Een goed geïsoleerd huis hebben, is niet alleen een geweldige manier om milieubewuster bezig te zijn, maar je kunt zo ook wat geld besparen op je energierekening. Het verhogen van de thermische isolatie in een bestaande woning hoeft niet moeilijk te zijn en de financiële voordelen, die het je op de lange termijn kan opleveren, kunnen echt aanzienlijk zijn. In dit artikel zullen we bespreken welke opties je hebt bij het verbeteren van de isolatie van je woning waaronder enkele kleine en grote wijzigingen die je kunt aanbrengen en hoe je de kosteneffectiviteit van jouw isolatie-upgrade kunt bepalen.
Waarom is isolatie belangrijk?
Warmte beweegt constant van een warmer naar een koeler gebied en dat wil zeggen dat het van binnen uit je warme huis naar buiten, waar het kouder is, zal stromen. In zowel warme als koele seizoenen kan via de buitenmuren een aanzienlijke hoeveelheid energie verloren gaan in plaats van bij je thuis te blijven om je kamer warm of koel te houden. Deze warmtestroom kan worden verminderd met isolatie in je muren, waardoor jouw woning een hogere warmtestroomweerstand krijgt (wat ook wel de R-waarde wordt genoemd).
De R-waarde is een maatstaf van hoe goed een object of een ruimte bestand is tegen geleidende warmtestroming.
Een hogere R-waarde is dus beter en betekent ook dat er minder koele of warme lucht verloren gaat, wat dan weer bespaart op je energieverbruik (en natuurlijk ook op de energierekeningen!).
De meeste huizen zijn slecht geïsoleerd
Bijna elk huis is wel met een of andere vorm van isolatie in de buitenmuren gebouwd, maar het is misschien niet voldoende om het energieverlies van je huis naar behoren te verminderen. De minimale niveaus van isolatie, die in veel lokale bouwvoorschriften worden gevraagd, komen lang niet in de buurt van wat er wordt aanbevevolen voor meer energiebesparing en comfort. Veel zolders hebben bijvoorbeeld een isolatie van slechts 15 centimeter.
Het verminderen van luchtlekkage en het verhogen van isolatieniveaus resulteert in grote energiebesparingen
Door de plaatsen die in een typisch ouder huis voor luchtlekkage zorgen af te dichten en de isolatieniveaus op zolder en in de kelder op te waarderen (de twee meest toegankelijke gebieden voor het toevoegen van isolatie), is het mogelijk om de kosten voor het verwarmen of het koelen van je huis met 30% of meer te verlagen. De milieubelasting van deze besparingen is ook aanzienlijk en zorgt voor minder koolstofemissies van ovens, ketels en elektrische centrales die fossiele brandstoffen verbranden.
Isolatie is betaalbaar en toegankelijk
Hoewel een PV-installatie op zonne-energie al snel € 25.000 of meer kan kosten om deze te laten installeren, zullen de kosten voor het opwaarderen van de zolder- en de kelderisolatie in een typisch huis waarschijnlijk zo rond de € 5.000 of minder liggen. Een opwaardering in de isolatie betaalt zichzelf in slechts een paar jaar terug. Bijna elk gebouw kan in aanmerking komen voor een opwaardering in de isolatie. En isolatiematerialen zijn tegenwoordig, waar je ook woont, overal verkrijgbaar.
Isolatie is een verbetering, die altijd zal blijven
Isolatie gaat een leven lang mee en zal nooit verslijten of onderhoud nodig hebben. Wanneer de juiste isolatie op de juiste manier is geïnstalleerd, zal deze na 50 jaar nog net zo goed presteren als direct na de installatie.
Is er iets groener dan een gerecycleerde krant?
Cellulose-isolatie – die kan worden gebruikt in zolders en in muurholtes – is gemaakt van oude kranten. Je neemt dus afvalmateriaal en zet het om in een betaalbaar, energiebesparend materiaal. Dat is wat je supergroen zou kunnen noemen. Glasvezelisolatie bevat tot 30% gerecycleerde materialen en je kunt ook ‘wolachtige’ isolatie kopen die gemaakt is van gerecycleerde katoenvezels.
3 kleine wijzigingen, die je thuis kunt aanbrengen
1. Vloer isoleren
Je kunt je houten vloer vervangen door beton bij Faberc omfortvloer en daarmee veel energie besparen. De oplossing van Faber comfortvloer is een oplossing voor het vervangen van je oude houten vloer voor schuimbeton. Dit is een oplossing naast bij de broodjesvloer. Schuimbeton is heel anders dan gewoon beton. Wil je gewoon beton laten storten? Dat is heel makkelijk. Je kan dat namelijk goedkoop online beton bestellen.
2. Ramen isoleren
Je zult misschien bij jou thuis van de ramen houden, maar je zult al snel minder van ze gaan houden als je je realiseert dat ze jouw energierekening elke zomer en winter met 10 tot 25% verhogen. Als je vensters met houten kozijnen hebt, controleer deze dan op beschadigingen en vul indien nodig eventuele openingen op met een houtvuller of kit. Als je aluminium ramen hebt, kun je voor een betere isolatie van het huis tochtstrips aanbrengen. Je kunt ook aan de binnenkant van je ramen raamfolie plakken. Glasfolie vermindert de hoeveelheid licht en warmte, die door de ramen naar binnenkomt.
3. Deuropeningen isoleren
Warmte kan ook via deuropeningen, vooral aan de onderkant van deuren, ontsnappen. Een deurborstel is eenvoudig in gebruik, bijna niet zichtbaar en effectief bij het voorkomen van warmteverlies. Er zijn ook deurstoppers die zijn gemaakt van materiaal dat leuker is om naar te kijken, maar deze kunnen wel een beetje in de weg zitten.
Moet je isolatie aanbrengen?
Over het algemeen betaalt een goede isolatie zich na ongeveer 5-9 jaar terug, hoewel dit natuurlijk wel van huis tot huis kan verschillen. Hoe dan ook, door de isolatie in je huis op te waarderen, ervaar je het comfort van een gelijkmatig verwarmd huis en heb je de wetenschap dat je je steentje bijdraagt om je ecologische voetafdruk op deze aarde te verkleinen.
Laat een reactie achter