Als eigenaren van een liefhebbende, oudere kat en voormalige hondenbezitters weten wij maar al te goed hoe moeilijk het is om te bedenken wat we met ons huisdier moeten doen als we op reis gaan.

Of je nu één week of zes maanden van huis gaat, er zijn drie opties om je huisdier veilig thuis te laten. Je kunt je hond door iemand in je eigen huis laten verzorgen, je hond uit logeren bij een hondenoppas of je hond meenemen. Wat de beste keuze is, hangt af van hoe lang je op reis gaat, hoeveel geld je bereid bent te besteden en hoeveel je anderen vertrouwt om voor jouw huisdier te zorgen.


Je huisdier thuis laten verzorgen

hond op vloer


Huur een professionele dierenoppasser in

Het grootste nadeel van het inhuren van een oppas is dat het een beetje duur kan zijn. €20 per bezoek is redelijk standaard, wat bij langere reizen natuurlijk wel kan oplopen. Professionele oppassers zijn over het algemeen erg betrouwbaar (maar controleer de referenties wel zorgvuldig) en ze weten hoe ze voor dieren moeten zorgen. Onze dierenoppasser heeft zelfs een Dieren EHBO-opleiding gevolgd, heeft een verzekering en is altijd bereikbaar. Dierenoppassers bezoeken over het algemeen één keer per dag katten en twee keer per dag honden.

Vraag een buur, een vriend of een familielid

Dit is meestal de goedkoopste optie en is vooral een goede optie als je huisdier met zijn oppas bekend is. Als je een buurman of een vriend vraagt die in de buurt woont, kunnen ze waarschijnlijk vaker komen dan een betaalde professional. Het nadeel is wel dat als je oppas het meer als een gunst dan als een baan ziet, ze zich misschien niet zo verantwoordelijk voelen als iemand, die ervoor wordt betaald.

Als je hun werk een beetje gemakkelijker wilt maken, overweeg dan om een automatische waterfontein of een voedseldispenser voor je huisdier aan te schaffen.

Zoek een huisoppas

Huisoppassers wonen meestal fulltime in je huis, dus je huisdieren krijgen in theorie dezelfde zorg, die jij aan hen zou geven. Huisdieren krijgen constant toezicht en aandacht. Omdat een huisoppas in je huis woont terwijl je weg bent, moet je je wel op je gemak voelen omdat ze volledige toegang tot je spullen hebben. Dit is over het algemeen een betaalbare optie aangezien je de accommodatie tegen de verzorging voor je huisdier ruilt. Er zijn echter ook oppassers, die extra worden betaald.

Voordelen van je huisdier thuislaten

 • Je huisdier is in zijn vertrouwde omgeving (vooral goed voor katten).
 • Er is geen gevaar om andermans spullen te beschadigen.
 • Voedsel, speelgoed, de tuin, de kooi, enz. staan al klaar en je huisdier kent de omgeving al.
 • Geen andere dieren om mee te concurreren of te vechten.
 • Je huisdieren kunnen hetzelfde voedsel eten als normaal en kunnen hun dagelijkse routine aanhouden.
 • De mensen, die voor je huisdieren zorgen, kunnen ook op het huis letten (post ophalen, looppaden schoonmaken, lichten aandoen, enz.) om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.
 • Je kunt de sleutels gewoon achterlaten en gaan.

Nadelen

 • Dieren kunnen zich eenzaam voelen als er de hele dag niemand in de buurt is.
 • Er is een groter risico op gemiste voedingen of wandelingen.
 • Grotere kans op ongelukjes op de vloeren.
 • Dieren zullen altijd naar je uitkijken, wat bij sommige dieren tot stress kan leiden.
 • Onbekende verzorgers kunnen bij aankomst worden aangevallen

Je huisdier buiten je huis laten verzorgen

4 honden aan de lijn


Huur een professionele dierenoppasser in

Veel dierenoppassers zullen ook in hun eigen huis voor je dier willen zorgen. Een oppas heeft meestal al een paar huisdieren, waardoor je huisdier wat gezelschap heeft. Een dierenoppasser begrijpt de risico’s van het in huis nemen van een nieuw dier en weet doorgaans ook hoe hij voor hen moet zorgen. Afhankelijk van de grootte van hun bedrijf kunnen ze speciale kennels hebben of de dieren bij hen in huis halen als onderdeel van hun gezin.

Vraag een buur, een vriend of een familielid

Omdat je huisdier misschien al bekend is met de plaats en de persoon, kan dit een goede optie zijn, vooral als je huisdier de oppas en hun huisdieren al kent. Omdat je ze al kent, zou vertrouwen geen probleem moeten zijn. Dit is wellicht de goedkoopste optie als je je huisdier buitenshuis wilt laten verzorgen.

Breng ze naar een kennel, een pension of een dierenhotel

Een professionele dienst moet goed geïnformeerd zijn over de dieren en hoe ze voor hen moeten zorgen. Deze diensten hebben de faciliteiten en het personeel om goed voor je huisdier te zorgen. Je huisdier kan echter langer in een kooi worden gehouden, dan je zou willen, maar er zijn een aantal geweldige faciliteiten. Zorg ervoor dat je de referenties controleert en overweeg zelfs om je huisdier voor een korte tijd als proef achter te laten. Er zijn talloze hondenpensions maar veel van hen nemen ook katten en andere huisdieren op.

Laat ze bij een dierenarts in de buurt verblijven

Veel dierenartsen hebben een opvang met 24-uurs zorg voor de dieren. Dit kan een ideale situatie zijn als je huisdier medische problemen heeft of als je je zorgen maakt over de extra zorg die ze nodig hebben. Veel dierenartsen werken vanuit dierenziekenhuizen en hebben, ongeacht of het een hond, een kat, een vogel of een schildpad is, de faciliteiten om je huisdier op te nemen.

Zoek een vrijwilliger

Een vrijwilliger vragen om voor je huisdier te zorgen, is een betaalbare optie omdat je meestal alleen voor voedsel en de benodigdheden hoeft te betalen, hoewel een kleine toelage ook op prijs kan worden gesteld. Je kunt misschien via een asiel een vrijwilliger vinden om voor je huisdier te zorgen. Vrijwilligers hebben een duidelijke liefde voor dieren en jouw huisdier zal waarschijnlijk van het gezelschap van een paar andere dieren kunnen genieten.

Voordelen van je huisdier buitenshuis te laten verzorgen

 • Je huisdier zal waarschijnlijk vaker in de buurt van mensen en andere dieren zijn.
 • Toegewijde wandelingen en speeltijd.
 • Nieuwe gebieden om te verkennen en om te bekijken.
 • Minder kans op eenzaamheid (uitgezonderd de huisoppas).

Nadelen van je huisdier buitenshuis te laten verzorgen

 • Onbekende omgevingen kunnen je huisdier stress bezorgen.
 • Mogelijke problemen met andere dieren (vooral andere katten en alfa honden).
 • Je huisdier kan langere tijd in een kooi of in een ruimte worden gehouden, waar jij je niet prettig bij voelt.
 • Je moet de dieren brengen en weer ophalen.

Je huisdier mee op reis nemen

hond-gezelschap

Het meenemen van je huisdier kan een goede optie zijn als je met de camper of de auto reist of als je van plan bent om voor lange tijd op één plek te blijven. Wees voorzichtig met de vereisten aan de grens voor huisdieren, die een nieuw land binnenkomen. Sommige landen, zoals bijvoorbeeld Engeland, hebben lange quarantaineperiodes voor dieren die het land binnenkomen. Andere landen zijn minder streng en vereisen alleen een bewijs van de vaccinaties en een gezondheidscertificaat in het paspoort, dat door een dierenarts is ingevuld.

Tips om je huisdier mee op reis te nemen

Zorg ervoor dat je degene, die voor je huisdier zorgt, kunt vertrouwen. Of het nu gaat om een bedrijf of een professionele oppas die je niet kent, vraag altijd om referenties. Als je huisdier ergens anders verblijft, vraag dan of je even mag kijken om een idee te krijgen van hoe schoon het is en hoe goed de andere huisdieren worden verzorgd. Neem indien mogelijk je huisdier van tevoren mee zodat ze aan de plaats kunnen wennen en jij je huisdier kunt geruststellen. Neem vertrouwd speelgoed en andere voorwerpen mee om hun verblijf aangenamer te maken. Zorg er ook voor dat ze voor noodgevallen je contactgegevens hebben en de eventuele speciale behoeften van je huisdier weten. Zorg, indien mogelijk, voor een contactpersoon in de buurt, die ze kunnen bereiken als je niet beschikbaar bent.

Over het algemeen voelen katten zich het meest op hun gemak in hun eigen huis en hebben ze niet de constante aandacht nodig, die een hond wel nodig heeft. Als je reis kort is, is het misschien het beste om iemand dagelijks te laten kijken en ervoor te zorgen dat hun nest wordt verschoond. Katten moeten altijd voldoende voer en water hebben voor het geval je oppas onverwachts een keertje niet kan komen.

Honden zijn meestal socialer dan katten en hebben meer constante aandacht nodig. Het is het beste of dat nu bij je thuis is of ergens anders om een hond bij iemand te laten verblijven. Laat je hond bij voorkeur ergens verblijven waar ze bekend mee zijn. Het komt vaak voor dat honden, die thuis worden gelaten wanneer hun baasjes reizen, het grootste deel van de dag naar de deur staren terwijl ze wachten tot je thuiskomt. Het komt ook vaak voor dat honden, die ergens anders zijn achtergelaten, zich anders gaan gedragen, dus zorg ervoor dat degene die voor ze zorgt het beste met ze voor heeft.

Conclusie

Dieren passen zich meestal aan hun omgeving aan en sommige huisdieren genieten echt van de aandacht, die ze krijgen als hun baasjes voor langere tijd weggaan. Of ze nu in het nieuwste chique hondenhotel verblijven of bij oma met haar vier andere katten logeren, je zult er versteld van staan ​​hoe goed ze het zullen doen.

Laat een reactie achter