Om snel een hypotheek te kunnen krijgen, kun je naast een goede hypotheekadviseur, deze 4 tips in dit artikel gebruiken om de beste geldschieter voor jou te kunnen vinden.

1. Zorg ervoor dat je een goede kredietscore hebt

Niet iedereen kan in aanmerking komen om een huis te kopen. Je moet aan bepaalde krediet- en inkomstencriteria voldoen om de hypotheekverstrekker te kunnen verzekeren dat je de lening ook echt kunt terugbetalen. Het juiste hypotheekadvies is hierbij wel noodzakelijk. Op HypotheekAdvies.nl kun je onafhankelijke hypotheekadviseurs vergelijken. Door de uitgebreide selectiemogelijkheden en filters op professionele en persoonlijke eigenschappen, vind je uit honderden hypotheekadviseurs de adviseur die bij je past.

Een lage kredietscore geeft aan dat het verstrekken van een lening aan jou riskant is, wat ook een hogere rente op je lening betekent. Hoe hoger jouw kredietscore is en hoe meer je aflost, hoe sterker je tijdens het onderhandelen voor betere tarieven bij potentiële geldschieters staat.

Probeer schulden met een hoge rente af te lossen en verlaag het totale aantal van je schulden zo snel mogelijk. Door je schuld te verlagen, verbeter je je schuld/inkomen-ratio. Als je voordat je een huis koopt je schulden op je creditcard of doorlopende leningen aflost, heb je ook meer geld voor de aanbetaling.

2. Krijg vooraf goedkeuring

Als je voordat je naar huizen gaat kijken al onder voorbehoud een goedkeuring voor een hypotheek hebt, heb je een voorsprong ten opzichte van andere kijkers. Deze brief laat de verkoper zien dat je een serieuze koper bent wiens lening waarschijnlijk gewoon zal worden goedgekeurd. Het is een bewijs dat een geldschieter jouw financiën al heeft geëvalueerd en heeft berekend hoeveel je kunt lenen en dus hoeveel de prijs van het huis kan zijn.

Als je hypotheek al vooraf wordt goedgekeurd, bespaart je dat ook tijd. Wanneer je er dan klaar voor bent om een bod uit te brengen, hebben de geldschieters al de informatie die ze nodig hebben om jouw aanvraag voor de hypotheek te kunnen voltooien.

Om vooraf te worden goedgekeurd, moet je aan de kredietverstrekkers financiële informatie verstrekken. Hier vind je een lijst met wat een geldschieter doorgaans nodig heeft:

  1. Sofinummers van jezelf en eventuele andere leners.
  2. Informatie over je schulden, spaargeld, betaalrekening en beleggingsrekeningen.
  3. Uitstaande schuldverplichtingen, waaronder je creditcard, een lening voor een auto, een studieschuld en andere schulden.
  4. Salaris- en werkgeversinformatie.
  5. Informatie over hoeveel je kunt aanbetalen en waar het geld vandaan komt.

Vraag bij meer dan één geldschieter om een offerte. Vervolgens kun je die offertes met elkaar vergelijken om te bepalen wie jou de beste tarieven en voorwaarden kan bieden.

3. Vergelijk de tarieven van de verschillende hypotheekverstrekkers

business

Begin met het online zoeken naar de beste hypotheekrente. Houd er wel rekening mee dat de prijsopgave die je online ziet, maar een schatting is. Een geldschieter of makelaar zal jouw eigen kredietinformatie moeten bekijken en alles moeten verwerken om je een nauwkeurig tarief te kunnen verstrekken en om ook te kunnen bepalen welke soort hypotheek het beste bij je past.

Zodra je verschillende offertes hebt, kun je de kosten gaan vergelijken en beslissen wat in jouw situatie een gunstige hypotheek is. Gebruik je onderzoek ook om te onderhandelen over de best mogelijke hypotheekrente.

Hoewel het vinden van een goede geldschieter meer is dan alleen het kiezen van de beste rente, betekent dit niet dat het niet belangrijk is. De totale rente die je gedurende de looptijd van de hypotheek betaalt, is een groot bedrag en een laag tarief kan je dus duizenden euro’s helpen besparen.

4. Stel de juiste vragen en lees vooral ook de kleine lettertjes

Beperk je keuzes door aan vrienden, familie of je makelaar een doorverwijzing naar een goede hypotheekverstrekker te vragen of lees online een aantal beoordelingen. Als je eenmaal een aantal namen hebt, is het tijd om de volgende punten met ze te bespreken:

  • Hoe communiceer je het liefst met klanten – per e-mail, per sms, per telefoon of persoonlijk? Hoe snel reageer je op berichten?
  • Hoe lang zijn de doorlooptijden bij het vooraf goedkeuren, beoordelen en afsluiten?
  • Voor welke kosten ben ik verantwoordelijk bij het afsluiten van een hypotheek?
  • Kun je afzien van deze kosten of ze in mijn hypotheek opnemen?
  • Wat zijn de vereisten voor een aanbetaling?

Laat een reactie achter