Eén van de grootste voordelen van een industrieel interieurontwerp is dat het met bijna elke andere interieurstijl gecombineerd kan worden. Van modern tot traditioneel en alles daar tussenin, een industriële stijl kan overal worden toegepast en is een geweldige manier om te kunnen genieten van de iconische smaak van het vroeg Amerikaanse machinetijdperk.

Als je een echte fan bent van de meest strikte industriële stijl, kun je je huis of appartement verder inrichten met de trendy steampunk-look, die rustiek industrieel met Victoriaanse invloeden combineert. Een mix van materialen zoals hout, metaal, glas, baksteen, buizen en leer gecombineerd met vintage accenten uit vervlogen tijden voegen aan elke ruimte wat drama, warmte en nostalgie toe.

Een industrieel interieur kan het beste in middelgrote ruimtes worden toegepast en deze stijl kan een ruimte in een spectaculaire en een interessante industriële chique omgeving transformeren.

Als je deze unieke charme in je huis of appartement wilt creëren, kun je in dit artikel zeven tips voor het maken van een industriële interieurontwerp vinden.

1. De kleur van de ruimte

white bed linen near window

Een industrieel interieur weerspiegelt typisch de gedempte Victoriaanse kleurenschema’s van bruin, zwart, sepia en crème. Metallics worden ook vaak gebruikt, wat een verwijzing naar de sterke invloed van metalen en mechanische details van het industriële tijdperk is.

Ruwe texturen, zoals een bakstenen muur of ruw gestructureerd pleisterwerk, zijn ook een goede keuze. Bij een industriële woninginrichting passen zeker geen felle kleuren. Ga voor drama, maar niet voor genialiteit. Een industriële tafellamp kan al heel veel veranderen aan de sfeer.

2. Ruwe texturen

Sanitair leidingen, verroest metaal, leer en gebruikt hout zijn belangrijke texturen om op te nemen in een industrieel ontwerp. Gerecycleerde metalen onderdelen van oude huishoudelijke producten komen ook vaak voor in de mix, vooral als het gaat om de steampunk-ontwerpen. Antieke tandwielen, ventilator onderdelen, oude waterkleppen en elk ander mechanisch onderdeel kunnen in een industrieel ontwerp worden opgenomen en zullen voor die extra speciale vintage look zorgen.

3. Loodgieterswerkpijpen

industrieel interieur

Oude sanitaire leidingen zijn in industriële en steampunk creaties voor in huis een onmisbaar item. Geïnspireerd op het interieur van magazijnen tijdens het industriële tijdperk zal het simpelweg toevoegen van een meubelstuk, een lamp of een wandplank gemaakt van zwarte of gegalvaniseerde buizen een duidelijk industrieel statement maken.

Sinds het begin van 2000 is het gebruik van sanitaire pijpen en leidingen in populariteit gegroeid en enkele van de grote winkels zoals die van Lowe verkopen nu zelfs ontwerpen voor pijpverlichting voor in huis. Sommige ambachtslieden voegen niet alleen geüpcyclede componenten toe aan hun huiscreaties, maar voegen ook gerecycleerde materialen toe. Dit heeft voor degenen die recycling, een groen leven en een minimalistische levensstijl kunnen waarderen voor een cross-over aantrekkingskracht gezorgd.

4. Geregenereerd, gerecycleerd hout

slaapkamer

Hergebruikt hout en gerecycled pallethout zijn ook belangrijke materialen om op te nemen bij een volledige decoratie met een industrieel tintje. Vooral het mengen van teruggewonnen of gebruikt hout met pijpen is onmisbaar. Laat het ook in meubels, lampen of steampunk-kunst terugkomen.

5. Mechanische details

gray metal island table near white wooden kitchen cabinet

Mechanische details zijn een belangrijk in een industriële woninginrichting, dus het toevoegen van meubels, verlichting of kunstontwerpen met rauw, onafgewerkt metaal is een must. Kies voor een natuurlijke combinatie van het oude met het nieuwe. Oppervlakken van verouderd metaal of staal, gemengd met hout, leer, glas of baksteen, illustreren een prachtig industriële charme.

6. Upcycleren, recycleren

Alles wat je kunt upcycleren of recycleren, geeft automatisch een vintage gevoel. Een oude koffer neerzetten, een oude kaart ophangen, een vintage fotolijstje hergebruiken of oude meubels plaatsen zal de ruimte meteen veranderen. Antiekwinkels, rommelmarkten of winkels met industriële woonaccessoires zijn geweldige plaatsen om enkele schatten te vinden.

7. Verlichting maakt het af

shallow focus photography of incandescent bulb

Niets draagt zo veel bij aan de sfeer van een ruimte als een authentieke industriële verlichting. Of het nu gaat om een of twee metalen lampen, een kroonluchter met pijpen of een industriële vloerlamp, je kunt op dit soort verlichting rekenen want het zal zeker drama en aantrekkingskracht creëren.

De moderne industriële lampen zijn meestal ontworpen met vintage accessoires zoals gedraaide stoffen draden, stekkers uit de jaren 30, lampen in Edison-stijl en vintage stopcontacten.

De meer edgy steampunk-ontwerpen zijn gemaakt met vintage flessen als globes, die op zichzelf te verzamelen zijn. Voeg waterkleppen toe als aan/uit-schakelaars en je hebt een echt unieke, heerlijke industrieële woonaccessoire, dat altijd tot geweldige gesprekken zal leiden.

Industriële verlichting is een gemakkelijke manier om een ruimte een vintage uitstraling te geven. Tafellampen, staande lampen en de populaire vintage flessenlampen zijn geweldige toevoegingen, die weinig moeite vergen om je kamer een industriële look te geven. De lijst met beschikbare industriële verlichtingskeuzes blijft naarmate consumenten nog steeds dol zijn op het kunstzinnige, antieke gevoel van dit type verlichting voor in huis, in een appartement of voor op kantoor steeds maar groeien.

Laat een reactie achter