Het is moeilijk om de warmte, de textuur en de authenticiteit van hout te weerstaan. Naast steen is het één van de meest geliefde materialen, die wordt gebruikt bij de inrichting van een interieur. Hout geeft ons een gevoel van harmonie en welzijn. Maar moeten we het ook in de badkamer gebruiken? Hout in combinatie met vocht klinkt als vragen om problemen, maar dankzij een groot aantal moderne technologieën kun je hout tegenwoordig ook prima in vochtige ruimtes gebruiken.

Stel je dit eens voor: mooi en warm hardhout streelt je blote voeten terwijl je je tanden poetst of in je bamboebad of teakbad stapt. Of je het nu op de vloer, rond de wastafel of zelfs om de douche gebruikt, hout zorgt voor een naadloze overgang van de badkamer naar andere delen van je huis. En bij verantwoord gebruik, is hout een milieuvriendelijke optie voor bijna elke stijl – van minimalistisch tot traditioneel.

Een houten vloer

houten-badkamer-vloer

Hardhouten vloeren staan bij veel huiseigenaren hoog op hun verlanglijstje en ze zijn ook in de badkamer een steeds populairdere optie aan het worden. Hout is zelfs prima te gebruiken in een vochtige omgeving, op voorwaarde dat het natuurlijk wel wordt beschermd en goed wordt onderhouden. Je kunt bijvoorbeeld oud hout van een oude boerderij gebruiken om je badkamervloeren een originele uitstraling te geven. Je kunt ook verschillende lagen op olie gebaseerde polyurethaan aanbrengen en vervolgens de scheuren tussen de planken vullen met houtplamuur om zo een waterdichte afdichting te verzekeren.

Houd vooral de bovenste laag goed in de gaten, want dit is je eerste verdedigingslinie tegen de vochtproblemen. Je kunt testen of de afwerkingslaag nog intact is door er een kleine hoeveelheid water op te laten druppelen. Als het blijft liggen is het prima, maar als het door het hout wordt opgenomen, heb je zo snel mogelijk een nieuwe beschermlaag nodig. Er is een alternatief voor een houten vloer en dat is keramisch parket. Dit zijn houtlook tegels die niet van echt te onderscheiden zijn. Het is van keramiek gemaakt wat ideaal is voor de badkamer. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de vloer vochtig wordt want daar is deze vloer tegen bestand.

Houten bladen om de wastafel

Het dynamische samenspel van een rijk getextureerd oud houten blad met de gladde tegels en de glimmende metalen van de kranen vormt een geweldig middelpunt voor elke badkamer. En er zijn verschillende manieren om het hout tegen waterspatten te beschermen (om nog maar te zwijgen over het morsen van mascara en tandpasta). Tungolie – een natuurlijk afgeleid product dat wordt gebruikt om schepen waterdicht mee te maken – is zo’n optie. Tungolie biedt een niet-giftige, waterbestendige afwerking voor elk houten blad. De kwaliteit en de beschermende voordelen van de tungolie kunnen echter wel per merk verschillen. Dit mengsel van lijnolie, was en katalytische chemicaliën helpt voorkomen dat er vocht in het oppervlak van je blad kan sijpelen en het voegt een satijnen afwerking en een rijke kleur toe.

De meest duurzame (en kostbare) optie voor het beschermen van je houten bladen is epoxy: een kunststofachtige hars die wordt gebruikt voor het coaten van surfplanken. Het voordeel van epoxy is dat de laag permanent is en er vrijwel geen vocht kan binnendringen, maar het nadeel is dat het blad wel een plastic uiterlijk krijgt, waardoor het natuurlijke gevoel van het hout wordt weggenomen.

Oud hout

Het gebruik van oud hout is bij zowel de bouw van een woning als bij de inrichting ontzettend populair. Door oud hout te recycleren en het om te vormen tot nieuw materiaal voor nieuwe doeleinden, kun je het uiterlijk van oud en een rustiek product krijgen zonder nieuwe grondstoffen te hoeven gebruiken. In de badkamer kun je van oud hout prachtige meubels of omlijstingen maken (evenals bladen en planken). Als je met oud hout aan de slag gaat, moet je het wel eerst reinigen, behandelen en beitsen zodat het goed kan werken in de nieuwe omgeving. En terwijl de meeste mensen veel geld betalen voor gerecycleerd en oud hout, kunnen pallethout en andere soorten oud hout vaak goedkoop of gratis worden verkregen. Met een beetje fantasie en de juiste kennis, kun je het afval van andere mensen transformeren tot een prachtig rustiek middelpunt voor in je badkamer*.

Houten wastafel, badkuipen en kasten

badkamer hout

Een houten wastafel of badkuip lijkt misschien een gevaarlijke keuze, maar het is minder riskant dan dat het klinkt. Ceder, hinoki en andere aromatische hardhoutsoorten worden al eeuwenlang in Japan gebruikt voor het maken van diepe badkuipen (of vanuro’s). Bovendien vertrouwen zeilers en scheepsbouwers over de hele wereld vanwege de natuurlijke waterbestendigheid al jarenlang op teakhout. Als je budget hebt voor een luxe bad dat absoluut die “wow-factor” heeft, kies dan voor een op maat ontworpen keuze van hardhout. Houd vervolgens je houten badkuip of wastafel in topconditie met lijnzaadolie, die je om de paar maanden aanbrengt en reinig het dagelijks met kraanwater om zo eventuele zeepresten te verwijderen. Je kan ook bijvoorbeeld kiezen voor een Gintano badkamermeubel set van hout (zie afbeelding hierboven) om heel makkelijk wat hout toe te voegen aan de badkamer (zie afbeelding hierboven).

Laat een reactie achter