Als zzp’er weet je hoe belangrijk een goed georganiseerde boekhouding is. Handmatig bijhouden is vaak tijdrovend en foutgevoelig. Steeds meer ondernemers stappen daarom over op een boekhoudprogramma. Waar moet je tijdens deze overgang rekening mee houden? We geven drie tips voor een soepele transitie.

Waarom stap je over?

Je bent tot de conclusie gekomen dat een boekhoudprogramma helpt bij een slimmere en minder foutgevoelige boekhouding. Het loont om voorafgaand aan je transitie te bedenken welk voordeel voor jou het belangrijkst is. Bepaal daarom wat jij uit een boekhoudprogramma wilt halen met de volgende drie voordelen.

Van tijdrovend naar tijdsbesparing

Handmatig je financiële gegevens bijhouden kost veel tijd. Het kost uren per week om alle gegevens te verzamelen, in te vullen en te controleren. Een boekhoudprogramma automatiseert veel van deze taken. Hierdoor ben je aanzienlijk minder tijd kwijt aan administratieve taken.

Van foutgevoelig naar nauwkeurig

Handmatig boekhouden vergroot de kans op menselijke fouten. Een klein foutje in je berekeningen kan grote gevolgen hebben voor je financiële overzichten en belastingaangiften. Veel boekhoudprogramma’s hebben ingebouwde controles en automatische berekeningen. Dit verkleint de kans op fouten en zorgt voor nauwkeurige financiële rapporten.

Van gebrek aan overzicht naar overkoepelend inzicht

Het is in de praktijk moeilijker om een goed overzicht te krijgen van je administratie wanneer je alles met de hand doet. Boekhoudprogramma’s bieden real-time rapportages en dashboards die je direct inzicht geven in je financiële situatie. Hierdoor kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen.

Vergelijk boekhoudprogramma’s

statistieken-onderzoek-financieel-min

Er zijn veel boekhoudprogramma’s beschikbaar met verschillende functies en voordelen. Doe daarom grondig onderzoek naar de verschillen door bijvoorbeeld de volgende criteria te gebruiken.

Functionaliteiten

Onderzoek of het boekhoudprogramma de basisfuncties biedt die je als zzp’er op dagelijkse basis nodig hebt. Denk aan facturering, uitgavenbeheer, rapportage, btw-aangifte en eventuele automatische bankkoppelingen.

Kosten

Wat zijn de maandelijkse of jaarlijkse kosten van het programma? Let hierbij specifiek op eventuele verborgen kosten voor extra functies of klantenondersteuning.

Gebruiksgemak

Heeft het boekhoudprogramma een intuïtieve interface en is de navigatie eenvoudig in gebruik? Probeer zoveel mogelijk demo’s van verschillende programma’s om te ontdekken welk programma voor jou het beste werkt.

Integraties

Kan het boekhoudprogramma integreren met andere tools die je gebruikt, zoals je bank, CRM-systeem of projectmanagementsoftware? Goede integratiemogelijkheden verbeteren je workflow aanzienlijk en besparen veel tijd.

Klantenservice

Hoe is de klantenondersteuning? Kijk naar de beschikbaarheid van de klantenservice en de kanalen die ze aanbieden (telefoon, e-mail, live chat). Lees ook reviews van andere gebruikers, deze geven vaak een goed beeld van de service.

Probeer gratis proefversies uit

De meeste boekhoudprogramma’s bieden gratis proefversies aan. Maak hier gebruik van om hands-on ervaring op te doen en te zien welk programma het beste werkt voor jouw bedrijf. Let daarbij op het gebruiksgemak, de interface en hoe goed het programma integreert met je bestaande tools. Test ook de klantenservice door vragen te stellen en te kijken hoe snel en effectief ze reageren.

Start vergelijken!

De overstap van handmatig boekhouden naar geeft je als ondernemer een beter financieel overzicht en bespaart je veel tijd. Met de checks in deze blog weet je zeker dat de nieuwe boekhoudsoftware past bij je wensen.

Laat een reactie achter