Iedereen die regelmatig in de stad fietst, of dit nu een historische, drukke binnenstad met smalle grachten of een wat moderner centrum is, weet dat niet iedere fiets hier even goed voor geschikt is.

Wat heb je nodig in de stad?

amsterdam

Om te weten waar je fiets aan moet voldoen om er veilig mee te kunnen fietsen in de binnenstad, moet je allereerst vooral weten wat je fiets vooral niét moet hebben. Hele smalle banden bijvoorbeeld. Zeker in steden met tramrails zijn deze levensgevaarlijk; voor je het weet blijf je erin hangen, en eindig je op het asfalt. Ook niet handig: fietsen waarbij je voeten vast zitten in de pedalen. In de stad is het druk, verkeer komt van alle kanten en er staan met een beetje pech heel wat stoplichten. Dat betekent dat je als fietser regelmatig snel moet kunnen reageren. Om daarbij, wanneer het nodig is, ook binnen een tel je voeten aan de grond te kunnen zetten, is wel zo prettig voor de veiligheid. Door de binnenstad razen met voeten die vast zitten geklemd in pedalen, is min of meer een kamikazeactie. Daarnaast heb je ook een heel sterk fietsslot nodig.

Allemaal dingen dus waar je niet op zit te wachten. Maar wat heeft een goede stadsfiets dan wel nodig? Allereerst een stevig frame en goede wielen, zodat een incidenteel stoeprandje zo nu en dan niet meteen tot schade leidt. Brede banden, om de tramrails veilig over te kunnen steken, en genoeg versnellingen om ook een bruggetje zo hier en daar makkelijk op te kunnen komen. Een motor ook, als het even kan, want ook binnen de stad kan het waaien, of zijn er stukken waar je graag even wat ondersteuning wil. En dan het liefst ook de mogelijkheid om je boodschappen en/of je kinderen te kunnen vervoeren, zodat je wat minder vaak geneigd bent om de auto te pakken.

Een flinke wensenlijst

elektrische fiets

Een flink lijstje dus! Daar komt nog eens bij dat de meeste mensen niet alleen maar in de stad willen fietsen met hun nieuwe e bike, maar er bijvoorbeeld ook mee naar hun werk willen kunnen fietsen, ook als dit buiten de stad is.

Ook in dat geval geldt dat een degelijke Muto bike de beste keuze is. Door te kiezen voor een e-bike, en daarmee een extra zetje in de rug tijdens het trappen, worden ook wat langere afstanden goed te doen, ook buiten de stad. De dagelijkse tocht naar je werk zal dus geen probleem zijn, al moet je wel opletten dat je voor een accu kiest die genoeg inhoud voor deze afstand heeft.

Laat een reactie achter