Als je een hypotheek op je woning hebt maar wilt gaan verhuizen, moet dit gemakkelijk kunnen omdat de meeste hypotheken overdraagbaar zijn. Lees snel verder als je van plan bent om binnenkort te gaan verhuizen.

1. Bereken de maandlasten van je hypotheek

Zorg er eerst voor dat je weet wat de maandlasten van je hypotheek zullen zijn. Reken ze zorgvuldig uit.

bereken je maandlasten

2. Ga in gesprek met degene, die je de lening verstrekt

Het beste wat je kunt doen als je overweegt om te gaan verhuizen, is je huidige geldverstrekker of hypotheekmakelaar te benaderen en te bekijken wat zij je adviseren.

De meeste hypotheken zijn overdraagbaar, wat betekent dat je ze kunt overdragen van het huis waarvoor je het bedrag oorspronkelijk hebt geleend naar het huis waarnaar je wilt verhuizen.

De geldverstrekkers zullen het onroerend goed taxeren en je moet mogelijk meer lenen om de waarde te kunnen dekken.

Er kunnen ook kosten voor het oversluiten in rekening worden gebracht. Een paar honderd euro is niet ongebruikelijk om de ​​hypotheek naar de nieuwe woning over te sluiten.

3. Boetes bij het oversluiten

Verhuizen is vaak ook een goede gelegenheid om rond te kijken naar betere rentes voor een hypotheek.

Net als bij elke oversluiting, moet je beginnen met het controleren of je een boete moet betalen als je je bestaande lening wilt oversluiten of wilt beeindigen.

Er zullen waarschijnlijk ook vergoedingen en extra rentekosten in rekening worden gebracht als je je nog binnen de speciale aanbiedingsperiode van de lening bevindt – op een vaste aanbieding of een korting in plaats van de standaard variabele rente van de kredietgever.

Om bij het verhuizen te kunnen profiteren van een aanbieding van je hypotheekverstrekker moet je een aanbieding vinden, die aantrekkelijk genoeg is om ook de kosten van deze boetes te kunnen dekken.

4. Zoek naar een betere hypotheek

Dit is niet onmogelijk, hoewel het gemakkelijker zal zijn om geld te besparen als je bij je huidige lening geen boetes hoeft te betalen.

Hypotheken voor mensen, die willen verhuizen, worden steeds competitiever met variabele rentepercentages vanaf ongeveer 3% en vaste tarieven, die momenteel iets hoger geprijsd zijn.

Maar vergeet niet om ook de afsluitkosten en andere kosten, die kredietverstrekkers in rekening mogen brengen, mee te nemen in je berekening – deze zullen doorgaans niet worden toegevoegd aan de hypotheekwaarde, maar zullen wel meetellen voor het algemene rentetarief.

5. Kredietbeoordeling

Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten omdat je gaat verhuizen, word je waarschijnlijk ook op veel strengere criteria dan vóór de kredietcrisis beoordeeld.

Er zullen je waarschijnlijk veel meer vragen worden gesteld dan toen je je eerste hypotheek aanvroeg en je zult waarschijnlijk, voordat je je hypotheek kunt oversluiten, stukken moeten overleggen.

Als je ervoor kiest om je huidige lening naar een nieuwe woning over te sluiten, moet je onthouden dat je op dat specifieke moment aan de criteria van de geldschieter moet voldoen.

Dus hoewel je omstandigheden misschien niet zijn veranderd, zijn de criteria van je geldschieter mogelijk wel veel strenger geworden, wat betekent dat je niet langer in aanmerking komt om een nieuwe hypotheek af te sluiten of om het over te sluiten.

kredietboordeling

6. Het overstappen op andere hypotheekverstrekkers

Wanneer het zware tijden zijn, zoals nu het geval is, zou je kunnen ontdekken dat als je meer geld wilt lenen, dat je geldschieter het misschien niet toestaat.

Als je erachter komt dat je je hypotheek niet naar een nieuw eigendom kunt oversluiten, dan is waarschijnlijk je enige optie om eventuele boetes voor vervroegde aflossing te voldoen en om op zoek te gaan naar nieuwe geldschieters of om in je huidige woning te blijven.

Denk daarom bij het afsluiten van een hypotheek altijd na over wanneer je volgende verhuizing zal zijn, voordat je een hypotheek aangaat die later misschien niet over te sluiten of te veranderen is.

Je kunt beter voor een vaste looptijd van twee of drie jaar kiezen, zodat wanneer je verhuist je opnieuw kunt rondkijken en een keuze kunt maken uit de aanbiedingen, die op dat moment geldig zijn, zodat je niet beperkt bent tot dezelfde geldschieter.

Laat een reactie achter