Je wilt van je huis een plek maken waar je je écht thuis voelt. Je persoonlijke smaak is hierbij leidend. Zo heb je ongetwijfeld je Slaapkamer smaakvol ingericht en is je keuken zo vormgegeven dat je de meest chefwaardige gerechten kunt koken. In je zithoek kom je helemaal tot rust en ook is je eetkamer gezellig gemaakt, zodat je met veel plezier kunt natafelen. Kijk nog eens om je heen. Ontbreekt er niet iets aan de muren? Wat dacht je van persoonlijke muurdecoratie?

Kopen of zelf laten maken?

schilderen-papier

Eeuwen geleden lieten families van stand graag portretten, landschappen en stillevens schilderen, om de muren van hun huizen te decoreren. Veel van deze schilderijen hebben inmiddels de weg naar musea gevonden. In onze tijd heeft fotografie het klassieke schilderij verdrongen. In vrijwel elk interieur vind je huwelijksfoto’s, familiefoto’s of mooie vakantiefoto’s die aan de muur prijken of een dressoir opvrolijken. Daarnaast zijn ook reproducties van schilderijen, posters en mooie natuurfoto’s overal te koop, met of zonder lijst. Wil je je muurdecoratie écht persoonlijk houden, kies dan vooral voor je eigen foto’s. Sinds de komst van digitale fotografie hebben veel mensen hun innerlijke fotograaf ontdekt. Je eigen portretfoto’s, vakantiefoto’s en kunstzinnige foto’s, mits van haarscherpe kwaliteit, kun je bij diverse online aanbieders laten uitprinten tot A3-formaat en in een smaakvolle lijst thuis geleverd krijgen. Zo krijgen je muren een écht persoonlijk tintje.

Kies ook eens voor andere materialen

kwasten-verven

Misschien wil je meer dan de traditionele foto in een lijst. Denk er dan eens over om je persoonlijke herinneringen en creatieve uitingen af te laten drukken op andere materialen dan papier. Canvas is een populair alternatief, dat door zijn mat ogende afwerking heel sfeervol kan zijn. Een andere mogelijkheid is je foto’s laten afdrukken op hout. Veel gebruikte houtsoorten hiervoor zijn vurenhout of multiplex van berkenhout. Een foto op hout past goed in een rustiek interieur, maar kan ook een hypermoderne en strakke inrichting de nodige charme geven. Of wat dacht je van aluminium? Aluminium heeft een stoere en industriële uitstraling en een aantrekkelijke, matte finish.

  • Canvas: Canvas heeft een klassieke uitstraling en een enigszins matte structuur. Een foto op canvas laat veel details zien. Bij sommige soorten canvas muurdecoratie is het onverstandig om je foto op een fel verlichte plaats te hangen. UV-straling van de zon kan de kleuren flets maken.
  • Hout: Een foto, bedrukt op hout, blijft zijn kleuren voor langere tijd houden. Wil je de houtstructuur zo min mogelijk zien, kies dan voor multiplex. Mag je foto een robuuste en vintage look krijgen, dan is vurenhout zeer geschikt.
  • Aluminium: Aluminium heeft een matte finish, waardoor je foto niet hinderlijk zal spiegelen. Kies je voor aluminium met een witte toplaag, dan komen alle kleuren prachtig tot leven. Heb je een voorkeur voor geborsteld aluminium, dan krijgt je muurdecoratie een metalige en vintage look.

Het bevestigen van je muurdecoratie

Als je muurdecoratie online bestelt, met jouw foto erop afgedrukt, dan krijg je standaard een ophangsysteem meegeleverd. Het kan echter heel mooi zijn om je foto zonder ophangdraden te etaleren. Kies dan voor een stevige montagekit, zodat je foto veel meer een onderdeel van je wand wordt.

Ben je al geïnspireerd?

Weet je al welke foto’s op een duurzame manier vereeuwigd mogen worden? Maak je voorselectie en bepaal welk materiaal het beste bij je foto past. Hou een belangrijke basisregel in de gaten: hoe hoger de resolutie van je foto, hoe meer hij vergroot kan worden zonder scherpte te verliezen.

Laat een reactie achter