een broedplaats voor muggen, dus je zult genereuze hoeveelheden insectenwerend middel moeten gebruiken.

Laat een reactie achter