Een eigen buitenruimte, al is het zelfs maar een klein balkon, is een droom van de meeste mensen die in appartementen wonen. (Soms moet je ook genoegen nemen met een brandtrap of een klein stoepje.) Maar als je het geluk hebt dat je een balkon hebt, dan ben je het jezelf en al je vrienden verschuldigd om er ook het beste van te maken. Dit betekent dat je iets meer moet doen dan alleen een tuinstoel uitklappen op het moment dat je er wilt gaan zitten. Hoe klein het ook is, je kunt echt iets van je balkon maken. Ben je op zoek naar ideeën voor het balkon? Lees dan snel verder want in dit artikel bespreken we 14 ideeën voor het balkon en bekijken we hoe je je buitenruimte van boven naar beneden kunt transformeren.

1. Zet een kleine tafel neer

two white wicker chairs in front of blue sea

Het enige dat je nodig hebt om in het ochtendzonnetje van een kopje koffie op je balkon te kunnen genieten, is een klein tafeltje en een stoel. Kies er een die gemakkelijk kan worden opgevouwen, zodat je deze, indien dat nodig is, gemakkelijk binnen kunt opbergen.

2. Ingebouwde zitbanken installeren

Maximaliseer je vierkante meters en kies voor ingebouwde zitbanken. Je hoeft je zo ook nooit zorgen te maken dat tijdens een harde wind je meubels omver zullen waaien of erger nog, van je balkon vliegen.

3. Breng groen op je balkon

balkon-planten-gezellig

Zet je balkon vol met potten van Elho, gevuld met weelderige planten, om zo het gevoel te creëren van die achtertuin die je altijd al wilde hebben. Voeg ook wat kruiden toe om je balkon net zo goed te laten ruiken als het eruit ziet.

4. Kies voor vloerkussens

Het is, vooral bij een huurwoning, niet nodig om in tuinmeubilair te investeren. Koop kleurrijke en comfortabele vloerkussens, die je ook nog binnen kunt gebruiken.

5. Voeg met een buitenkleed sfeer toe

Versterk het uiterlijk van je balkon met een kleed of een loper met een bijzonder patroon. Zorg ervoor dat je wel echt een kleed kiest, dat bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

6. Gebruik de muurruimte

Hang planten of kunst aan de muur om je balkon aan te laten voelen als een verlengde van je appartement.

7. Bekijk de verlichting

Zorg dat er voldoende licht is, zodat je nog tot laat buiten kunt zitten. Kies voor een mooie hanglamp of een brander. Als je de woning huurt, kun je beter voor lichtslingers of buitenlantaarns kiezen.

8. Hang een stoel of een hangmat op

Je bent dan misschien wel in de stad, maar er is geen reden waarom je balkon niet kan voelen alsof je op vakantie bent. Een hangstoel of een hangmat zorgt voor een relaxte sfeer.

9. Kies voor opvouwbaar meubilair

Als je weinig ruimte hebt, probeer dan meubels te plaatsen die kunnen worden opgeborgen of weggeklapt, als ze niet worden gebruikt. Een klaptafel bijvoorbeeld zorgt, als hij naar beneden wordt geklapt, voor meer vloerruimte.

10. Ontwerp een plek voor cocktails

Wat is beter dan het happy hour buiten te vieren? Een koffietafel en twee lage stoelen zijn alles wat je nodig hebt om een ruimte te creëren om achterover te leunen en te genieten van een drankje terwijl de wereld aan je voorbij trekt. Of kies voor een poef met een dienblad, zodat je altijd extra zitplaatsen hebt.

11. Omring jezelf met bloemen

inrichting balkon

Je hebt misschien geen ruimte voor een eethoek (of zelfs een stoel), maar er is altijd ruimte voor bloemen. Installeer langs de balkonleuning plantenbakken om zo je uitzicht te verbeteren en meer sfeer toe te voegen aan de uitstraling van je huis.

12. Maak een plek waar je lekker achterover kunt leunen

woman lying on sofa in rooftop

Of je nu wilt genieten van de zon of in een lekker boek wilt duiken, een ligbed of lounge stoel is alles wat je nodig hebt voor een rustgevend moment. Voeg wat buitenkussens toe om het extra comfortabel te maken.

13. Geef jezelf wat privacy

Als je balkon recht tegenover dat van je buren is, zet dan hoge planten zoals bamboe neer om een soort natuurlijke muur te creëren. Je kunt ook bamboe rolgordijnen ophangen, die naar behoefte kunnen worden neergelaten of worden opgetrokken.

14. Voeg wat schaduw toe

Geniet met een uitklapbare zonneluifel die je beschermt tegen regen of zonneschijn het hele jaar door van je balkon. Ga voor een klassieke streep of kies voor een gewaagde kleur om je balkon meer te laten opvallen.

Laat een reactie achter