De feestdagen en de schoolvakanties kunnen een goed moment zijn om wat extra tijd met je kinderen door te brengen en het is misschien zelfs wel het moment om het kind in jou weer eens naar boven te laten komen. Maar het kan ook stressvol zijn wanneer kinderen zich gaan misdragen omdat ze zich vervelen. Het is daarom het beste om al vroeg een planning te maken en jezelf met een arsenaal aan activiteiten voor te bereiden, zodat de kinderen niet gaan lopen klieren.

Hier zijn 10 ideeën waaruit je kunt kiezen.

1. Maak je eigen spellen 

Haal gekleurd karton en papier, een kinderschaar, lijm en alles wat je maar nodig hebt in huis om een aantal leuke spellen te kunnen maken. Spellen zoals ganzenbord, ezeltje prik en slangen en ladders kunnen allemaal gemakkelijk thuis worden gemaakt en houden de kinderen wel even bezig. Je kan natuurlijk ook gewoon een speelgoedwinkel online checken om wat leuks uit te zoeken.

2. Koken en bakken

koken-groenten

Plan éénmaal per week een kook- of bakdag. Betrek de kinderen bij het hele proces en laat ze kiezen uit een selectie recepten, waarvoor je de ingrediënten in huis hebt. Als het kind al kan lezen, laat het dan zelf het receptenboek doorlezen. Help ze stap-voor-stap de instructies te begrijpen. Probeer de verleiding te vermijden om het zelf te gaan doen.

3. Maak een stormbaan

Een stormbaan in de achtertuin opzetten is een grote bezigheid voor de kinderen. Oude stukken hout, dozen, emmers, tuinstoelen, kortom alles waar een kind over kan klimmen, onderdoor kan kruipen of in rond kan springen. Je kunt de kinderen elkaars stormbaan laten doorlopen. Ze kunnen het ook met de fiets, een step, een skateboard of rennend doorlopen.

4. Geef ze een gedeelte van de tuin

kinderen-voetballen

Doop een klein stukje van de tuin om tot het gedeelte voor de kinderen. Plant bloemen, kruiden, sla, kortom alles wat snel groeit en laat ze genieten van het tuinieren. Als je kinderen klein zijn, geef ze dan gewoon een schopje, trek hun oude kleren aan en laat ze lekker hun gang gaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen die lekker in de tuin werken de gelukkigste mensen te zijn, die je maar kunt vinden. De verklaring hiervoor was dat er een soort bacteriën in de grond zit waar je eigenlijk heel gelukkig van wordt. Het kan dus geen kwaad om het te proberen, want we willen uiteindelijk allemaal graag gelukkige en ontspannen kinderen. Ook kan je kijken voor buitenspeelgoed om de kinderen bezig te houden.

5. Ga kamperen

Bouw met dekens en lakens in huis of misschien wel buiten je eigen tent. Zodra de tent staat, kun je een picknickmand maken. We garanderen je dat je ze urenlang niet zult zien.

6. Organiseer een picknick

Je hoeft niet ver te gaan om te gaan picknicken, want je klunt ook gewoon met de kinderen in de tuin picknicken. Je zult versteld staan hoe dingen, die ze normaal nooit zo lekker vinden, op een deken op het gras wel worden gegeten en hoe de saaiste sandwiches een heerlijke picknick kunnen worden.

7. Ga op schattenjacht

kinderen-zusjes

Maak een schatkaart met aanwijzingen om een schat te kunnen vinden, die je ergens in de tuin hebt verborgen. Het hoeft niet duur of groot te zijn, want elke kleine traktatie zal al als een geweldige schat worden gezien.

8. Maak een dagboek

Moedig de kleintjes aan om een dagboek of een plakboek te maken. Ze kunnen foto’s van speciale dagen maken en daar dan over schrijven. Het zal voor een geweldig aandenken zorgen en het zal ze ook urenlang bezig houden.

9. Maak muziek

Pak wat muziekinstrumenten zoals bongo’s, sambaballen of tamboerijnen en ga jammen. Laat je kinderen meezingen en dansen.

10. Maak een film

Je kunt met een Iphone en Windows MovieMaker heel makkelijk wat leuks in elkaar zetten.

Laat een reactie achter