Heb je ooit iets nieuws willen leren, maar ging je ervan uit dat het veel te veel gedoe zou zijn, dat je te oud bent of dat het gewoon te moeilijk was? Veel mensen zouden graag bijvoorbeeld een nieuwe taal willen leren spreken of een muziekinstrument willen leren bespelen, maar nemen ten onrechte aan dat ze nu te oud zijn om het te kunnen leren.

Nieuwe dingen leren via Soofos is overigens vrij makkelijk. Je hersenen uitdagen zal ervoor zorgen dat je langer en gezonder zult leven. Gelukkig zijn er veel tips en trucs, die het proces gemakkelijker en effectiever kunnen maken.

Of je nu kwantumfysica, een nieuwe taal of reanimatie probeert te leren, onderzoekers hebben een aantal verschillende tips, trucs en strategieën ontdekt, die je kunnen helpen om veel effectiever en gemakkelijker te kunnen leren. Hier zijn een paar geweldige ideeën, die je zeker kunt gebruiken.

Leer in de loop van de tijd

laptop-jongen-business

Wanneer je een nieuwe vaardigheid probeert op te doen, zoals gitaar spelen of Spaans spreken, kom je misschien in de verleiding om deel te nemen aan lessen of een cursus, die in een ruk worden gegeven. In plaats van te proberen om alles in één keer te leren, suggereren experts dat het de beste aanpak is om je oefen- en studeersessies over een bepaalde periode te spreiden. Dit staat ook wel bekend als gedistribueerd leren.

Een overzicht van veelgebruikte leerstrategieën wees uit dat gedistribueerd leren één van de meest effectieve strategieën is om een nieuwe vaardigheid onder de knie te kunnen krijgen. Dus in plaats van de avond voor een belangrijk examen allerlei informatie in je hoofd proberen te proppen, kun je veel beter een paar studeersessies verdelen in de weken en de dagen voorafgaand aan het examen.

Het mooie van deze aanpak is, dat het mensen vaak helpt om zich aan hun doelen te houden en om ook echt iets nieuws te kunnen leren.

In plaats van elke avond één uur of twee te gaan zitten om te proberen die Spaanse woordjes en grammatica uit je hoofd te leren, kun je beter elke dag 15 tot 20 minuten besteden aan een korte studeersessie. Het is niet alleen waarschijnlijker dat je ook daadwerkelijk tijd vindt voor deze snelle sessies, je zult ook meer leren en er in de loop van de tijd meer van onthouden. Met Sofoos plus kan je in ieder geval zoveel leren als je maar zelf wilt!

Oefen op de juiste manier

Ze zeggen dat oefenen perfect is, maar recente bevindingen laten zien dat alleen oefenen op de juiste manier zin heeft. Hoewel factoren zoals aangeboren talent, IQ en motivatie ook een rol spelen in hoe goed mensen leren en later een vaardigheid kunnen uitvoeren, zijn experts het erover eens dat de praktijk echt een essentiële rol in het leerproces speelt.

Dus wat voor soort oefening is het beste? Hoewel psychologen nog steeds aan het uitzoeken zijn welke praktijkbenaderingen in verschillende situaties het meeste succes opleveren, bevelen sommige experts aan dat verkenning tijdens de vroege leerfasen echt van cruciaal belang is.

Dus als je een nieuwe taal aan het leren bent, kan het beginnen met de klanken, de grammatica, het alfabet en andere basiselementen je helpen om later de taal vloeiend te kunnen spreken. Als je een nieuwe videogame speelt, kan de tijd nemen om de gameplay te verkennen en de regels te leren, je helpen om uit te blinken en hoger te scoren.

Studeer op het juiste moment

Ons lichaam heeft zijn eigen interne ‘klokken’ die bekend staan als circadiane ritmes, die de slaap-waakcyclus en het energieniveau gedurende de dag regelen. Terwijl de piektijden voor je fysieke kracht tussen 11.00 uur en 19.00 uur liggen, zijn de piektijden voor mentale alertheid rond 9.00 uur in de ochtend en 21.00 uur in de avond. Zou het dus niet logisch zijn om te studeren wanneer jouw geest het scherpst is?

Tijdens één experiment lieten onderzoekers deelnemers om 09.00 uur of 21.00 uur lijstjes met woorden uit het hoofd leren en ze werden dan vervolgens getest met een interval van 30 minuten, 12 uur of 24 uur. De resultaten toonden aan dat, hoewel het tijdstip van de dag geen invloed had op het aanvankelijke geheugen, het geheugen van de test na 12 uur veel beter was bij degenen die een hele nacht hadden geslapen dan bij degenen die de hele tijd wakker waren gebleven.

Bij de test na 24 uur ontdekten de onderzoekers dat degenen, die kort na het studeren hadden geslapen en daarna een hele dag wakker waren, het beter deden dan degenen die de hele dag wakker waren geweest na het studeren en daarna een nacht hadden geslapen voordat ze de nieuwe test deden.

Dus wat suggereert dit? De resultaten geven aan dat studeren kort voor het slapengaan het ideale moment is om het geheugen te verbeteren. De onderzoekers suggereren dat slaap helpt bij het stabiliseren van het declaratieve geheugen, waardoor de negatieve impact, die wakker zijn op het geheugen heeft, wordt geminimaliseerd.

Doe een dutje

slapen

Je hebt als het gaat om de vruchten te kunnen plukken van beter leren geen volledige nachtrust nodig. Volgens sommige onderzoekers kan een dutje van 45 tot 60 minuten, nadat je iets hebt geleerd, gunstige effecten hebben op het geheugen.

Een onderzoek wees uit dat slaap feitelijk resulteert in fysieke veranderingen in de hersenen. Na een leertaak vertoonden muizen met slaapgebrek minder dendritische groei, terwijl goed uitgeruste muizen meer groei hadden.

Dus de volgende keer dat je, na een leersessie, halverwege de middag in slaap valt, hoef je je zeker niet schuldig te voelen. Niet alleen is het dutje waarschijnlijk goed voor je, het kan je ook helpen om de informatie die je hebt geleerd in je geheugen vast te houden.

Bereid je voor als een leraar 

date-man-vrouw-laptop

Als je iets nieuws wilt leren, probeer dan de informatie te ordenen en in je eigen woorden te vertalen, zoals je zou doen als je van plan was een les te gaan geven. Zelfs als je de informatie, die je hebt geleerd, niet echt met iemand anders deelt, kan volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Memory and Cognition de verwachting om les te geven het leerproces versnellen en je helpen om meer te onthouden.

Test jezelf

Er is de afgelopen jaren in politieke en educatieve kringen veel gesproken over het belang van testen, maar onderzoekers hebben ontdekt dat testen veel meer kan zijn dan alleen het beoordelen wat je al weet. Testen is misschien wel één van de beste manieren om je te helpen leren.

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die studeren en vervolgens op het materiaal worden getest, de informatie op de lange termijn beter kunnen onthouden dan degenen die studeren en nooit worden getest.

Dus de volgende keer dat je wat informatie uit je hoofd probeert te leren of een uitdagend onderwerp bestudeert, besteed dan een beetje tijd aan het testen van jezelf, het maken van online toetsen over het onderwerp of het voltooien van de toetsen, die in je leerboek staan.

Laat een reactie achter