Iedereen wil graag sneller internet. Als je ooit weleens hebt moeten wachten omdat Netflix tijdens het kijken naar Stranger Things maar bleef bufferen, heb je je waarschijnlijk ook weleens afgevraagd hoe je je internetsnelheid kunt verhogen, zodat je er eindelijk kunt achter komen wanneer Elf en Mike elkaar weer zullen zien.

Een langzaam internet is vervelend, maar er is een oplossing voor. Dus hoe versnel je je verbinding?

Er is veel informatie beschikbaar en er zijn veel potentiële oplossingen die je kunt proberen, maar ze werken helaas niet allemaal. Sommige tips zijn gewoon niet waar en andere zijn echt te technisch en/of te duur.

In dit artikel zullen wij je helpen om je internet goedkoop te versnellen, zonder heel veel tijd te hoeven besteden aan het uitzoeken van hoe je router werkt.

Wij hebben tien eenvoudige, goedkope en praktische tips verzameld om je een snellere verbinding te bieden en dat vervelende bufferen te laten stoppen.

1) Bekijk je datalimiet

data gegevens

Datalimieten zijn één van de grootste boosdoeners van trage internetsnelheden. Providers maken om voor de hand liggende redenen geen reclame voor hun datalimieten, maar kunnen je verbinding wel ernstig verpesten.

Een datalimiet betekent dat je elke maand een bepaalde hoeveelheid data kunt gebruiken. Dit kan een paar honderd megabytes tot honderden gigabytes zijn. Als je je datalimiet overschrijdt, zal je internetprovider je internetsnelheid ernstig beperken. En dat zul je merken.

Als je niet weet of je een datalimiet hebt, controleer dan eens je factuur. De kans is groot dat je dat doet en het zal in de kleine lettertjes worden beschreven. Als je je datalimiet elke maand overschrijdt, overleg dan met je provider of het mogelijk is om een abonnement met een hogere datalimiet af te sluiten. Goedkoop internet hoeft overigens niet perse de reden te zijn van een trage verbinding.

2) Geef je router af en toe een reset

router-poorten

Reset je router elke maand om het apparaat zo even een pauze te geven en je internetverbinding te vernieuwen. Als je ernstige snelheidsproblemen ondervindt, kun je ook overwegen om je router elke dag opnieuw op te starten.

Als je een modem hebt, moet je dat ook opnieuw opstarten. Het resetten van je modem stimuleert je verbinding met de provider en dat is waar het allemaal om gaat.

Heb je hier eigenlijk niet zo veel zin in? Koop dan een timer zoals de programmeerbare timer van Century. Je kunt je modem en router aansluiten op een timer waarmee het systeem voor jou wordt in- en uitgeschakeld. Stel de timer in om het systeem elke nacht opnieuw op te starten terwijl jij lekker in je bed ligt. Op die manier kun je elke ochtend wakker worden met dat frisse internetgevoel.

Houd er wel rekening mee dat het resetten van je router en je modem je hele trage internetverbinding niet op magische wijze in een supersnelle verbinding verandert. Maar het zal wel wat helpen en het is een supergemakkelijke oplossing.

3) Verplaats je router

Dit is een snelle oplossing. Bevindt jouw router zich in een afgelegen hoek van je huis? Zo ja, verplaats deze dan snel.

Als het wifi-signaal van de router je niet kan bereiken, heeft je internetverbinding hieronder te lijden. Plaats je router in het midden van je huis en bij voorkeur op de verdieping waar je het meeste zit. Als je al je tijd in de woonkamer op de eerste verdieping doorbrengt, moet je de router ook daar neerzetten.

4) Omarm het ethernet

Iedereen gebruikt tegenwoordig wifi, wat geweldig is. Draadloze verbindingen zijn geweldig en handig, maar ze zijn niet altijd snel. Bekabelde verbindingen zoals ethernet zullen altijd sneller en betrouwbaarder zijn dan draadloze verbindingen. De kabel brengt het signaal rechtstreeks naar je apparaat in plaats van te vertrouwen op de uitzendingen via de ether.

Als je kunt moet je je belangrijkste apparaten via een ethernetkabel met het internet verbinden.

Verbind deze apparaten met ethernet:

  • TV
  • PlayStation, Xbox of een andere gameconsole
  • Laptop of een desktop computer

Vooral als je de neiging hebt om zware content zoals video’s op je tv te bekijken, zijn kabelverbindingen het beste.

Oh, en er is nog een bonus: het ethernet is automatisch veiliger dan wifi. Als jij je bankgegevens absoluut privé wilt houden, is het beter om ethernet te gebruiken.

5) Blokkeer die advertenties

google-advertenties-website

Bijna elke contentprovider geeft advertenties weer. Overal waar je online naar toe zult surfen, zijn er eindeloze advertenties, afbeeldingen, GIF’s en video’s, die automatisch gaan afspelen.

Zelfs als je het niet erg vindt om advertenties te bekijken, is je internetverbinding hier minder blij mee. Advertentiemedia vertragen je internetverbinding, dus soms is het het gemakkelijkst om ze gewoon te blokkeren. Installeer een plug-in voor het blokkeren van advertenties, die die data-zware auto-play video’s zal afsluiten. Zodat je verbinding wat sneller wordt.

6) Gebruik een gestroomlijnde browser

Net als veel mensen zul je waarschijnlijk regelmatig tientallen tabbladen en vensters open hebben staan in je browser. Maar al die open media kunnen je verbinding vertragen en daarom hebben we aanbevolen om een back-upbrowser zoals Opera bij de hand te hebben.

Opera stroomlijnt alle data op webpagina’s om je zo een snellere browse-ervaring te kunnen bieden. We raden je af om Opera dagelijks te gebruiken, maar als je echt iets moet opzoeken en je wifi-verbinding bijzonder slecht is, kun je overschakelen naar Opera zonder je tabblad-ecosysteem te verstoren.

7) Installeer een virus/malware-scanner

Als je dit nog niet hebt gedaan, raden we je ten zeerste aan om een antivirus- en malware-scansoftware te installeren. Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat virussen of malware die op je computer op de loer liggen, je internetsnelheid aanzienlijk zullen beïnvloeden. Bovendien moet er in elk geval beveiligingssoftware zijn geïnstalleerd.

Als je eenmaal wat goede software aan boord hebt, moet je je computer ook regelmatig op virussen en malware scannen. Als de software bestaande virussen of malware vindt (vandaar je trage internetsnelheden), laat deze dan door een computertechnicus verwijderen en ga terug naar eenvoudig browsen.

8) Installeer een ‘cache wissen’ plug-in

Als je nog nooit van een ‘cache’ in je internetbrowser hebt gehoord, is dit het moment om erachter te komen wat het is. Terwijl jij websites bezoekt en informatie invoert, verzamelen browsers kleine stukjes informatie over jou en vaak is dit in de vorm van cookies. Marketeers gebruiken jouw gegevens om je relevante advertenties over dingen, die je misschien wilt kopen, op basis van je surfgedrag te kunnen toesturen. Om al die cookies en trackers kwijt te raken, moet je de ‘cache’ in je browser wissen. Je kunt dit handmatig doen, maar het is eenvoudiger om een plug-in zoals deze te installeren, zodat je het met één klik kunt doen. Maak er een gewoonte van om je cachegeheugen elke dag te wissen, zodat alle verzamelde gegevens je internetsnelheden in elk geval niet beïnvloeden.

9) Onderhandel met je internetprovider

internetproviders

Zelfs als er maar één provider in je stad is, heeft deze waarschijnlijk meerdere abonnementen. Als je snelheid je niet bevalt, kan je provider een ander abonnement, dat je beter van dienst kan zijn, aanbieden. Ja, we weten dat het niet leuk is om elke maand meer geld te betalen, maar als je internet je gek maakt en er geen betere provider in zicht is, is dit misschien wel de beste optie die je hebt. Check internetvergelijken.nl om de beste provider te vinden.

Bel je provider en vraag naar alternatieve abonnementen of doe online wat onderzoek om erachter te komen wat andere gebruikers voor vergelijkbare abonnementen betalen. Mogelijk kun je online ook aanbiedingen vinden waar het bedrijf je niet telefonisch over zal vertellen.

10) Zoek een andere internetprovider

Soms is je internetprovider gewoon het grootste probleem. We geven toe dat deze tip niet gemakkelijk is, maar het is praktisch en op de lange termijn misschien zelfs goedkoper voor je. Als jouw internetprovider je ongeacht hoeveel andere tips je al hebt geprobeerd een trage verbinding geeft, overweeg dan om over te stappen.

Laat een reactie achter