In Nederland zetten mensen doorgaans in oktober hun centrale verwarming aan en gebruiken ze deze dagelijks tot maart of april. Dit valt vaak samen met het terugzetten van de klok en de temperatuurdaling– voor iedereen die een AOW ontvangt.

Het verwarmen van huizen is goed voor meer dan 70% van het energieverbruik van huishoudens. Dus door dit cijfer te verlagen – terwijl de huizen warm genoeg blijven – wordt niet alleen de energierekening verlaagd, maar wordt er ook geholpen om te voldoen aan de verplichtingen inzake de koolstofreductie, die de Nederlandse overheid wettelijk verplicht is om na te komen.

Hier vind je tien eenvoudige tips om jouw huis voor weinig of geen extra kosten warm te houden – net op tijd voordat het weer omslaat!

1. Gebruik je gordijnen

thermische gordijnen

De warmte van de zon is gratis, dus maak er goed gebruik van. Doe je gordijnen open en laat overdag het zonlicht binnen om van deze gratis warmte gebruik te maken. Als het donker wordt, sluit je jouw gordijnen, die dan fungeren als een extra isolatielaag en de warmte in jouw kamers houden. Je moet er ook voor zorgen dat er geen lekken of gaten zijn, zodat de warme lucht binnen kan blijven en de koude lucht buiten blijft. Dit helpt overigens ook om de condensatie te verminderen.

2. Gebruik timers op jouw centrale verwarming

Het Kenniscentrum voor Duurzame Energie adviseert dat het goedkoper is om je ketel zo te programmeren, dat hij de verwarming iets eerder aanzet – bijvoorbeeld 30 minuten voordat je opstaat – maar dan wel op een lagere temperatuur. Dit komt doordat de ketel of de thermostaat die je op 20° C of op 30° C zet dan met een constante snelheid opwarmt. Maar maak niet de fout om jouw verwarming de hele dag aan te laten staan, want dan betaal je ook voor warmte wanneer je deze niet nodig hebt.

3. Verplaats je bank

lichte gordijnen

Het voelt misschien geweldig om jouw favoriete stoel of de bank voor de radiator te hebben, maar het absorbeert warmte, die je huis zou kunnen verwarmen. Door deze bij de radiator vandaan te halen, kan de warme lucht vrij circuleren. Hetzelfde geldt voor jouw gordijnen of kleding om te drogen – houd ze uit de buurt van de radiator zodat je het meeste uit jouw warmtebron kunt halen.

4. Maximaliseer jouw isolatie

Als het om warmte gaat, gaat ongeveer 25% via het dak verloren. Dit kan gemakkelijk worden verminderd door 25cm isolatie op jouw zolder te plaatsen. Het is ook de moeite waard om te bekijken wat er met de muren gebeurt, aangezien ongeveer een derde van de warmte in een niet-geïsoleerd huis op deze manier verloren gaat. Hoewel het niet zo goedkoop is als zolderisolatie kan spouwmuurisolatie tot € 180 per jaar aan verwarmingskosten besparen. Het is ook de moeite waard om bij jouw energieleverancier na te gaan of ze isolatieschema’s hebben, wat soms een goedkope of een gratis installatie kan betekenen.

5. Wikkel de warmte in

Als je een warmwatertank hebt, zorg er dan voor dat deze goed is afgedekt of geïsoleerd is. Hierdoor blijft het water langer warm en worden de verwarmingskosten verlaagd. De Energy Community is van mening dat het isoleren van een niet-geïsoleerde warmwatertank tot € 180 per jaar kan besparen, maar zelfs het upgraden van de ‘oude jas’ van je tank kan je al helpen om geld te besparen.

6. Draai de thermostaatknop omlaag

gray Nest thermostat displaying at 63

Dit lijkt misschien een beetje contra-intuïtief, maar heb geduld. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseerde eerder een minimumtemperatuur van 21° C in de woonkamer, maar een andere instantie heeft dit in 2014 herzien naar 18° C. En uit onderzoek blijkt dat als je je thermostaat met 1° C lager zet, je verwarmingskosten tot 10% kunnen dalen. Houd de thermostaat dus op 18° C, bespaar geld en voorkom de negatieve gevolgen van een koude woning.

7. Blokkeer de tocht

Zelfs een eenvoudige oplossing, zoals het zelf maken van een tochtstrip in de vorm van een worsthond, helpt om de warmte in huis te houden. De Energy Saving Trust schat dat het zelf tochtvrij maken van deuren, ramen en kieren in de vloer € 25 per jaar kan besparen. Je kunt dit voor weinig geld zelf doen. Zelfklevende rubberen afdichtingen rond de deuren en de ramen en tochtstrips zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren. Het is dus de moeite waard om voordat de winter begint de deuren en de ramen te laten isoleren en de koude luchtstroom in huis te verminderen.

8. Installeer de thermostaatkranen

Onderzoek aan de University of Salford heeft aangetoond dat in vergelijking met een huis zonder regeling het installeren van verwarmingsregelaars en thermostatische radiatorkranen een energiebesparing van 40% oplevert. Deze werken doordat je jouw verwarming zo kunt programmeren dat deze op vooraf gedefinieerde tijden aangaat, zodat je alleen energie gebruikt wanneer je die nodig hebt. Nieuwe slimme thermostaten kunnen ook via je mobiel op afstand worden bediend, zodat je de verwarming op weg naar huis kunt aanzetten en het lekker warm is als je aankomt.

9. Upgrade jouw ketel

Als jouw ketel ouder dan 10 jaar is, is het misschien tijd om deze te vervangen door een nieuw, efficiënter model. Afhankelijk van je oude type ketel en huis kun je met een nieuwe A-condensatieketel – die minder energie verbruikt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren – tot € 350 besparen. En als het nieuw is, heb je minder kans om tijdens het winterseizoen problemen te krijgen.

10. Reflecteer de warmte

Radiatorpanelen zijn relatief goedkoop, eenvoudig te plaatsen en zorgen ervoor dat de warmte van jouw radiatoren jouw kamer opwarmt en niet jouw muren. Ze werken door de warmte terug in de kamer te reflecteren.

Laat een reactie achter