Als je een appartement huurt, heb je geen verzekering voor huiseigenaren nodig. Dit komt omdat het gebouw onder de verzekering van de eigenaar valt. Hun verzekering dekt je echter niet volledig; het is het gebouw op zich dat gedekt is, maar jouw spullen niet. Dus omdat je voor een appartement geen verzekering voor huiseigenaren nodig hebt, moet je dan wel huurdersverzekering overwegen? Hier zijn drie redenen waarom.

Schade aan jouw persoonlijke eigendom herstellen

Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom je een verzekering nodig hebt, als je in een appartement woont. Je bezit dan niet het fysieke gebouw, maar wel alles van kleding en meubels tot elektronica in jouw appartement.

Kun je je voorstellen hoeveel geld het zou kosten om al je persoonlijke bezittingen te moeten vervangen als je een brand, een diefstal of waterschade in het appartement had? De vervangingskosten kunnen snel oplopen en het afsluiten van een huurdersverzekering kan de financiële last verlichten. Er zijn twee soorten persoonlijke eigendommenverzekeringen voor huurders beschikbaar: de eerste is de werkelijke contante waarde en de tweede is de vervangingswaarde. De werkelijke contante waarde is een betaling van de verzekeraar aan de huurder op basis van de huidige waarde van de beschadigde of de verloren items en het houdt rekening met de afgeschreven waarde. Een veel betere optie is om de volledige kosten van het vervangen van de verloren of de beschadigde items te vergoeden. Deze optie gaat meestal gepaard met hogere premies, omdat het risico voor de verzekeringsmaatschappij groter is. Wanneer het risico toeneemt, nemen ook de kosten van de verzekering van de huurder toe.

meubilair

Bescherm andere huurders

Wist je dat je persoonlijk aansprakelijk kunt worden gesteld als jouw acties schade toebrengen aan andere huurders in het gebouw? Verhuurders hebben een eigendomsverzekering om de structuur van het gebouw, de omliggende woningen en de gemeenschappelijke ruimtes te dekken, maar als de schade (direct of indirect) wordt veroorzaakt door iemands individuele acties, is die persoon verantwoordelijk voor de reparaties en vervangingskosten.

Als bijvoorbeeld een overstroming of storm schade aan het gebouw wordt veroorzaakt (d.w.z. het dak), dekt de verzekering van de verhuurder de reparatiekosten. Als je echter een brand veroorzaakt (bijvoorbeeld door een fornuis of een broodrooster) die invloed heeft op jouw appartement en andere appartementen in het gebouw, ben jij als individu aansprakelijk. 

Beperk de aansprakelijkheid van bezoekers

De meeste huurders worden door hun verhuurders vaak verplicht om zowel een inboedel- als een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, wat twee subcategorieën van een huurdersverzekering zijn. “Als iemand uitglijdt en in jouw gehuurde woning valt, kun je financieel aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de schade van de gewonde. Als huurder ben je mogelijk ook aansprakelijk voor onbedoelde schade toegebracht aan anderen, die in de woning wonen of deze bezoeken.”

Verhuurders kunnen als voorwaarde voor de huurovereenkomst een verzekeringsbewijs eisen en als huurders geen dekking hebben, kan de verhuurder weigeren om het appartement te verhuren. Dus terwijl de verzekering van de huurder altijd een vangnet is, is het soms een vereiste om te kunnen huren.

Als je nog geen inboedelverzekering hebt en er eentje af wilt sluiten, check dan Centraal Beheer eens.

Laat een reactie achter