Het is echt niet alleen maar kommer en kwel. Zelfs als de huizenmarkt niet zo heel erg gunstig is zijn er toch dingen die je kunt doen om je kansen om je huis sneller en beter te verkopen te maximaliseren. In dit artikel delen wij onze 10 beste tips …

1. Kies de juiste makelaar

makelaar-zakelijk

Het verkopen van je huis kan best veel stress met zich meebrengen. Dus het kiezen van de juiste makelaar, die de zorgen kan wegnemen en de resultaten maximaliseert, is een essentiële eerste stap.

Je wilt een makelaar met beproefde en up-to-date marketingtechnieken, die maximale bezichtigingen kan binnenhalen en toch een goede prijs-kwaliteitverhouding kan verzekeren. Neem online een kijkje en onderzoek verschillende makelaars in jouw omgeving en bekijk wat ze je kunnen bieden.

De vergoeding, die je in rekening wordt gebracht, is een percentage van de verkoopprijs of een vast bedrag. Hoe dan ook, wees niet bang om te onderhandelen en laat de makelaars weten wat je elders is aangeboden.

Als je wilt dat meerdere makelaars jouw woning in hun bestand opnemen, is het belangrijk om op te merken dat je, ongeacht wie het onroerend goed verkoopt, mogelijk toch meerdere makelaars een vergoeding moet betalen. Lees daarom altijd, voordat je met iemand in zee gaat, eerst de voorwaarden in het contract.

Daarnaast geeft een goede makelaar ook advies op andere zaken zoals bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring, zo krijgt de koper een goed beeld van de onderhoudssituatie en bouwkundige staat van de woning.

2. Neem bij het vaststellen van een vraagprijs de prijsindexcijfers met een korreltje zout

finance

We worden constant bestookt met tegenstrijdige berichten over stijgende of dalende huizenprijzen en het kan moeilijk zijn om erachter te komen wat je nu moet geloven.

Deze tegenstrijdigheden ontstaan omdat ze afhankelijk zijn van verschillende gegevens. Nationwide en de Halifax House Price Index baseren bijvoorbeeld gemiddelde vastgoedwaarden op hypotheekwaarderingen, terwijl het kadaster registreert wat de werkelijk aankoopprijs was – hoewel het tegen de tijd dat de cijfers worden vrijgegeven, ze wel een paar maanden verouderd kunnen zijn. De Rightmove House Price Index gebruikt vraagprijzen, die sterk kunnen verschillen van de werkelijke waarde van een onroerend goed, terwijl je eigenlijk moet uitgaan van de prijs waar het ook daadwerkelijk tegen wordt verkocht.

En dit zijn sowieso allemaal gemiddelden want de prijs die je huis oplevert kan ook afhangen van het gebied, de straat en in sommige gevallen zelfs aan welke zijde van de straat het huis zich bevindt.

Laat je als het gaat om het vaststellen van een vraagprijs voor je huis niet te veel beïnvloeden door berichten die je tegenkomt en neem een gemiddelde van de taxaties van drie makelaars om een prijs voor jezelf te bepalen.

3. Verhoog de aantrekkelijkheid van jouw huis

Een potentiële koper kan al worden afgeschrikt voordat hij een voet over de drempel heeft gezet. Een slechte eerste indruk kan de verkoop niet door laten gaan. Je wilt dat ze de oprit of het pad oplopen terwijl ze al onder de indruk en opgewonden zijn om ook de rest te bekijken.

Dus doe alles wat er voor nodig is om die blijvende eerste indruk te creëren. Zorg ervoor dat de buitenkant van je huis er tip top uitziet en als je voordeur of hek er niet meer zo strak uitziet, fleur het dan op met een likje verf. Hang manden met bloemen op om kleur toe te voegen of plant wat perk bloemen. Verplaats lege bakken uit het zicht en verwijder alles wat er niet aantrekkelijk uitziet. Denk daarnaast ook aan een bouwkundig rapport, zodat de koper weet wat hij of zij koopt.

4. Fris de boel op en verwijder rommel

woonkamer-verlichting

Je huis aantrekkelijk maken voor een koper hoeft niet te betekenen dat je veel geld hoeft uit te geven of allerlei nieuwe aankopen hoeft te doen. De kans is groot dat het toch niet naar de smaak van de koper zal zijn en zodra het huis van hun is, zal worden vervangen. Maar je moet als het even kan de kamers wel opfrissen met een neutraal likje verf in warme tinten.

Zorg ervoor dat de kamers overzichtelijk en zo licht en luchtig mogelijk eruit zien. Een spiegel in de hal kan de illusie van ruimte geven en een paar vazen met bloemen of enkele planten kunnen het huis opfrissen.

De meeste kopers kijken naar de keuken, dus zorg ervoor dat alle werkbladen schoon zijn en dat het fris en schoon ruikt. Als je huisdieren hebt, vraag dan een familielid of vriend om voor ze te zorgen terwijl er bezichtigingen plaatsvinden. Jij bent vast dol op je harige vriend maar de kans is groot dat je koper dat niet doet of erger nog ze kunnen ook allergisch zijn.

5. Houd er rekening mee dat kleine dingen tellen

Vergeet ook de details niet. De kans is groot dat de koper ook op details zal letten omdat ze naar een aantal eigenschappen zullen kijken en alles zullen wegen. Dus doe van tevoren ook die vervelende kleine onderhoudsklussen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van die kapotte gloeilamp.

6. Definieer elke kamer

Kopers moeten zich kunnen voorstellen dat ze in je huis wonen, dus het is essentieel dat elke kamer laat zien waarvoor het gebruikt kan worden. Als je eetkamer vol ligt met bijvoorbeeld werkpapieren of fitnessapparatuur, haal dit dan weg zodat het oorspronkelijke doel van de kamer duidelijk is. Het is ook belangrijk om te depersonaliseren, bijvoorbeeld door posters in de kinderkamers te verwijderen, zodat de koper het potentieel voor het huis kan zien en waar hij zijn eigen items zou plaatsen.

7. Blijf uit de buurt!

Wanneer potentiële kopers je woning komen bekijken, laat ze dan vrij rondlopen met de makelaar. Je wilt dat ze zich op hun gemak voelen en dat ze tijd kunnen besteden aan het vrij kijken naar elke kamer. Wees ook klaar om na het bekijken eventuele vragen te beantwoorden.

8. Haal het meeste uit de buitenruimte

houten huis met tuin

Tuinen, terrassen of zelfs een balkon kunnen een huis aantrekkelijk maken, maar dan moet het er wel aantrekkelijk uitzien. Een jungletuin ziet er kleiner en ‘vergeten’ uit. Het kan een koper afschrikken omdat ze mogelijk kunnen denken dat ze een budget nodig hebben voor het inhuren van een tuinman om de tuin te onderhouden.

9. Kies de beste koper

Zodra de aanbiedingen op tafel liggen, is je volgende grote taak het kiezen van de meest betrouwbare koper.

Aantrekkelijke kopers zijn onder meer degenen, die hun huis al hebben verkocht en zich in een gehuurde accommodatie bevinden, starters met een goede hypotheek en kopers die contant betalen en die geen hypotheek nodig hebben. Houd hier rekening mee, maar afhankelijk van het aantal aanbiedingen dat je krijgt, is deze keuze misschien een luxe die je niet hebt.

Het is vast wel duidelijk dat er ook andere factoren zijn waarmee je rekening moet houden, zoals hoe snel je je woning moet verkopen en of je een plek hebt gevonden om te gaan wonen als het meteen wordt verkocht.

10. Overweeg alternatieven

villa-zwembad

Zelfs als je al deze tips zou gebruiken, zijn er helaas geen concrete garanties dat je in de huidige markt je huis ook echt zult verkopen.

Als je wilt gaan verhuizen omdat je meer ruimte nodig hebt kunnen nieuwe overheidsvoorstellen om de huidige planningsvergunningen te versoepelen het antwoord zijn.

Als de plannen doorgaan, is een volledige bouwvergunning (die momenteel vereist is voor uitbreidingen van meer dan drie of vier meter van de achterwand van een woning) alleen nodig voor degenen die meer dan 8m bereiken in het geval van vrijstaande woningen en 6m voor andere woningen.

De royale extra ruimte kan voor sommigen een reële optie zijn en mogelijk ook een haalbaar alternatief zijn voor de verkoop van het huis.

Laat een reactie achter