Wij doen er alles aan om onze huid er ‘s ochtends geweldig uit te laten zien. Onze badkamerkastjes staan vol met allerlei huidverzorgingsproducten.

Maar wat als één van de grootste geheimen voor een betere huid zo simpel is als gaan liggen en een dutje doen? Ons lichaam stopt tenslotte nooit met werken, vooral niet als we slapen.

Het blijkt dat er nogal wat wetenschappelijk onderzoek achter het concept van een schoonheidsslaapje zit. Dit is die diepe slaap waarin het meeste fysieke en epidermale herstel plaatsvindt!

Hoewel je je dagelijkse huidverzorgingsroutine niet volledig moet opgeven om meer slaap te kunnen krijgen, zijn er wel enkele eenvoudige manieren om je huid tijdens je slaap te versterken voor geweldige resultaten in de ochtend.

Hoe slaap je huid beïnvloedt

slapen-partner

Je kunt als je wakker wordt het bijna onmiddellijk zien dat het krijgen van een slechte nachtrust geen wonderen voor je gezicht doet. Onderzoek zegt zelfs dat een nacht slecht slapen de volgende klachten kan veroorzaken:

 • hangende oogleden
 • gezwollen ogen
 • donkerdere kringen onder de ogen
 • bleke huid
 • meer rimpels en fijne lijntjes
 • hangende mondhoeken

Een onderzoek uit 2017 wees uit dat twee dagen onvoldoende slaap een negatieve invloed op de waargenomen aantrekkelijkheid, gezondheid, slaperigheid en betrouwbaarheid van de deelnemer had.

Dus wat als een tijdelijk probleem zou kunnen beginnen, zou kunnen veranderen in iets structureels?

Eerst en vooral moet je begrijpen dat slaap het moment is waarop jouw lichaam zichzelf herstelt. Dit geldt dus ook voor de opperhuid, de hersenen of de spieren. Tijdens de slaap neemt de doorbloeding van je huid toe, bouwt het orgaan zijn collageen weer op en herstelt het van de schade door blootstelling aan UV-straling, waardoor rimpels en ouderdomsvlekken worden verminderd.

Ten tweede is slaap een tijd waarin je gezicht onvermijdelijk lange tijd in contact met de elementen direct eromheen komt, vooral als je elke nacht de aanbevolen zeven tot negen uur slaap krijgt.

Denk er eens over na: als jouw gezicht een derde van zijn bestaan tegen ruw, droog katoen en gedurende twee onbeschermde uren aan de zon wordt blootgesteld, kan dat een aantal invloeden op het uiterlijk en de gezondheid van je huid hebben. Dit is wat je kunt doen om je huid rust te geven.

1. Krijg een volledige nachtrust

slapend-koppel-bed

Het beste voor je huid – en voor je algehele gezondheid – is om te beginnen met elke nacht de aanbevolen hoeveelheid rust te krijgen.

De resultaten van een slechte slaap zijn talrijk en significant voor je huid, zoals:

 • Een huid die sneller veroudert.
 • Een huid die niet zo goed herstelt van omgevingsfactoren zoals blootstelling aan de zon.
 • Minder tevredenheid over de kwaliteit van je huid.

Soms heb je misschien een rotdag, maar je zou gemiddeld wel zeven tot negen uur moeten slapen.

2. Slaap op je rug of gebruik een speciale kussensloop

Het is logisch dat de positie waarin je gezicht zich bevindt terwijl je slaapt (gedurende een derde van de dag!) van belang is voor je huid.

Slapen op een ruw katoenen oppervlak kan je huid irriteren en je gezicht urenlang samendrukken, met rimpels tot gevolg. Hoewel de meeste rimpels door de gezichtsuitdrukkingen worden veroorzaakt, die we als we wakker zijn maken, kunnen rimpels in het gezicht en op de borst het gevolg van slapen op onze buik of zij zijn.

Een gemakkelijke oplossing hiervoor is slapen op je rug – wat ook een paar andere voordelen heeft – zelfs als je jezelf daarvoor moet trainen.

Als je liever op je zij slaapt, neem dan een huidvriendelijk kussensloop. Een zijden kussensloop van Blissy minimaliseert huidirritatie en compressie, terwijl koperoxide kussenslopen kraaienpootjes en andere fijne lijntjes kunnen verminderen. Daarnaast is de kussensloop van Blissy ook nog eens anti-bacterie en bevat het geen giftige chemicaliën die je huid kunnen irriteren. De kussensloop heeft namelijk een Oeko-Tex certificaat. Oeko-Tex is een gedeponeerd handelsmerk dat staat voor de productetiketten en bedrijfscertificeringen die worden afgegeven en andere diensten die worden verleend door de internationale vereniging voor onderzoek en testen op het gebied van de ecologie van textiel en leder.

Zie alle andere voordelen van een zijden kussensloop in vergelijking met katoen en satijn hieronder:

zijden-kussensloop-blissy-voordelen

2. Was je gezicht voordat je gaat slapen

We hebben vastgesteld hoe slapen een onfeilbare manier is om je huid te helpen zichzelf te herstellen: de bloedstroom neemt toe, het collageen wordt weer opgebouwd en de spieren in je gezicht ontspannen zich na een lange dag.

Maar slapen gaan met een vies gezicht kan ook de uitstraling van jouw huid schaden.

Elke avond je gezicht reinigen, is aantoonbaar belangrijker dan ‘s ochtends – je hoeft geen dure producten te gebruiken of hard te scrubben. Een milde reiniger om vuil, make-up en extra olie te verwijderen, is echt al voldoende.

gezicht-wassen

Je wilt de irriterende stoffen, die de poriën verstoppen, niet de kans geven om in te trekken en van de ene op de andere dag schade aan te richten. Dit kan leiden tot:

 • grove poriën
 • droge huid
 • uitslag
 • infecties
 • ontsteking
 • uitbraken van acne

3. Gebruik een nachtcrème en zet een glas water op je nachtkastje

nachtcrème

Door je gezicht te wassen, kan het uitdrogen en door het slapen kan de huid ook uitdrogen, vooral als je slaapt in een omgeving met een lage luchtvochtigheid. Hoewel gehydrateerd blijven door water te drinken tot op zekere hoogte kan helpen, is wat je huid ‘s nachts echt nodig heeft een actuele vochtinbrengende crème.

Nogmaals, je hebt niet het chicste product op de markt nodig. Je hebt alleen een dikkere crème of wat olie nodig, die je huid kan helpen terwijl je slaapt. Een andere optie om de hydratatie vast te houden, is om je dagcrème te gebruiken en er een laagje vaseline op aan te brengen. Als je een krachtiger product wilt, probeer dan eens een slaapmasker voor de nacht.

5. Kies een kussen dat je hoofd iets hoger tilt

Het is bewezen dat het optillen van je hoofd helpt bij snurken, zure reflux en het druppelen van je neus – allemaal problemen die de kwaliteit van je slaap en dus van je huid kunnen verstoren. Bovendien kan het wallen en kringen onder je ogen helpen verminderen door de bloedstroom te verbeteren en te voorkomen dat bloed zich verzamelt.

Je hoofd hoger optillen, terwijl je slaapt, kan gemakkelijk worden gedaan door een extra zijden hoofdkussen (zie voordelen hieronder) toe te voegen, een wig onder je matras te plaatsen of zelfs het hoofdeinde van je bed enkele centimeters te verhogen.

zijden-kussensloop-voordelen

6. Blijf uit de buurt van de zon terwijl je een dutje doet

Hoewel we het grootste deel van onze slaap in het donker doen, kan slapen ‘s morgens of tijdens dutjes met je huid direct in de zon een schadelijk effect hebben op de gezondheid en het uiterlijk van je huid – om nog maar te zwijgen van het feit dat slapen in een verlichte kamer de slaap en de slaapritmes kunnen verstoren.

man-zonnen-strand

Verduisteringsgordijnen krijgen of ervoor zorgen dat je bed niet in de directe zon staat, kan helpen.

Omarm een gezonde slaap als een manier om een gezonde huid te krijgen

Hoewel we vaak een groot deel van onze tijd besteden aan het verzorgen van onze huid, mag aandacht schenken aan hoe we onze huid behandelen tijdens de slaapuren niet over het hoofd worden gezien.

Het is niet alleen bedoeld om te kunnen stralen of om er jeugdig uit te zien, maar het gaat erom dat je je lichaam, geest en huid jarenlang gezond houdt. En… een paar rimpeltjes misstaan natuurlijk niemand – in feite geven ze jouw gezicht karakter.

Laat een reactie achter