De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Als het gezond is, werken de lagen er hard aan om ons te beschermen. Maar als het wordt aangetast, wordt het vermogen van de huid om als een effectieve barrière te werken aangetast. We hebben daarom naar de beste manieren gezocht om de gezondheid van de huid te verbeteren en om haar te ondersteunen bij het behouden van haar beschermende rol.

Jouw huid is het ‘venster van je lichaam’ dat onze emotionele en fysieke gezondheid weerspiegelt. Van acne tijdens jouw tienerjaren tot de stralende gloed van de zwangerschap en de levervlekken van veroudering, zowel jouw leeftijd als jouw gezondheid worden door jouw huid weerspiegeld.

De huid heeft veel functies, waardoor het de ultieme multitasker van het menselijk lichaam is. Haar belangrijkste rol is de eerste verdedigingslinie tussen ons lichaam en de buitenwereld te zijn, die ons beschermt tegen bacteriën, virussen, vervuiling en chemische stoffen, die we op de werkplek en thuis tegenkomen.

De huid reguleert de lichaamstemperatuur, houdt de vochtbalans in stand en controleert het vochtverlies. Het werkt ook als een barrière en een schokdemper, herkent pijnsensaties om ons te waarschuwen voor gevaar en beschermt ons tegen de schadelijke ultraviolette (UV) straling van de zon.

Er zijn veel factoren, die van invloed zijn op jouw huid. Genetica, veroudering, hormonen en aandoeningen zoals diabetes zijn interne factoren, die de huid beïnvloeden. Sommige hiervan kun je niet beïnvloeden, maar er zijn veel externe factoren die je wel kunt beheersen.

Externe factoren zoals onbeschermde blootstelling aan de zon en te vaak wassen of met te warm water kunnen de huid beschadigen. Een ongezond voedingspatroon, stress, slaapgebrek, onvoldoende lichaamsbeweging, uitdroging, roken en bepaalde medicijnen kunnen allemaal van invloed zijn op het vermogen van de huid om als een effectieve beschermende barrière te functioneren.

Hier zijn de huidtips om je te helpen rimpels te verbannen, een stralende gloed te krijgen en jouw huid het hele jaar door soepel en zacht te houden.

1. Eet een gezond dieet

gezond-eten-pot

Er is een miljardenindustrie die zich toelegt op producten, die ervoor zorgen dat jouw huid er op zijn best uitziet en die beweren tekenen van veroudering te bestrijden. Maar die vochtinbrengende crèmes gaan niet zo diep in de huid en de veroudering ontwikkelt zich op een dieper, cellulair niveau.

Wat je eet, is echter net zo belangrijk als de producten die je op jouw huid aanbrengt. Jouw dieet kan de gezondheid van jouw huid van binnenuit verbeteren, dus een heldere teint begint met het eten van een gezond dieet.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen, waarvan door onderzoek is vast komen te staan dat ze gezond zijn voor de huid.

Mango’s bevatten verbindingen met antioxiderende eigenschappen. Deze verbindingen helpen om componenten van de huid, zoals collageen te beschermen.

Tomaten hebben voordelen voor de preventie van huidkanker. Een onderzoek bij muizen onthulde dat het dagelijks eten van tomaten de ontwikkeling van huidkankertumoren na blootstelling aan UV-licht met 50% verminderde.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het opnemen van tomatenpuree in jouw maaltijden kan helpen bij het beschermen tegen zonnebrand. Na 10 weken hadden mensen, die 40 gram tomatenpuree per dag consumeerden, 40% minder zonnebrand dan de controlegroep.

Van lycopeen, het pigment dat tomaten hun dieprode kleur geeft, wordt verondersteld dat het een rol speelt bij de beschermende werking van tomaten tegen UV-schade.

Olijfolie wordt in verband gebracht met een lager risico op ernstige fotoveroudering in het gezicht – dat wil zeggen, een cumulatieve schade aan de huid met rimpels, donkere vlekken en verkleuring, die het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan zonlicht.

Cacaoflavanolen in pure chocolade kunnen de structuur en de functie van de huid verbeteren. Wetenschappers ontdekten dat cacaoflavanolen de ruwheid en de schilfering van de huid verminderden, de hydratatie van de huid verhoogden en hielpen om de afweer van de huid tegen schade door UV-straling te ondersteunen.

Groene thee wordt in verband gebracht met veel voordelen voor de huid. Verbindingen, die in groene thee worden aangetroffen en die polyfenolen worden genoemd, verjongen stervende huidcellen, wat suggereert dat ze nuttig kunnen zijn bij het genezen van wondjes of bepaalde huidaandoeningen.

Het heeft veelbelovende resultaten opgeleverd als een mogelijke behandeling voor huidaandoeningen zoals psoriasis en roos. Bij deze aandoeningen komen vaak plekken met droge, schilferende en rode huid voor – meestal als gevolg van een ontsteking en de overproductie van huidcellen. Groene thee kan de aanmaak van huidcellen vertragen en ontstekingen onderdrukken.

Witte thee heeft eigenschappen tegen kanker en veroudering. Een onderzoek toont aan dat sommige ingrediënten in witte thee de huid kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en schade aan de immuuncellen.

Boerenkool is één van de beste bronnen van luteïne en zeaxanthine. Luteïne en zeaxanthine kunnen tegen huidbeschadiging beschermen, die door licht, vooral UV-stralen, wordt veroorzaakt.

Omega-3, gevonden in vette vis, walnoten en pompoenpitten of oliën zoals lijnzaadolie en maïsolie kan uitdroging en schilfering van de huid voorkomen.

Soja kan helpen bij het verminderen van kraaienpootjes, huidrimpels die bij vrouwen in de menopauze in de buitenste ooghoeken verschijnen.

Vertrouw nooit op voedsel om je tegen de zon te beschermen. Gebruik om jezelf tegen blootstelling aan de zon te beschermen altijd zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 15, zoek schaduw tussen 10.00 en 14.00 uur en draag kleding, die jouw huid bedekt en een hoed met een brede rand.

Caloriebeperkend dieet

Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat het verminderen van de calorie-inname het cellulaire verouderingsproces vertraagt. Deze bevinding zou een antiverouderingsstrategie kunnen blijken te zijn om in de toekomst bij mensen te testen.

Wetenschappers ontdekten dat het verminderen van de iname van het aantal calorieën, invloed had op de veroudering in een cel. Het verminderen van calorieën zorgde ervoor dat de eiwitmakers van de cel, ribosomen genaamd, vertraagden en dus ook het verouderingsproces vertraagde.

Deze verminderde snelheid verminderde niet alleen de productie van ribosomen, maar gaf ze ook tijd om zichzelf te herstellen en het hele lichaam goed te laten functioneren.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat allantoïne – een verbinding die in veel anti-aging gezichtscrèmes wordt aangetroffen – het effect van caloriebeperkende diëten nabootst en de levensduur met meer dan 20% verlengt. Het levenselixer kan zich in jouw badkamerkastje verstoppen.

Helaas is dit onderzoek tot nu toe alleen bij wormen uitgevoerd. Het kan echter uiteindelijk wel de weg voor nieuwe levenspaden effenen, die bij mensen kunnen worden verkend.

Alcohol

Als je minder alcohol drinkt, kun je het risico op het ontwikkelen van niet-melanome huidkanker verminderen. Onderzoek wees uit dat een hogere alcoholinname geassocieerd werd met een hoger risico op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom en cutaan plaveiselcelcarcinoom.

Onderzoekers ontdekten dat voor elke 10 gram toename van alcoholgebruik per dag het risico op basaalcelcarcinoom met 7% en het risico op plaveiselcelcarcinoom van de huid met 11% toenam.

2. Houd stress onder controle

stress-man

Is het je ooit opgevallen dat er vlak voor een belangrijke gebeurtenis een onooglijk puistje op je gezicht verschijnt? Wetenschappers hebben enkele verbanden tussen stressniveaus en huidproblemen gevonden.

In een onderzoek onder universiteitsstudenten hadden degenen die hoge stressniveaus ervoeren meer kans op huidproblemen zoals:

 • een jeukende huid;
 • haaruitval;
 • schilferige, olieachtige of wasachtige plekken op de hoofdhuid;
 • hinderlijk zweten;
 • een schilferige huid; en
 • uitslag op de handen.

Ander onderzoek toonde aan dat tieners, die hoge stressniveaus rapporteerden, 23% meer kans op ernstige acne hadden.

De onderzoekers vermoeden dat stress de hoeveelheid huidsmeer, de olieachtige stof die de poriën verstopt, verhoogt. Dit leidt op zijn beurt weer tot een grotere ernst van de acne.

Het verminderen van de stressniveaus kan leiden tot een helderdere huid. Als je denkt dat stress een impact op jouw huid heeft, probeer dan stressverminderende technieken zoals tai chi, yoga of meditatie.

3. Houd de huid gehydrateerd

gezichtsmasker-fanllorybeauty

Vochtinbrengende producten zoals die van Fanllorybeauty, houden de bovenste laag huidcellen gehydrateerd en houden het vocht ook vast. Moisturizers bevatten vaak vocht, dat werkt als een tijdelijk hydratatiemiddel, occlusiemiddelen om het vocht in de huid vast te houden en verzachtende middelen om de ruimtes tussen huidcellen glad te strijken.

We raden de volgende manieren aan om vocht binnen te houden en een droge, rode en jeukende huid te voorkomen:

 • Neem een douche of bad van maximaal 5 tot 10 minuten per dag. Overmatig wassen kan de olieachtige laag van de huid verwijderen en uitdrogen.
 • Gebruik warm water in plaats van heet water.
 • Minimaliseer het gebruik van agressieve zepen. Gebruik een milde en geurvrije reiniger.
 • Blijf uit de buurt van schurende schrobborstels, badsponzen en washandjes, die het huidoppervlak kunnen beschadigen.
 • Dep de huid voorzichtig met een handdoek droog.
 • Bevochtig onmiddellijk na het wassen. Om vocht vast te houden, moeten zalven, lotions en crèmes binnen enkele minuten na het drogen worden aangebracht.
 • Gebruik zalven of crèmes in plaats van lotions om irritatie tot een minimum te beperken.
 • Krab nooit op de huid. Koude kompressen en vochtinbrengende crèmes zouden jeuk moeten helpen beheersen.
 • Draag niet-irriterende kleding. Als je kleding draagt, die is gemaakt van wol of andere ruwe materialen, draag dan zijde of katoen eronder.
 • Gebruik een hypoallergeen wasmiddel.
 • Kom niet te dicht bij open haarden en andere warmtebronnen, die de huid kunnen uitdrogen.
 • Schakel in de winter een luchtbevochtiger in om het vocht in de bovenste huidlaag aan te vullen.

Neem contact op met jouw dermatoloog als deze eenvoudige veranderingen geen verlichting van een droge huid brengen. Zij kunnen jouw specifieke huidaandoening gericht behandelen.


Fanllory verrassingspakket winnen t.w.v. €100? Volg ze dan snel op Instagram


4. Stop met roken

roken-damp

Roken veroudert de gezichtshuid en de huid in andere lichaamsdelen. Roken vernauwt de bloedvaten in de buitenste laag van de huid, waardoor de bloedstroom wordt verminderd en de huid onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgt, die het nodig heeft om gezond te blijven.

Collageen en elastine geven de huid haar stevigheid en elasticiteit. Roken kan de natuurlijke elasticiteit van de huid verminderen omdat het afbraak van collageen en vermindering van de productie van collageen veroorzaakt.

Bovendien kunnen de repetitieve uitingen, die tijdens het roken worden gemaakt – zoals bijvoorbeeld het tuiten van de lippen – ook bijdragen aan rimpels in het gezicht.

Als je momenteel rookt, is stoppen het beste wat je voor de gezondheid van jouw huid kunt doen.

5. Krijg je schoonheidsslaapje

slapen-partner

Door je schoonheidsslaapje te krijgen, verdwijnen die donkere kringen rond je ogen, verbetert je huidskleur en het beste van alles is dat het gratis is.

De National Sleep Foundation raadt volwassenen aan om elke dag tussen de 7 en 9 uur te slapen. Als je minder lang slaapt, kan dit schadelijk voor jouw gezondheid en in het bijzonder voor jouw huid zijn.

Van chronisch slaapgebrek is bekend dat het ook verband houdt met obesitas, immuundeficiëntie, diabetes en kanker, maar onderzoek heeft aangetoond dat kwaliteit van de slaap ook een aanzienlijke impact op de huidfunctie en de veroudering heeft.

Mensen, die als slechte slapers werden aangemerkt, hadden meer tekenen van vroegtijdige huidveroudering en een verminderd vermogen van hun huid om zichzelf ‘s nachts te herstellen van omgevingsstressoren zoals blootstelling aan de zon.

Tijdens een diepe slaap gaat jouw lichaam in de herstelmodus en regenereert het huid, de spieren en de bloed- en hersencellen. Zonder voldoende slaap kan jouw lichaam geen nieuw collageen produceren. Collageen voorkomt dat jouw huid verslapt.

Probeer om vroeg te gaan slapen en ook 7 uur te slapen om er op je best uit te zien.

Jouw huid gezond en jong houden, betekent niet persé dat je veel geld moet verdienen om dure crèmes en lotions te kunnen kopen; door deze eenvoudige stappen te volgen, kun jij een doffe en levenloze huid weer laten stralen.

Laat een reactie achter