Brandongevallen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 64.000 woningbranden per jaar. Nu er bijna om de dag brandincidenten gemeld worden, denk je er waarschijnlijk over na hoe je de woonbeveiliging kunt opvoeren om je huis tegen brand te beschermen. Het goede nieuws is dat je je huis, bezittingen, en gezin met eenvoudige voorzorgsmaatregelen brandveilig kunt maken en een goede brandverzekering kunt afsluiten.

Ongelukken door brand kunnen elk moment gebeuren. Je gezin veilig houden moet daarom prioriteit nummer één zijn. Maar de grote vraag is, hoe kun je je huis tegen brand ongevallen beschermen? Hieronder staan enkele geweldige woon beveiligingsoplossingen om je huis brandveilig te helpen maken.

1) Installeer rookmelders

brandalarm-oud

Rookmelders installeren is een van de uitstekende manieren om je woonbeveiliging op te voeren. De alarmen beëindigen je een vroegtijdige waarschuwing voor het geval er brand uitbreekt in je huis. Conventionele alarmen geven een pieptoon als ze brand detecteren. Als je in slimme detectoren investeert, krijg je een waarschuwing op je telefoon. Overweeg om in elke kamer van je huis een melder te installeren voor maximale brandbeveiliging.

2) Investeer in een brandblusser

Een brandblusser kan het verschil betekenen tussen een brand bedwingen en een enorm verlies. Er zijn verschillende soorten brandblussers, afhankelijk van het soort vuur dat ze moeten blussen. Let er bij het kiezen van een brandblusser voor thuis op dat hij een ABC-rating heeft.

Een brandblusser is een handig hulpmiddel om je huis tegen brand te beschermen. Zorg ervoor dat elke kamer een brandblusser heeft, vooral in de keuken, waar een brand waarschijnlijk vandaan komt. Installeer een massieve garage, gezien de aanwezigheid van brandbare materialen zoals olie en gas. Denk ook aan de kelder en de zolder.

3) Ontdoe je van begroeiing

Mooi groen in je huis kan een lust voor het oog zijn. Het maakt je huis echter vatbaarder voor brand. Zorg ervoor dat er geen dorre of dode begroeiing rond je huis staat, want die vormt het grootste risico. Snoei droge struiken die zeer ontvlambaar zijn.

Je kunt zelfs een professioneel woon beveiligingsbedrijf inhuren om bij dit karwei te helpen. Behalve droge begroeiing opruimen, snoei je ook bomen in elkaars buurt. Dennennaalden en gedroogde bladeren zijn zeer brandgevoelig. Vermijd ze als mulch te gebruiken. Een soortgelijk geval geldt voor boomschors.

4) Houd je dakgoten schoon

zwart-dak-huis

Je dakgoten kunnen vegetatie en ander afval ophopen als ze door de wind geblazen worden. Tijdens het droge seizoen is de kans groot dat puin vlam vat. Markeer daarom 10 meter rond je huis en ruim alle brandbare materialen op. Hoewel naalden, bladeren en ander afval zich snel in dekken en goten kunnen ophopen, kun je het risico aanzienlijk verkleinen door het afval regelmatig te verwijderen.

5) Concentreer je op het beschermen van het raam

Overweeg bij het bouwen of verbouwen van je huis het gebruik van dubbele ruiten, vooral als je in gebieden woont die vatbaar zijn voor natuurbranden. Ramen gaan kapot als ze aan intense hitte worden blootgesteld. Bijgevolg stellen ze je huis bloot aan brand. Ramen met dubbele beglazing verhogen ook de veiligheid van je woning.

6) Voorkom brandbaarheid van daken

Daken, vooral de ingewikkelde met veel richels, maken je huis vatbaarder voor brand. De dalen en richels kunnen vlam vatten. Overweeg je dakbedekking te vervangen door brandwerend materiaal en verbeter, naast het gebruik van brandvertragende middelen. Als alternatief kun je met vuurvast materiaal puin ruimen en kapotte dakshingles vervangen.

7) Branddeuren kunnen je leven redden

Vuur kan zich vrij snel verspreiden. Daarom moet je op belangrijke plaatsen branddeuren installeren. Je kunt brand drastisch verminderen door de deuren te sluiten, vooral ‘s nachts, wanneer branden vaker voorkomen. Deze deuren houden vlammen en rook tot een uur tegen, en geven je zo de broodnodige tijd om te ontsnappen als het vuur overweldigend is.

8) Plant brandwerende bomen

moderne-villa-huis

Een andere geweldige manier om je huis brandveilig te maken is door brandwerende planten te gebruiken. Vermijd schors en licht ontvlambare planten zoals den, ceder, en hoog gras. Kersen-, berken- en populierenbomen zijn meestal meer brandwerend. Maai bovendien je gras om te voorkomen dat het vuur zich uitbreidt. Als je een cederhaag hebt, zul je een barrière willen maken tussen de haag en je huis.

9) Gebruik brandvertragende chemicaliën

Spuit milieuvriendelijke brandvertragende middelen op plaatsen in je huis die het meest vatbaar zijn voor brand. Deze chemicaliën vertragen de verspreiding van vuur door een chemische reactie of vormen een barrière tussen het vuur en je huis. Brandvertragers zijn een geweldige verdedigingslinie tegen gevaarlijke tragedies.

Zorg ervoor dat je de veranderingen doorvoert bij het opknappen van je huis. Stalen kozijnen metaal en beton zijn een ideale keuze voor buitenmuur materiaal. Ook zijn steen, brock, en betonnen materialen het beste voor vlonders in plaats van hout. Je zult ook brandvertragende verven willen gebruiken.

10) Overweeg brandwerende tapijten

vintage-vloerkleed

Gebruik brandwerende tapijten bij het modelleren van je huis. Synthetische en wollen tapijten versnellen de verspreiding van vuur. Je kunt brandwerende tapijten krijgen met decoratieve kleuren en motieven. Behandel bovendien vloerkleden in je huis met vlamvertragende chemicaliën.

Houd je huis veilig tegen brand

Brand ongevallen kunnen leiden tot de vernietiging van eigendommen en het verlies van levens. Je kunt brandincidenten echter voorkomen door eenvoudige veiligheidsmaatregelen voor woningen te nemen, zoals brandvertragend materiaal en het wegwerken van droge begroeiing rond je huis. Wil je een van de duurste items in je huis niet verliezen? Dan kan je nog altijd je telefoon verzekeren.

Sommige brand ongevallen ontstaan door kleine vergissingen. Zorg ervoor dat je lichten uit de buurt van kinderen houdt en zet elektriciteit en gas af. Beter nog; neem een woonhuisverzekering om verliezen door brandongevallen te dekken.

Laat een reactie achter