Het is de nachtmerrie van elke huurder of huiseigenaar – deuren opengebroken, lades uitgescheurd, een puinhoop verspreid over de vloer, uw bezittingen gestolen of vernield. Na de eerste inventarisatie wordt meestal pas gaandeweg duidelijk hoe groot de schade eigenlijk is en wat er precies ontbreekt. Om dit in de eerste plaats te voorkomen, moet iedereen zijn eigendom doeltreffend beschermen. U kunt bijvoorbeeld inbraakalarmen op uw deuren laten installeren, kluizen kopen of een alarmsysteem installeren. Maar ook andere methoden helpen inbraak te voorkomen.

Na een inbraak moet u meestal aangifte doen bij de politie en aangifte doen bij de verzekeringsmaatschappij – als u al een inboedelverzekering of andere dekking hebt. Beide gaan gepaard met veel bureaucratie en vervelend papierwerk, en het proces kan veel tijd in beslag nemen.

Voor veel van de getroffenen is de schok na zo’n ervaring diepgeworteld. Zij voelen zich terecht verraden en bedrogen. En niet alleen omdat je bezittingen zijn gestolen en je woonruimte is beschadigd. Het geeft je ook een zeer onaangenaam gevoel dat iemand je privacy heeft geschonden. Daarom is het vaak moeilijk om zich daarna weer veilig te voelen; sommige mensen raken letterlijk in paniek zodra er iets in de buurt van het huis beweegt of controleren dwangmatig of alles wel echt op slot zit als ze het huis verlaten.

Het kan echt iedereen treffen

Veel bewoners nemen de kwestie van inbraakbeveiliging niet serieus genoeg. Ze denken “het zal me niet raken” of “ik heb niets waardevols in huis”. Dit kan echter desastreus uitpakken, want niet iedere inbreker kijkt dagenlang voordat hij binnenkomt goed voorbereid naar het pand. Integendeel, het zijn vaak zeer spontane acties en zij kiezen gewoon de flat die het gemakkelijkst toegankelijk is. Dit betekent dat de dieven zelf van tevoren niet weten of het voor hen financieel überhaupt lonend zal zijn.

Ga er ook niet van uit dat alleen huizen op afgelegen plaatsen worden getroffen of dat alleen in flats op de begane grond wordt ingebroken. Ook dit is een absolute misvatting, zoals de statistieken aantonen. Inbraken gebeuren zowel in het dorp als in het centrum van de stad en zowel ’s nachts als op klaarlichte dag. Zelfs wanneer u aanwezig bent, kan een slimme dief door een gekanteld raam of de balkondeur binnenkomen en zich stilletjes aan uw bezittingen tegoed doen. Daarom is het des te belangrijker om de best mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voer eenvoudige voorzorgsmaatregelen uit

kleine-beveiligings-camera

Het installeren van speciale anti-inbraakapparatuur in uw huis brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, maar die kunnen de moeite waard zijn. Maar niet elke beschermende maatregel hoeft automatisch geld te kosten. In feite kunnen onaangename incidenten grotendeels worden voorkomen door een gewoonte te maken van bepaalde gedragingen en aandacht te besteden aan een paar details:

 • Laat deuren niet op een kier staan en laat ramen niet open of scheef staan. Alles zou een echte uitnodiging zijn voor elke inbreker om te komen en misbruik van u te maken.
 • Hoewel het voor de hand ligt, denken we er in het dagelijks leven vaak niet aan: bij het verlaten van het huis moeten alle deuren niet alleen worden gesloten, maar ook dubbel worden vergrendeld. Zelfs als je alleen overdag gaat winkelen. Houd ook de ramen gesloten in plaats van ze alleen maar te kantelen.
 • Gebruik gordijnen of jaloezieën om de binnenkant van uw huis af te schermen voor nieuwsgierige blikken. Vooral als u in een vrijstaand huis woont of op de begane grond, laat het zich anders gemakkelijk raden welke technische apparatuur, kostbare kunstvoorwerpen en dergelijke u zullen worden afgenomen.
 • Probeer altijd de indruk te wekken dat iemand thuis is door de kamers te verlichten. Timers zijn een goedkope manier om dit op een zeer ongecompliceerde manier op te lossen.
 • Verstop geen reservesleutels buiten. Hoe ingenieus u uw schuilplaats ook vindt, ervaren inbrekers weten helaas waar ze moeten zoeken.
 • Als u geen bankkluis of kluis hebt, moet u in ieder geval alles van grote waarde uit het zicht bewaren. Zoek dus thuis naar moeilijk bereikbare verstopplaatsen die niet onmiddellijk als zodanig herkenbaar zijn als ze ruw worden doorzocht. En vermijd grote sommen contant geld thuis te houden. Ga in plaats daarvan regelmatig naar de geldautomaat.
 • Als u op vakantie bent, zullen permanent neergelaten rolluiken er nog verdachter uitzien. Het is beter om elektronische modellen ook aan een tijdklok te koppelen of anders buren en vrienden te vragen ze regelmatig te bedienen. Deze particuliere huisoppassers moeten ook voorkomen dat de brievenbus overloopt – een onmiskenbaar teken dat de bewoners voor langere tijd weg zijn.

Hoe u uw huis technisch kunt opwaarderen

veiligheidscamera's

Enerzijds kan de toegang van onbevoegden tot uw flat of huis worden bemoeilijkt. Anderzijds zijn er oplossingen om inbrekers op voorhand doeltreffend af te schrikken:

Bewegingsdetectoren: Zij zorgen voor helder verlichte voetpaden of buitenmuren en nemen zo de bescherming van de duisternis tegen potentiële inbrekers weg.

 • Kijkgaatje en deurslot op de toegangsdeur: U kunt ook voor onaangename verrassingen komen te staan als u onbekenden in huis laat. Dus zorg er eerst voor dat je weet wie er aanbelt. Hetzelfde geldt als u in een flatgebouw woont en wilt voorkomen dat onbevoegden het trappenhuis betreden. De meeste appartementencomplexen hebben intercoms voor dit doel.
 • Versterkte rolluiken: Ingebouwde mechanische bescherming voorkomt dat ze gemakkelijk omhoog worden geduwd.
 • Veiligheidsvensters en -roosters: Als u gaat bouwen of renoveren, moet u nadenken over de installatie van vensters met hoge veiligheidskenmerken. Op de benedenverdieping kunnen gemakkelijk toegankelijke ramen ook achteraf van een metalen rooster worden voorzien.
 • Deurcilinders van hoge kwaliteit: laat ze installeren voor extra persoonlijke bescherming. En vervang ook de cilinder als u uw sleutels verliest of naar een nieuwe huurflat verhuist waarvan de vorige huurder misschien nog sleutels heeft.
 • Alarmsystemen: Een akoestisch alarm zal zeer waarschijnlijk ongenode gasten afschrikken. Het systeem moet vakkundig worden geïnstalleerd, zodat het probleemloos werkt en geen vals alarm veroorzaakt.
 • Bewakingscamera’s: Op zeer grote landgoederen kunnen deze veel respect afdwingen. Zelfs een geloofwaardige proefexemplaar kan een afschrikkend effect hebben.
 • Brandkasten: Als uw erfstukken en waardevolle voorwerpen veilig zijn opgeborgen, zult u in ieder geval rustiger slapen. Bovendien kan zelfs een uitslaande brand hen daar niet deren.

Laat een reactie achter