Een vloer van echt hout of natuursteen staat geweldig in elke (woon)ruimte. Echter ben je bij deze materialen wel tijd kwijt aan het nodige onderhoud om de ondergrond ook mooi te houden. Zo is het bij een houten vloer (afhankelijk van het soort hout) nodig om deze regelmatig in de was, lak of olie te zetten. Ook moet je viltjes onder meubelstukken (zoals stoelen) aanbrengen om krassen op de ondergrond te voorkomen. Daarnaast kan hout krimpen bij een te hoge luchtvochtigheid. Zorg er dus altijd voor dat de ruimte goed geventileerd is. Zoals je merkt, ben je een hoop tijd kwijt aan het onderhoud van een vloer van ‘echt’ materiaal.  En dit lukt niet bij iedereen. Daarom wordt er tegenwoordig ook steeds vaker voor een imitatievloer gekozen. Deze ondergrond lijkt alsof het van echt materiaal is (zoals hout), maar in dit geval gaat om bijvoorbeeld pvc met een houten print. Wat imitatievloeren betreft zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden.

Pvc met een houten print

Zoals we in het voorbeeld al aangeven, is pvc met een houten print een zeer goede vervanger voor een echte houten vloer. Veel mensen willen voor hun woning ook nog wel laminaat kiezen. Echter is het nadeel van deze ondergrond dat het niet heel erg vochtbestendig is. Wanneer de vloer vaak nat wordt, of een hoge luchtvochtigheid wil de vloer nog weleens gaan bollen. En dat doet behoorlijk afbreuk aan het geheel, zeker wanneer het om een vloer gaat in een bedrijfsruimte waar vaak klanten over de vloer komen.

Pvc is een kunststof dat wel bestand is tegen vocht. Wanneer je bijvoorbeeld water hebt gemorst, veeg je dat zo weer weg met een doekje. Het trekt dus niet in de grond. Hoewel deze vloer wat dunner is (meestal maximaal 25 millimeter dik) is het door de sterke eigenschappen behoorlijk slijtvast. Daarnaast is het materiaal eenvoudig te bewerken en kan het dus onder andere van een houten print voorzien worden. Maar andere kleuren en motieven behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Je betaalt daarnaast ook nog eens een stuk minder voor een vloer van pvc in vergelijking met een ondergrond van echt hout.

industrieel interieur

Net als echt beton, maar dan warmer

De industriële look is ontzettend populair. Bij deze stijl maak je voornamelijk gebruik van materialen die je vroeger ook in de fabriek tegen kon komen, zoals steen, hout, beton en ijzer. Een betonnen vloer is in dit geval een mooie basis. Echter voelt beton zeer koud aan de voeten. Ook is het oppervlak niet helemaal glad en vochtbestendig, waardoor je na verloop van tijd lelijke plekken op de grond krijgt. Dit kan je oplossen door een betonlookvloer aan te laten brengen. Deze vloer bestaat onder andere uit kunststof. Tijdens de productie van het vloeibare materiaal wordt er pigment toegevoegd, zodat het altijd de gewenste kleur heeft. Door de combinatie van verschillende betonkleuren, ontstaat er een mooi en uniek patroon op de vloer. Nadat de eerste laag is opgedroogd, kan er nog een coating aangebracht worden, zodat de vloer extra stevig is. Deze gietvloer neemt de temperatuur van de ruimte over, zodat je geen last krijgt van koude voeten. Daarnaast vormt een betonlookvloer een naadloos geheel en is het bestand tegen vocht. Zo houd jij de ondergrond mooi schoon. Voorbeelden van deze gietvloer kan je vinden op platforms als Pinterest en Instagram, of kijk op gietvloerbetonlook.nl.

stenen vloer tegel ruiten

Keramische tegels met een natuurlijke look

Je kent vast wel die mooie keukens in oude boerderijtjes met een prachtige stenen vloer. Zo’n vloer geeft enorm veel karakter aan een ruimte, maar ook in dit geval moet je flink aan de slag met het onderhoud. Gewone schoonmaakmiddelen als allesreiniger, zeep en azijn maken lelijke krassen in het oppervlak of maken de grond juist heel glad. Daarnaast is het leggen van echte tegels van natuursteen een behoorlijke arbeidsintensieve klus. En dat zie je weer terug als je de rekening gepresenteerd krijgt. In dit geval kan je hetzelfde effect ook creëren door plavuizen met een vintage look te laten leggen. Dit zijn gewone plavuizen, maar net met een beetje extra. Zo lijkt het net alsof je een antieke vloer in je woning of bedrijfsruimte hebt, maar krijg je niet te maken met de nadelen van de dikke tegel van natuursteen.

Wel of geen vloerverwarming?

Bij het uitzoeken van een imitatievloer, is het ook belangrijk om rekening te houden met een aantal andere factoren. Bijvoorbeeld of het materiaal geschikt is om te combineren met vloerverwarming. Niet alle materialen gaan samen met deze hoge temperaturen en gaan op den duur scheuren. Er bestaan namelijk verschillende soorten gietvloeren die niet allemaal gecombineerd kunnen worden met een vloerverwarming. Een vloer van epoxy kan bijvoorbeeld niet, omdat het materiaal de bewegingen door de temperatuurwisselingen niet op kan vangen. Dit resulteert in een gescheurde ondergrond. Vraag in dit geval altijd aan een specialist om een passende oplossing. Vloerverwarming is wel geschikt om te combineren met een vloer van pvc en plavuizen. Pvc heeft namelijk een dunne laag, plavuizen zijn bestand tegen wisselende temperaturen.

Laat een reactie achter