1. Je hoeft niet persé een eigen huis te hebben
De fundamentele vraag is hier of het bezit van een eigen woning eigenlijk wel zinvol is voor jouw specifieke omstandigheden. Sommige mensen zullen je vertellen dat het betalen van huur weggegooid geld is, maar vooral als je vaak verhuist, zitten er ook voordelen aan het huren van een woning. Check VVE beheer
2. Neem de tijd om eventuele problemen van het pand op te lossen
De muffe geur van schimmel en de onaangename geur van dieren. Klop op de muren om te bekijken of ze hol klinken. Open de droger en de vaatwasser – je weet maar nooit of er ongedierte in leeft. Spoelt het toilet goed door? Werkt de verwarming/airconditioning naar behoren? Werkt de schoorsteen boven de openhaard? Is de druk van het water voldoende?
3. Werk met ervaren professionals
Huur de meest grondige makelaar met een licentie in, om eventuele problemen op te sporen. Deze eventuele problemen kunnen makkelijk dure reparaties worden. Om conflicten te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat jouw advocaat ook niet de verkoper vertegenwoordigt.
4. Gebruik je hoofd en niet je hart
Wees niet bang om weg te lopen van een slechte aanbieding. Er zullen vast andere panden komen, die misschien nog wel beter zijn. Vergeet niet dat dit een financiële transactie is en dat er aan jouw voorwaarden moet worden voldaan.
5. Onderhandel zoveel als je kunt
Je kunt een makelaar aanstellen om de onderhandelingen voor jou te doen, maar je weet nooit zeker hoe ver ze voor jou willen gaan. Als koper moet je de controle hebben en onderhandelen alsof je niets te verliezen hebt.
6. Laat je niet onder druk zetten
Makelaars in onroerend goed zijn deskundige verkopers. Ze kunnen je doen geloven dat je naar het ‘perfecte’ pand rent en je aansporen om een bod te doen voordat iemand anders het voor je neus wegkaapt. Als je het gevoel hebt dat je je moet haasten, trek je dan terug. De tijd werkt altijd in jouw voordeel.
7. Denk goed na over wat je je echt kunt veroorloven
Bepaal jouw budget op basis wat je nu kunt terugbetalen en niet het maximum dat je kunt lenen.
8. Ga na welke verzekeringen je nodig hebt
Bij een nieuw huis komen ook nieuwe verzekeringen bij kijken. Zo kan een inboedelverzekering van FBTO bijvoorbeeld je heel wat stress besparen. Met de FBTO Inboedelverzekering verzeker je namelijk de spullen in je huis, zoals bijvoorbeeld apparatuur, meubels of tapijt. Je bent standaard verzekerd voor bijvoorbeeld brand-, diefstal- of waterschade tot € 150.000,-. Ook is een opstalverzekering, glasverzekering een aansprakelijkheidsverzekering iets waar je over na moet denken bij het aanschaffen van een huis.
9. Tuinen en hofjes vergen onderhoud
Bijna iedereen houdt van het idee om een tuin te hebben, maar als je het niet gewend bent om er een te onderhouden, moet je misschien wel twee keer nadenken of je je weekenden wilt besteden aan het wieden van onkruid en het maaien van gras.
10. Koop een woning, die je je nu kunt veroorloven en niet later
Zelfs als je er vrij zeker van bent dat je over een jaar of twee meer verdient, kun je ook bemerken dat door de omstandigheden de andere uitgaven in je leven zijn toegenomen. Kinderen, scholen, nieuwe auto’s en reisplannen kan veel geld gaan kosten. Zorg ervoor dat jouw budget voldoende ruimte biedt om het leven te kunnen leiden dat je wilt.
11. Selecteer een makelaar zorgvuldig
Bereid vragen voor voor voordat je een makelaar ontmoet. Ontdek wat voor soort ervaring ze hebben, hoeveel kopers ze vertegenwoordigen en of ze referenties kunnen delen. Praat met een paar verschillende makelaars, voordat je er één kiest.
12. Het zoeken kan langer duren dan je denkt
Werk niet op de tijdlijn van iemand anders en doe geen toezeggingen, die het moeilijk maken als jouw jacht op onroerend goed enkele maanden langer duurt dan verwacht. Als je momenteel een woning huurt, zorg dan voor een huurovereenkomst met een opzegtermijn van één maand, zodat je zonder extra kosten kunt verhuizen.
Op zoek naar VVE beheer?
Het besturen van een VvE is een klus die specifieke kennis vraagt en veel tijd kost. Vaak is dergelijke kennis niet voldoende aanwezig binnen de VvE beheer of de organisatie verloopt niet naar wens. Je kan je bijvoorbeeld storen aan de passieve houding van een VvE beheerder of er wordt traag gereageerd en ontbreekt er aan een goede planning. Check dan eens VvE beheer Amsterdam om dit eenvoudig op te lossen.
Laat een reactie achter