Wil je jouw meubels en apparaten verzekeren voor schade door brand, water, storm of diefstal? Sluit dan een inboedelverzekering af. Als er schade ontstaat aan jouw inboedel en je hiervoor verzekerd bent, dekt een verzekeraar doorgaans de kosten. Heb je nog geen inboedelverzekering? Sluit er dan zo snel mogelijk eentje af. Voordat je zo’n verzekering afsluit, moet je op een aantal zaken letten. In deze tekst zetten wij de belangrijkste voor jou op een rijtje.

Wat wordt er wel en niet verzekerd?

luxe-woonkamer

Is jouw complete inboedel verloren gegaan door een brand en heb je een inboedelverzekering? Dan vergoedt de verzekeraar een groot deel van de kosten. Zo keren zij jou bijvoorbeeld een bedrag uit voor de bank, eettafel, televisie en wasmachine. Denk overigens niet dat jouw complete inboedel ook verzekerd is met een inboedelverzekering. Zo dekt een inboedelverzekering bijvoorbeeld niet de kosten die ontstaan aan een inbouwkoelkast. Dit apparaat zit immers vast aan jouw woning.

Om ook zaken die vastzitten aan jouw huis te verzekeren, sluit je een woonhuisverzekering af. Een woonhuisverzekering doet mogelijk niet direct een belletje rinkelen, maar een opstalverzekering misschien wel. Maar, wat is een opstalverzekering precies? Met opstalverzekering verzeker je in principe alle vaste onderdelen van jouw woning. Denk hierbij aan een vaste vloer, maar ook aan de carport of zonnepanelen.

Ben je verzekerd voor schade door eigen schuld?

kapotte-iphone

Heb je een raam open laten staan tijdens een bui en is jouw bank hierdoor beschadigd? Dan denk je mogelijk dat dit vergoed wordt als je een inboedelverzekering hebt. Dit kan, maar vanzelfsprekend is het niet. Bij de meeste verzekeraars maakt schade door eigen schuld namelijk niet standaard deel uit van een inboedelverzekering. Wel is het mogelijk om dergelijke schade mee te verzekeren. Je moet in dat geval wel een andere inboedelverzekering afsluiten, waardoor de premie hoger uitvalt. Naast schade door eigen schuld ben je met zo’n verzekering ook verzekerd voor schade aan geleende spullen van iemand anders.

Hoeveel premie betaal je?

geld-munten-euro

Je vraagt je misschien af wat een inboedelverzekering kost? Je draagt iedere maand premie af als jij jouw inboedel verzekert. Sommige mensen denken dat de premie voor een inboedelverzekering overal even hoog is, maar dit is niet het geval. Er kunnen zelfs grote verschillen zitten in de premies die de verschillende verzekeraars hanteren voor deze verzekering. Sluit een inboedelverzekering daarom nooit af bij de eerste de beste verzekeraar die je tegenkomt, maar maak eerst een vergelijking. Door verzekeraars met elkaar te vergelijken, zie je binnen de kortste keren wat voor jou de goedkoopste inboedelverzekering is.

Voor welk bedrag ben je verzekerd?

Eén van de belangrijkste dingen om op te letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering, is het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Veel verzekeraars werken tegenwoordig niet meer met een maximumbedrag, maar er zijn verzekeraars die dit wel doen. In dit laatste geval stelt de verzekeraar de waarde van jouw inboedel vast. De manier waarop zij dit doen, verschilt per partij. Het maximale bedrag is lang niet altijd toereikend om de kosten te dekken. Als dit bij jou het geval is en er schade ontstaat, kan het zijn dat je zelf (flink wat) geld bij moet leggen. Zit je hier niet op te wachten? Sluit jouw inboedelverzekering dan liever af bij een verzekeraar die geen maximumbedrag hanteert voor de inboedel.

Laat een reactie achter