Het is vrijwel onmogelijk om de bewegingen van de aandelenmarkt vooraf te voorspellen, maar te midden van alle onvoorspelbaarheid blijven de voordelen van het beleggen in aandelen toch gewoon hetzelfde. Wat er is veranderd – of nog moet veranderen – is de perceptie van het publiek dat een investering doet op de aandelenmarkt en de bijbehorende risico’s. Overweeg het beleggen van een deel van je beschikbare geld dat op een spaarrekening staat en bekijk de redenen waarom aandelen een levensvatbare belegging blijven en waarom je op de aandelenmarkt zou moeten beleggen.
1. Ga goedkoop aan de slag
Investeren in beleggingsplannen is een goede manier om je hoeveelheid geld te zien groeien en je hebt echt niet meteen duizenden euro’s nodig om te kunnen beginnen. Je kunt beginnen door de paar euro’s die je normaal gesproken aan een kopje latte zou uitgeven opzij te zetten en het maandelijkse totaal in aandelen te gaan beleggen. Het is een vrijwel pijnloze manier om je inkomsten te gebruiken om een extraatje voor de toekomst op te bouwen.
Als beleggen iets nieuws voor je is en je maar een paar euro te besteden hebt, is het vaak verstandig om je geld in een indexfonds te stoppen. Of je kunt je geluk beproeven met herinvesteringsplannen voor dividend of DRIP’s, die worden aangeboden door honderden grote bedrijven en die niet veel geld, moeite of ervaring vereisen.
Zodra je ten minste één aandeel of een fractioneel aandeel van aandelen bezit in een bedrijf dat een DRIP aanbiedt, kun je je aanmelden voor het DRIP-plan en het betalen van commissies voor de makelaar overslaan door zelf extra aandelen rechtstreeks van het bedrijf of zijn agent te kopen. Alle dividenden die door jouw aandelen worden verdiend, worden automatisch herbelegd in meer aandelen of in fractionele aandelen, die idealiter hun eigen dividend verdienen. Dit betekent dat jouw aandelenbezit en winsten over een periode van jaren de mogelijkheid hebben om in een versneld tempo te groeien of zelfs te groeien zonder dat jij meer geld hoeft uit te geven.
2. Ontloop de inflatie
Inflatie is als je probeert te sparen voor een grote uitgave, zoals bijvoorbeeld het kopen van een huis of het financieren van een royaal pensioen, echt je ergste vijand. Bedenk dat het historische inflatiecijfer in de Verenigde Staten rond de 3% schommelt. Bedenk dan eens hoe dit de koopkracht van geld dat op een depositocertificaat (CD) of een spaarrekening staat zou kunnen laten slinken. Het zou minstens 3% moeten verdienen om de inflatie bij te kunnen houden en zelfs hoogrentende spaarrekeningen bieden niet veel meer dan 2%.
Je kunt gewoonlijk een hogere rente op aandelen verdienen dan op spaarrekeningen en misschien kun je zelfs de historische inflatie bijhouden of iets overtreffen. Maar je geld staat dan wel vast voor de looptijd van overeenkomst, die van 30 dagen tot 10 jaar kan variëren. En in het geval dat je je geld moet opnemen voordat de termijn afloopt, krijg je en boete voor vervroegde opname waardoor je inkomsten nog verder teruglopen.
3. Vergroot je rijkdom
Als je besluit om in aandelen te beleggen om zo je vermogen te vergroten, moet je goed weten dat er geen garantie is hoe de aandelen zullen presteren. Toch is het niet nodig om aandelen te kopen in de volgende Amazon of Apple om een respectabel rendement te kunnen behalen: bedenk dat de aandelenmarkt sinds 1926 gemiddeld 10% jaarlijks rendement op investeringen heeft behaald. Dit is gemeten door de S&P 500. Dit is ondanks de volatiliteit van de aandelenmarkt en de neiging om snel te veranderen, die van tijd tot tijd culmineert in een historische crash die wordt gekenmerkt door een plotselinge waardedaling van 2 cijfers.
4. Probeer je investeringen te diversifiëren
Door je beleggingen te diversifiëren door enkele aandelen, samen met je obligaties (en andere vastrentende waarden) en spaar- of geldmarktrekeningen op te nemen, kun je je beschermen tegen de inherente volatiliteit van de financiële markten. Wanneer de aandelenmarkt daalt, is de obligatiemarkt vaak hoog en vice versa. Dit komt erop neer dat je de vluchtigheid beter kunt beheersen door het verspreiden van je geld; met andere woorden, stop niet al je geld in slechts één soort investering.
5. De markt is er niet op uit om je te pakken te krijgen
De aandelenmarkt heeft geen idee wie jij bent en wat jouw plannen zijn. Het doet precies waar het zin in heeft en kan jouw plannen echt niets schelen. Ondanks de kennis, die je misschien hebt opgedaan via infomercials op de late avond of via andere online programma’s, zijn er geen magische formules om met succes te kunnen investeren. De rijken en beroemdheden hebben geen goedbewaarde geheimen achter de hand en er zijn geen geheime wachtwoorden of handdrukken. In werkelijkheid staat er weinig tussen jou en succesvol beleggen in, behalve dan wat onderzoek en een gedegen kennis van de basisprincipes zoals hoe de aandelenkoersen worden bepaald en hoe je het principe ‘koop laag en verkoop hoog” kunt toepassen.
6. Je hoeft geen buitengewoon intelligent persoon te zijn
Een doorgewinterde belegger heeft misschien een voordeel op jou als je pas begint, maar je hoeft geen wiskundige, een rijke of een andere Warren Buffett te zijn om op de aandelenmarkt te kunnen investeren. In vergelijking met het investeren in een franchise of vanaf de grond af een eigen bedrijf opzetten, zijn de vereisten voor het beleggen in de aandelenmarkt echt bescheiden. Ze omvatten het onderzoeken van de bedrijven waarin je overweegt te investeren (bijvoorbeeld door hun jaarverslagen te lezen, die je vaak kunt vinden door rond te snuffelen op hun websites), het regelmatig opzij zetten van wat geld om te investeren en het begrijpen van wiskunde van het vijfde leerjaar, inclusief optellen en aftrekken, vermenigvuldigen, delen en werken met breuken en decimalen.
7. Neem de tijd om je voor te bereiden
Je hoeft je niet te haasten en op stel en sprong op de aandelenmarkt te gaan investeren. Doe eerst je huiswerk, wees realistisch over je doelen en verwachtingen en zoek uit hoe je de informatie, die voor jou beschikbaar is, optimaal kunt gebruiken.
Krijg een betere grip op de markt door een tijdje te spelen met het kopen en het verkopen om zo te ontdekken hoe je het doet voordat je de echte markt betreedt. En houd er rekening mee dat, hoewel de aandelenmarkt soms meedogenloos lijkt, beleggen ook een interessante en mogelijk lucratieve onderneming kan zijn.
Laat een reactie achter