In deze dagen van realtime, online aandelenhandel en financiële flitstransacties lijkt geld louter digitaal. We hebben vaak niet eens meer een pas(boekje) en contant geld wordt steeds minder geaccepteerd. De meesten van ons zien geld niet meer als tastbaar waarde middel. Geld wordt in toenemende mate minder waard door oplopende inflatie. Daarom is investeren in goud en zilver een verstandige beslissing.

Er gaat niets boven de aankoop van fysiek goud of zilver, het gewicht en waarde van elke munt of baar daadwerkelijk te voelen.

Sommige mensen zullen zich, in dit digitale tijdperk, wellicht afvragen waarom goud en zilver te kopen.

Hier zijn enkele voor- en nadelen van het kopen van gouden/zilveren munten/baren.

Voordelen om gouden/zilveren munten en baren te kopen

gouden-munten

Goud en andere bijzondere metalen zijn altijd onderdeel geweest van traditionele investeringsplannen. Hier is waarom:

  • Goud en zilver heeft de neiging te stijgen als andere beleggingen dalen, wat een stabiliserend effect heeft op je portefeuille/vermogen.
  • Goud en zilver levert bescherming tegen inflatie.
  • Goud en zilver is een alternatief voor spaargeld dat inmiddels geen rente meer oplevert bij de bank (sterker nog; geld kost).
  • Niemand hoeft te weten dat je het hebt – als dat belangrijk voor je is.
  • In financiële rampscenario’s, zoals een massale devaluatie van valuta, kun je goud en zilver gebruiken om te kopen en te verkopen. Dat klinkt misschien gek – maar het is in andere landen gebeurd.

Nadelen gouden/zilveren munten en baren

goudblokken-gouden-munten

  • Het kan uiteraard gestolen worden, dus beveiligd opslaan is zeker wenselijk.
  • In tegenstelling tot aandelen en obligaties ontvang je geen dividenden of rente.
  • Het kan zijn dat je jaren moet wachten tot goud in waarde stijgt. Dat geldt overigens voor de meeste investeringen.

Hoe gouden/zilveren munten en baren kopen en bewaren

gouden bullion munten Münze Österreich

Als je besluit gouden/zilver munten en baren aan te schaffen, koop ze dan bij een gerenommeerde handelaar zoals Goud999 in Amsterdam. Hier ben je verzekerd van voldoende voorraad, concurrerende prijzen en discrete levering/opslag. Koop dus geen goud of zilver op Marktplaats of een andere tweedehands website. Als je gouden munten koopt van particulieren of van iemand anders waar je niet zeker van bent, laat dan eerst de echtheid van de gouden munten controleren. Je wilt geen verzameling verguld lood. Dit kost echter onnodig veel tijd en levert extra risico op.

Munten voor verzamelaars, numismatische munten genoemd, zijn een ander verhaal. Ze kunnen tegen een zeer hoge premie verkocht worden en hun prijzen zijn van meer factoren afhankelijk. Je betaalt dan ook meer voor de verzamelwaarde van de munt, dan voor het daadwerkelijke gehalte goud of zilver.

Als je de munten/baren eenmaal aangeschaft hebt, kun je in de verleiding komen ze in je handen te houden. Maar dat doe je natuurlijk niet – je dient munten/baren in hun verpakking/capsule laten zitten, te beschermen tegen krassen en vingerafdrukken. Of je kunt gewoon handschoenen gebruiken.

Wees voorzichtig goud en zilver thuis te verbergen, tenzij je een kluis en/of alarm hebt. Inbrekers weten vaak waar ze moeten zoeken, of ze kunnen het met een metaaldetector vinden. Voor relatief weinig geld kun je jouw goud en zilver laten opslaan of bij een bank een kluis huren voor je goud en andere kostbaarheden.
Laat je niet meeslepen door emotie bij het kopen van goud en zilver. Een weging van 5 tot 15% van je portefeuille/vermogen in harde activa zoals goud en/of zilver is ideaal. De meeste beleggers willen dat het grootste deel van hun portefeuille in groeifondsen, aandelen, of andere beleggingen zit. Dat is een goede manier om het beste evenwicht tussen risico en rendement te krijgen.

Conclusie

Inflatie leidt tot geldontwaarding. Geld op een bankrekening kost tegenwoordig geld. Aankoop van goud (en zilver) is een goede beslissing als je je portefeuille/vermogen wilt beschermen tegen inflatie en wil diversifiëren. Op korte termijn kunnen de goudprijzen volatiel zijn, maar op lange termijn heeft goud zijn waarde behouden. Als je van plan bent in goud te investeren, zorg er dan voor dat het voor een lange termijn is. Het zal dienen als bescherming tegen inflatie en de erosie van belangrijke valuta’s. Investeren in fysiek goud is het overwegen waard.

Laat een reactie achter