Freelance werken is voor velen een zeer aantrekkelijke optie geworden. Het biedt vele voordelen, waaronder de vrijheid om zelf je tijd te beheren, de kans om meer te verdienen dan wat je kunt verdienen bij een baas en dat je de projecten waaraan je wilt werken zelf kunt kiezen. Maar bij deze grote vrijheid komt ook een grote verantwoordelijkheid kijken. En freelancen vergt discipline als het gaat om het beheren van je bronnen, zoals tijd en vooral je financiën.

Nieuwe technologieën en innovatie hebben geleid tot het ontstaan van een agressief groeiende freelance markt. Maar freelance werk kent echter ook nog steeds een zekere mate van onzekerheid. Je bent bijvoorbeeld misschien een paar maanden bezig met een paar projecten, maar je weet niet helemaal zeker wat er daarna op je pad zal komen. Het is een eindeloze sprong van het ene project naar het andere en hoewel dat op veel verschillende manieren spannend klinkt, moet je ook bedenken hoe je het gaat aanpakken op momenten dat je even geen werk hebt.

1. Zorg ervoor dat je meerdere bronnen van inkomsten hebt

Misschien vind je wel één project dat goed betaalt, zonder dat je elke dag urenlang hoeft te werken. Het is echter ook mogelijk dat je daarnaast nog een ander project of misschien een paar kleinere projecten als een vorm van extra inkomsten aanneemt. Het lastige met freelance werk is dat het soms onverwacht op je pad komt. Maar klanten kunnen ook op elk moment en zonder waarschuwing afhaken. Als je meerdere bronnen van inkomsten hebt, kun je het financieel langer volhouden. Het is een goed idee om ook een eigen project te bedenken waarmee je een passief inkomen kunt verdienen (zoals bijvoorbeeld affiliate-programma’s) zonder dat je dagelijks veel werk daarvoor hoeft te doen.

2. Breid je netwerk uit

Zelfs als je in je pyjama en meestal alleen achter je computer werkt, moet je altijd professioneel zijn en ervoor zorgen dat je hard en integer werkt. Of je nu van plan bent om freelance te gaan werken of al een tijdje als freelancer aan de slag bent, een goed netwerk met andere professionals kan wonderen doen voor je freelance carrière. Klanten die waarschijnlijk ook verbonden zijn met andere bedrijfseigenaren, bevelen je graag aan als ze tenminste tevreden zijn met de manier waarop je werkt.

3. Auto leasen met Financial Lease

blauwe-bmw-auto

Een zakelijke autolease in de vorm van financial lease geeft je de zekerheid van een vast maandbedrag. Het maakt dan niet uit hoeveel kilometers je maakt met de auto en daarom zou je hiermee als freelancer geld kunnen besparen. Bij financial lease koop je daadwerkelijk de auto, ben je de eigenaar en besteed je de financiering uit. Het maandbedrag is enkel en alleen gebaseerd op rente en afschrijving van de financiering. Je zou een financial lease dan ook het beste kunnen vergelijken met een hypotheek van een woning. Je komt achteraf dus nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

Belasting voordelen

Bij financial lease ontvang je van het autobedrijf een autofactuur op naam van je bedrijf. Zo word je direct eigenaar van de lease auto. Financial Lease ZZP kan tot 100% van de investeringswaarde financieren, waar de btw niet bij hoort. De btw betaal je namelijk rechtstreeks, onder vermelding van het factuurnummer, aan het autobedrijf. Bij de eerstvolgende aangifte van de omzetbelasting verreken je de btw van je zakelijke aankopen met de af te dragen omzetbelasting. Zo zorg je ervoor dat je de btw vrij snel terug ontvangt van de Belastingdienst.

Ben je op zoek naar een transparante en eerlijke autolease? Check dan eens de site van Financial Lease ZZP.

4. Zet een bedrag apart

vrouw met geld

Aangezien je geen vast inkomen per maand ontvangt, is het beter als je een deel van wat je verdient apart zet voor het aanleggen van een noodpotje. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden, er kunnen zich noodgevallen voordoen en je wilt niet met lege handen komen te staan. Je freelance inkomen kan per maand, afhankelijk van je productiviteit, variëren maar zorg ervoor dat je altijd een vast percentage opzij legt om te sparen. Zet het geld dat je spaart op een spaarrekening, waar je alleen maar toegang tot hebt wanneer dat echt nodig is. Een creditcard is ook ideaal voor noodgevallen, maar gebruik deze alleen als dat echt nodig is.

5. Beperk het werken in cafeetjes

Het leukste aan een freelancer zijn, is dat je geen vaste werktijden hebt en dat je niet elke dag naar kantoor hoeft. Dit bespaart je geld op transport en op eten en drinken buiten de deur. Je bepaalt ook de uren van de dag waarop je productiever bent, in plaats van gedwongen te worden om binnen een specifieke ploeg te werken. Veel freelancers hebben echter de neiging om vaak in coffeeshops te werken, wat als je dat regelmatig doet duur kan zijn.

Thuis werken is veel kostenefficiënter. Het is natuurlijk een goed idee om van tijd tot tijd eens op andere plaatsen te gaan werken, zodat je je niet zult gaan vervelen, maar probeer het werken in coffeeshops te beperken, want anders kan het weleens een duur grapje worden. Ga ook eens naar parken of bekijk wat bij jou in de buurt de opties voor een gedeelde werkplek zijn. Gedeelde werkplekken zijn speciaal ontworpen voor beginnende ondernemers en freelancers en bieden betaalbare pakketten waarmee je een ruimte voor een uur, een dag of een week kunt huren. Het zijn ook geweldige plekken om andere freelancers te ontmoeten!

6. Winkel verstandig

winkelcentrum

Als freelancer kun je zelf bepalen wanneer je je werk doet. Omdat je veel extra tijd zult overhouden, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om op zoek te gaan naar betere koopjes voor kleding en huishoudelijke artikelen. Je hebt ook alle tijd om de beste aanbiedingen voor eten, gadgets en al het andere dat je thuis nodig hebt te zoeken. Als je kinderen of een gezin hebt, moet je onderzoek doen naar hoe je heerlijke en gezonde maaltijden kunt bereiden, zonder dat je daar al te veel geld aan uit hoeft te geven.

7. Begin met beleggen

Mocht het je lukken om een behoorlijk bedrag te sparen en als je merkt dat er maandelijks voldoende geld binnenkomt, dan kun je overwegen om langetermijninvesteringen te doen. Zo zijn een medische verzekering of een pensioenfonds goede vormen van beleggen en dat geldt ook voor beleggingsfondsen en het kopen van aandelen. Je kunt zelfs als dat je droom is je eigen bedrijf beginnen.

Freelancen heeft veel voordelen maar om er zeker van te zijn dat je er ook echt het beste van kunt maken, moet je verantwoordelijk, gefocust en gedisciplineerd zijn, vooral als het gaat om het beheren van je persoonlijke financiën. Het is zeker verstandig om te sparen voor noodsituaties en te beginnen met investeren voor de toekomst.

Laat een reactie achter