Je wilt dat je eerste appartement helemaal bij je past – maar dat is nogal een ontmoedigende taak als je nog nooit verantwoordelijk bent geweest voor het inrichten van een huis! Wat gebeurt er als je niet weet wat, precies, je inrichtingsstijl is?

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen als het gaat om het vinden van je stijl, begin dan hieronder.

Stap 1: Snuffel in levende lijve.

landelijk-stijlvol-interieur-groot-kunstwerk

Zelfs als je van plan bent online meubels te kopen, kun je een wandeling maken door een meubelwinkel in Utrecht om een beter idee te krijgen van hoe elke stijl er in levende lijve uitziet, dan op een plaatje dat je op je computer hebt gebookmarked. Ga op je eigen houtje door antiek- en woonwinkels snuffelen om te herkennen welke stijlen je aandacht trekt.

Stap 2: Kijk naar veel afbeeldingen

Begin te scrollen, en scroll dan nog wat meer. Kijk op Pinterest, Instagram en zelfs op TikTok. Behalve digitale foto’s heeft Etsy voor een beginnend inrichtster een prachtig assortiment vintage inrichtingsboeken met prachtige beelden en informatieve informatie.

Je kunt zelfs een beetje historisch onderzoek doen, waarbij je zowel vroegere als moderne inrichtingsstijlen – van art deco tot industrieel tot minimalisme – bekijkt om te zien waar je naar toe neigt.

Als je eenmaal foto’s die je mooi vindt hebt vastgepind, gefavoriet en uitgeknipt, bekijk dan al je inspiratie als een geheel en verbind de punten. Zoek naar gemeenschappelijke thema’s tussen de inspiratie pins die je bewaart, en blijf bij die esthetiek waar je je duidelijk toe aangetrokken voelt.

Stap 3: Denk na over kleur.

luxe-interieur-neutrale-tinten-grijs

Om te beginnen kun je je bij de basis houden: Vraag jezelf af of je je aangetrokken voelt tot veel kleuren of de voorkeur geeft aan neutralen of grijstinten.

Van nature voelt men zich óf aangetrokken tot kleur óf niet tot kleur. De stijl doet er op dit punt niet eens toe. Dit is de eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden.

Stap 4: Vraag jezelf “Dit of Dat?” af

Met al de bovenstaande informatie in je achterhoofd kun je beginnen je interieurstijl te verwoorden. Dat gezegd hebbende, jezelf dwingen om rechttoe rechtaan maar één stijl te kiezen kan een recept voor totale overweldiging zijn. In plaats daarvan kun je kiezen uit verschillende reeksen van twee bijvoeglijke naamwoorden en van daaruit een stijl construeren. Bijvoorbeeld, heb je een voorkeur voor koel of warm? Spaarzaam of met accessoires? Zachte materialen of harde oppervlakken? Gedessineerd of effen?

Als je dat soort vragen beantwoord hebt, zul je snel merken dat je stijl niet noodzakelijk in een mooi gelabeld hokje past – helemaal boeren of helemaal eigentijds, bijvoorbeeld – maar dat hoeft ook niet! In feite ontstaan sommige van de interessantste woonruimtes op de ontmoetingspunten tussen tekstboek ontwerpstijlen.

Stap 5: Bedenk hoe je woont.

strakke-keuken-witte-tegels-hout

Nadat je je interieurstijl in een vacuüm kunt beschrijven, is het tijd om te gaan bedenken hoe je die kunt toepassen in de echte wereld – aka, in je eerste appartement, waar je vermoedelijk budget, ruimte en andere beperkingen hebt. Bijvoorbeeld: Als je met vier dieren woont, wil je geen witte sofa’s, hoeveel afbeeldingen van witte loveseats of zijden kussens je ook hebt gefavoriseerd.

Het is belangrijk dat een kamer niet alleen mooi oogt, maar ook hard werkt om de behoeften en de levensstijl van de mensen die erin wonen te dienen.

Stap 6: Overweeg je comfortniveau.

Net zoals je moet bedenken welke stijl functioneel in je huis zal werken, moet je ook bedenken met welke stijl je dag in dag uit zult willen leven. Dus terwijl je op Instagram misschien flirt met een maximalistische foto, wil je in je kleine ruimte misschien met iets meer ingetogen decoreren.

Bedenk waar je echt van houdt en niet alleen waar je denkt dat je voor moet gaan. Bespreek op wat voor plekken ze zich het prettigst en op hun gemak voelen. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld op een foto aanvankelijk houden van de aanblik van gelaagde prints, maar als het erop aankomt werkelijk voorwerpen voor hun eigen huis uit te kiezen, zullen ze neigen naar tijdloze stijlen in verzadigde tinten en texturen.

Stap 7: Kies een stijl die goed voor je voelt.

hout-wit-interieur-landelijk

Houd geen rekening met de mening van iemand anders dan jezelf. Vraag vrienden of familie niet naar hun mening. Overweeg alleen je eigen mening… en misschien die van degenen die met je samenwonen en de kosten met je zullen delen.

Ook al wil je ontwerpideeën toch langs je geliefden laten gaan, onthoud: Dit is jouw huis; je vrienden en familie hebben hun eigen ruimtes om in te richten zoals ze zouden willen.

Laat een reactie achter