Plastic voor eenmalig gebruik en CO2-uitstoot zijn de grootste bronnen van vervuiling. Niet iedereen kan zich zonnepanelen veroorloven, maar we kunnen allemaal kleinere veranderingen aanbrengen in ons eigen huis. Deze veranderingen zijn budgetvriendelijk en ze kosten niet veel tijd; ze zijn echter wel efficiënt en ze kunnen je huis veranderen in een milieuvriendelijke plek.

Zonder verder oponthoud, hier zijn 11 kleine veranderingen om je huis milieuvriendelijker te maken:

1. Was je kleren in koud water

90% van de energie die een wasmachine gebruikt gaat naar het verwarmen van water. Dus sla de verwarming over en gebruik je wasmachine gewoon op de koud waterstand. Zo verminder je de uitstoot van koolstofdioxide, maar houd je je kleren ook langer in topconditie, want warm water kan de stof aantasten en je kleurrijke kleren minder levendig maken.

Tenzij je te maken hebt met hardnekkige vlekken zoals olievlekken, heeft het echt geen zin om je wasmachine op de heetwaterstand te laten draaien. Als je vindt dat de koudwaterstand niet goed werkt, kun je de warmwaterstand proberen. Energiegewijs is dat nog altijd beter dan de warmwaterstand, maar ook efficiënter voor het schoonmaken dan de koudwaterstand.

2. Gebruik purschuim om gaten en randen op te vullen

Pur schuim wordt tegenwoordig gebruikt voor het afdichten en bevestigen van kozijnen van ramen en deuren. Ook is purschuim een perfect middel om naden en kieren makkelijk en snel te dichten. Zo kan je ervoor zorgen dat je jouw huis beter isoleert en minder hoeft te stoken.

3. Verruil gewone gloeilampen voor LED lampen

Investeren in de juiste energiezuinige lampen maakt een enorm verschil. Je zult niet alleen minder elektriciteit gebruiken, maar je maakt je huis ook milieuvriendelijker. Hoe verleidelijk gloeilampen ook zijn, LED lampen zijn het betere alternatief. Ze gaan langer mee, zijn milieuvriendelijk, en ze helpen je op de lange termijn geld te besparen.

4. Gebruik een programmeerbare thermostaat

thermostaat

Word groen door een programmeerbare thermostaat te installeren om je koel- en verwarmingssystemen te controleren. Een thermostaat kan de kosten van je energierekening verlagen en je huis tegelijkertijd milieuvriendelijker maken.

5. Koop een recyclebak en een compostbak

Als je een prullenbak bezit, zul je bewuster omgaan met het recyclen van glazen flessen, potten, papier en andere voorwerpen die gerecycled moeten worden.

Een compostbak helpt je van restjes af en geeft je gratis meststof die je kunt gebruiken voor je planten. Compostbakken zijn tegenwoordig zo ontworpen dat ze netjes, opgeruimd en geurvrij zijn. Bovendien maken ze je leven gemakkelijker omdat ze je helpen huishoudelijk afval te verminderen.

6. Plant kruiden

Voor het geval je je afvroeg wat je met de kunstmest moest doen, hier is je antwoord – plant je eigen kruidentuin. Kruiden nemen niet veel ruimte in beslag. Je kunt ze in kleine potten planten en binnen in huis houden, dicht bij een zonnig raam. Het grote voordeel? Je hebt altijd verse kruiden voor je favoriete gerechten.

7. Versier je huis met planten

witte-keuken-planten

Potplanten zijn effectief voor het reinigen van de lucht binnenshuis. Niet alleen dat, ze zijn ook leuk en maken je huis gezelliger. En ja, het vergt een beetje verantwoordelijkheid om planten te verzorgen, maar het is het zeker waard.

8. Koop raambehandelingen

De gordijnen en jaloezieën zijn er niet alleen om nieuwsgierige buren weg te houden, ze zijn er ook om de warmte en koele lucht buiten te houden. Ondanks dat je je ramen gesloten houdt, kunnen warmte en koude lucht toch naar binnen sluipen. Als je geen grote boom hebt om je huis in de zomermaanden tegen de zon te beschermen, kan je huis aanvoelen als een oven. Het upgraden van je gordijnen en jaloezieën is beslist een goede manier om de temperatuur op peil te houden en je huis milieuvriendelijker te maken. Elke dag de hele dag de AC gebruiken is dat zeker niet.

9. Wees slimmer in de keuken

Veel mensen gebruiken de oven om toast te maken omdat ze denken dat het niet efficiënt is om een broodrooster te kopen. De oven gebruikt echter een aanzienlijke hoeveelheid energie om goed op te warmen en, als je van plan bent slechts twee sneetjes brood te bakken, is het helemaal niet efficiënt om de oven te gebruiken. De broodrooster verbruikt minder energie en klaart de klus sneller. Over de oven gesproken, controleer telkens als je iets bakt of kookt of de ovendeur goed gesloten is. De ovendeur open laten staan leidt tot enorm veel warmteverlies.

keuken-witte-tegels

Als je een koffieliefhebber bent, verruil dan het cups-koffiezetapparaat voor een druppelkoffiezetapparaat. Pod koffiezetapparaten zijn helemaal niet milieuvriendelijk omdat je cups moet gebruiken. De plastic capsules belanden elk jaar op de vuilnisbelt. Met druppelkoffiezetapparaten heb je alleen gemalen koffie nodig.

Zorg er ten slotte voor dat je voedselverspilling minimaliseert door te leren hoe je een maaltijd plant, maaltijden voorbereidt en voedsel goed bewaart.

10. Gebruik zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakmiddelen

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn net zo effectief als de gewone. Maar ze bevatten geen schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor het milieu en je gezondheid. Toegegeven, natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn duurder en niet alle mensen kunnen zich die veroorloven. Toch kun je zelf schoonmaakmiddelen maken met zaken als azijn, zuiveringszout en citroensap.

11. Sla indien mogelijk de droger over

Tijdens zonnige en warme maanden is het bijna zonde om je kleren niet buiten aan de lijn te drogen. Er is iets speciaals aan lijndrogen in de frisse lucht. En niet te vergeten, je kleren en beddengoed gaan langer mee als je ze buiten aan een droogrek hangt in plaats van ze in de droger te drogen. Als je geen tuin of achtertuin hebt waar je je kleren aan de lijn kunt drogen, kun je een droogrek op je balkon installeren en de ramen open houden, zodat de zon je kleren sneller kan drogen.

Laat een reactie achter