Geprezen door fans als een marktverstorende bevrijding en door critici gedemoniseerd als een gevaarlijke, vluchtige creatie, zijn bitcoin en andere cryptocurrencies nooit lang uit de krantenkoppen. Op 16 december 2020 bereikte de prijs van bitcoin voor het eerst € 20.000. Op 3 januari 2021 schoot de waarde ervan boven de € 30.000. Op 9 februari 2021 bereikte de waarde ervan kort een nieuw record van € 45.000, nadat de autofabrikant Tesla onthulde dat het $ 1,5 miljard aan cryptocurrency had gekocht en beloofde om het als betaling voor de voertuigen te accepteren.

Deskundigen zijn van mening dat de recente prijsstijgingen het gevolg zijn van een golf van geld van zowel institutionele als particuliere investeerders, aangespoord door de pandemie van het coronavirus.

Er hangt een zekere mate van mysterie rond cryptocurrency. Satoshi Nakamoto is het pseudoniem dat wordt gebruikt door de veronderstelde persoon of mensen, die bitcoin hebben ontwikkeld: de originele implementatiesoftware van bitcoin hebben gemaakt en geïmplementeerd en de eerste blockchain-database hebben bedacht.

Wat is bitcoin en hoe werkt het?

gouden-bitcoin

Wat is bitcoin nou eigenlijk precies? Het concept van digitale geld zoals bitcoin dat mensen online versturen, is op zichzelf niet zo ingewikkeld – het overboeken van geld van de ene naar de andere online bankrekening werkt precies hetzelfde. Cryptocurrencies gebruiken blockchain-technologie – een manier om data in cyberspace te verzenden – om dit te doen. Maar in tegenstelling tot normale valuta zoals dollars en ponden, zijn cryptocurrencies ‘gedecentraliseerd’, wat betekent dat ze niet worden gereguleerd door een financiële autoriteit, zoals een overheid of de centrale banken.

Dit brengt enkele voordelen met zich mee: cryptocurrencies zijn wereldwijd, wat betekent dat ze in elk land dezelfde waarde hebben. Deze functie maakt het veel gemakkelijker om ze zonder het ongemak van wisselkoersen over de hele wereld van persoon tot persoon over te dragen.

Het grote nadeel van digitale activa zoals bitcoin en dergelijke is dat ze schrikbarend volatiel zijn en er zijn berichten dat mensen vanwege technische storingen hebben moeten wachten om hun geld op te kunnen nemen. Koop bitcoin dan ook alleen als je het geld even kan missen.

Wat zijn de drie grootste cryptocurrencies?

Bitcoin, de bekendste en eerste grote cryptocurrency, werd in 2009 gelanceerd en blijft de marktleider. Zijn marktkapitalisatie – in feite zijn totale waarde – bedraagt op 9 februari € 840 miljard. Ethereum en Tether komen op de tweede en derde plaats, met respectievelijke marktkapitalisaties op 9 februari van € 170 miljard en € 22 miljard.

Sinds 2009 is een breed scala aan challenger cryptocurrencies, altcoins genaamd, op het toneel verschenen.

Hoe heeft de prijs van bitcoin gepresteerd?

bitcoin

De prijs van bitcoin is sinds september 2020 gestaag gestegen, aangewakkerd door de vraag van investeerders en ook door het nieuws dat PayPal klanten in staat zal stellen om de cryptocurrency volgend jaar in de app te kopen en verkopen. Ook Tesla beloofde het als betaling voor zijn voertuigen te accepteren. Een bitcoin kost momenteel – op 9 februari – $ 46.599.

De cryptocurrency heeft echter eerder zoals eind 2017 gestage winsten geboekt, voordat hij in 2018 instortte.

De extreme volatiliteit is misschien wel de meest bepalende factor van de cryptocurrency-markt. Om de prijzen van bitcoin om te zetten in de terminologie van investeringswinst en -verlies: als je begin 2020 had geïnvesteerd, zou je tegen het einde van het jaar een winst van 300% hebben. Als je echter aan het begin van 2018 had geïnvesteerd en aan het einde van het jaar op oudejaarsavond zou hebben verkocht, zou je 73% van jouw geld hebben verloren, omdat de prijs van bitcoin toen instortte.

Als je je afvraagt welke marktkrachten deze prijzen zo enorm op en neer drijven, ben je niet de enige. Hoewel over het algemeen de waarde van deze valuta’s, net als al het andere, verband houdt met vraag en aanbod plus het aantal concurrenten, is het vaak moeilijk om te bepalen welke exacte factoren deze grillige prestatie beïnvloeden. Dit maakt digitale valuta des te riskanter om in te investeren!

Wat zijn de nieuwe cryptocurrencies om naar uit te kijken?

Nieuwe, kleinere cryptocurrencies zijn onder meer litecoin, bitcoin cash en EOS. Het is misschien verleidelijk om in crypto-nieuwkomers te investeren, maar wees voorzichtig. Kleinere altcoins zijn zelfs volatieler dan bitcoin. Het zijn in feite slechts speculatieve investeringen. Als je in de verleiding komt, zeggen experts dat je maar een klein deel van jouw geld moet investeren: 5% of minder.

Hoe riskant is het investeren in cryptocurrencies?

bitcoin op een boek

Als je in crypto wilt investeren, denk dan eerst na of je een huis in Rapid City, South Dakota, zou willen kopen. Deze stad in de Verenigde Staten heeft iets meer dan 75.000 inwoners en is naar verluidt één van de plaatsen met het meest onvoorspelbare weer op aarde. Sneeuwstormen en zomerse onweersbuien kunnen hier zonder waarschuwing plaatsvinden, voordat alles weer kalmeert en de temperatuur de volgende dag dramatisch stijgt. Het weer van Rapid City is een toepasselijke metafoor om het gedrag van bitcoin & co te beschrijven: het kan een compleet gekkenhuis zijn.

Rapid City in Amerika heeft één van de gekste weersomstandigheden ter wereld – een beetje zoals hoe volatiel de prijzen van crypto kunnen zijn.

Als je toch investeert, wees dan bereid om een deel of al jouw geld te verliezen. Crypto is zeker niet conventioneel beleggen.

Is bitcoin een goede investering?

bitcoin vrouw

Bitcoin bevindt zich aan de (zeer) ‘risicovolle’ kant van het investeringsspectrum. De prijs van cryptocurrencies is volatiel. Sommige kunnen failliet gaan, andere kunnen oplichting zijn en af en toe kan er een in waarde stijgen en een rendement voor beleggers opleveren.

Cryptocurrencies kunnen niche blijven, mainstream worden, spoorloos verdwijnen of iets daartussenin en elke investering moet als een zeer hoog risico worden beschouwd.

Zoals bij elke investering, moet je je onderzoek doen en niet al jouw hoop op één bedrijf of één cryptocurrency vestigen: spreid jouw geld rond zodat je ook het risico spreidt.

Laat een reactie achter