Hygiëne is ontzettend belangrijk en aan de hygiëne van een persoon kun je inschatten hoe hij leeft.

Wanneer een persoon goede hygiëne naleeft is dat niet alleen prettig voor zichzelf maar het zal ook veel gemakkelijker en comfortabeler voor andere mensen zijn om bij die persoon in de buurt te komen.

Een persoon die goede hygiëne in acht neemt heeft goede manieren die hij overal mee naartoe neemt, inclusief naar zijn werkplek.

Als het gaat om de werkplek, zijn netheid en persoonlijke hygiëne ook van het grootste belang, omdat hier altijd regels over staan opgenomen in het beleid van elk bedrijf. Geen enkele baas wil immers dat zijn werknemers er onverzorgd uitzien, toch?

Medewerkers vertegenwoordigen het bedrijf waarvoor ze werken en het is helaas niet voldoende om je alleen professioneel te kleden. Medewerkers moeten ook andere kenmerken vertonen, inclusief onberispelijke hygiëne.

Elke werkplek moet hygiënisch zijn en dan niet alleen maar voor een goede reputatie en het maken van goede indrukken, maar ook voor de gezondheid en de veiligheid van iedereen binnen het bedrijf inclusief de klanten, de bezoekers en de werknemers zelf. Op offerte.nl kan je erachter komen wat het kost om je bedrijf goed schoon te houden.

Een van de beste manieren om een uitstekende hygiëne op de werkplek te kunnen garanderen, is door het implementeren van een hygiënebeleid dat alle partijen moeten naleven. In dit artikel staan enkele van de belangrijkste redenen die je zullen helpen verklaren waarom iedereen de hygiëne op de werkplek serieus moet nemen.

1. Je werknemers zullen blijer zijn

vrienden-groep

De werkomgeving kan de tevredenheid van een werknemer op het werk enorm beïnvloeden. Gelukkige en tevreden werknemers zijn productief en worden altijd geïnspireerd om hun werk goed te doen.

Wanneer mensen gelukkig zijn op hun werkplek, denken ze niet aan het veranderen van baan. Ze blijven loyaal aan het bedrijf waar ze goed worden behandeld en dat vermindert het aantal mensen dat ontslag neemt.

Een eenvoudige manier om de werkplek schoon te houden, is door je werknemers een omgeving te geven waar je ze zich prettig voelen en graag verblijven.

Hieronder staan eenvoudige taken die, wanneer ze een gewoonte worden een fijne werkplek voor iedereen zullen creëren:

  • Reinig de ramen regelmatig om zo meer natuurlijk licht binnen te laten
  • Regelmatig legen van de vuilnisbakken
  • De toiletten goed schoon houden
  • Het gebruik van lichte luchtverfrisser
  • Zorgen voor af en toe een diepe reiniging van vloeren en muren in de toiletten

2. Je bedrijf zal een betere reputatie krijgen

Niet alleen werknemers lopen op kantoor rond. Mogelijke klanten, leveranciers en investeerders bezoeken je pand soms ook. Het laatste wat je wilt is dat ze binnenkomen in een rommelige, ongeorganiseerde en vuile werkplek.

Zoals gezegd, ‘de eerste indruk telt’ en een slechte hygiëne op de werkplek kan een zeer slechte eerste indruk over je bedrijf creëren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat roddels razendsnel de ronde doen. Een klant of een leverancier is niet geneigd om je serieus te nemen als hij de indruk heeft dat je je kantoren niet eens op orde kunt houden.

Hoe kunnen ze je dan vertrouwen met meer serieuze taken? Bijgevolg zullen ze ervoor kiezen om met iemand anders in zee te gaan.

De netheid en hygiëne van je werkplek weerspiegelt rechtstreeks de kernwaarden van je bedrijf en je moet ervoor zorgen dat mensen alleen goede dingen over je te zeggen hebben. Het is niet mogelijk om te beweren dat je de volledige controle hebt over je bedrijf wanneer één blik in je toilet of op de werkvloer absoluut het tegenovergestelde toont.

Het kan nog erger! Als je werkplek onhygiënisch is, is er een mogelijkheid dat een belangrijke bezoeker ziek wordt, waardoor er nog grotere problemen ontstaan voor het imago van je bedrijf. Dit zal waarschijnlijk je ondergang betekenen dus doe je best om dit te voorkomen. Niemand wil dat hun kantoorruimte de plek wordt waar iemand ziek wordt en een perfecte hygiëne voorkomt dat.

3. Je werknemers worden gezonder

man op kantoor

Een onhygiënische werkplek verhoogt het ziekteverzuim en kost het bedrijf veel geld. Als je kantoor niet schoon is, kun je verwachten dat steeds meer werknemers ziektedagen gaan opnemen.

Door de juiste hygiëne te implementeren, kun je voorkomen dat schadelijke virussen en bacteriën zich over het hele kantoor verspreiden en kun je zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving en gezondheidsrisico’s voor iedereen verminderen. Deze inspanningen omvatten het schoonmaken van de toiletten en zorgen dat die zijn uitgerust met zeepdispensers en andere benodigdheden.

Het effectief handhaven van hygiëne op de werkplek kan in eerste instantie geld kosten, maar dit bedrag zal zich uiteindelijk terugbetalen door de verbeterde productiviteit en het verminderde ziekteverzuim van je medewerkers. De voordelen die je zult halen uit een hygiënische werkplek maakt het zeker de moeite waard.

4. Je voorkomt de verspreiding van bacteriën en virussen

Als je ervoor zorgt dat je werkplek voldoet aan de basisnormen voor hygiëne, helpt dit de verspreiding van ziekteverwekkende bacteriën en virussen te verminderen. Je vindt dit soort boosdoeners vooral in gedeelde ruimtes zoals keukens en toiletten.

Naast het hebben van regels die iedereen kan volgen, is het ook het beste om iedereen voor te lichten over het belang van het schoonhouden van het kantoor en andere werkplekken.

Veel werknemers zijn zich niet bewust van het feit dat hun werkplekken en dan met name hun bureaus, een gemeenschappelijke voedingsbodem zijn voor bacteriën. Laat hen dat weten! Help hen om hun werkplekomgeving altijd schoon te houden.

Bovendien kunnen bacteriën niet alleen maar werknemers treffen maar ook mensen die net langs komen of zelfs je kinderen als je ze mee naar huis neemt. Een onhygiënische werkplek boordevol bacteriën betekent dat iedereen op kantoor een potentiële drager van een ziekte is. Ze kunnen het overdragen aan hun familie en vrienden en, als je te maken hebt met een zeer besmettelijke ziekte, kan het zelfs een mini-epidemie veroorzaken.

5. Je kunt uitglijden, struikelen en vallen verminderen

Als je werkplek regelmatig wordt schoongemaakt, zijn er zeer kleine kansen op ongevallen op de werkplek.

Als het smerig is op kantoor is de kans op ongelukken zoals uitglijden, struikelen en vallen velen malen groter. De dader achter deze vreselijke en gevaarlijke incidenten? Vuile en gladde vloeren.

Om verwondingen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat al je vloeren regelmatig worden schoongemaakt en dat je de juiste matten hebt liggen op plaatsen waar uitglijden, struikelen en vallen het meest waarschijnlijk kan gebeuren.

  • Vochtopvangende matten verminderen het aantal gevallen van uitglijden omdat ze de onderliggende vloeistof opnemen en als een barrière tussen de gladde vloer en de voeten werken.
  • Antivermoeidheidsmatten zorgen voor het beter sta-oppervlak voor je werknemers. Dit betekent dat de langere periodes van staan gemakkelijker zijn en minder van hun benen, gewrichten en rug vragen. Bijgevolg zijn ze minder moe en hebben ze minder kans om gewond te raken. Vermoeide mensen zullen vaker struikelen en vallen.
  • Stofbestendige matten verminderen de hoeveelheid stof, vuil en ziektekiemen die van buiten worden meegenomen. Bovendien kunnen mensen bij het binnenkomen van een ruimte gemakkelijk struikelen of ergens over vallen omdat ze overweldigd kunnen raken door de nieuwe ruimte en hun aandacht wordt verminderd. Een goede mat helpt dit te voorkomen.

Een schone werkplek is een veilige en gezonde werkplek. En een gezonde werkplek helpt een bedrijf te laten groeien en zijn doelstellingen te bereiken.

Laat een reactie achter