De afgelopen jaren is de goudprijs flink gestegen. In tijden van financiële onzekerheid hebben veel mensen behoefte aan houvast en daarom is investeren in goud over het algemeen een goed idee. Overigens is goud een behoorlijk schaars product: de goudmijnen raken langzaam leeg en de vraag neemt toe. Ben je van plan om te investeren in goud? Check dan eerst onze 10 tips hieronder.

1. Is dit het beste moment om te investeren?

Het is altijd moeilijk om te bepalen of nu het juiste moment is om te investeren. Het feit dat de goudprijzen de afgelopen tien jaar zonder twijfel zijn gestegen en dat de verwachtingen aangeven dat zo zal doorgaan, zou houvast moeten geven. Uiteindelijk heeft het ook te maken met de economische markten en van je intentie om te beleggen.

2. Onthoud je beleggingsdoel

Stel doelstellingen voor het korte en lange termijn in, maak de juiste investeringsselecties en blijf bij je plan. Laat je strategie niet veranderen door dagelijkse marktveranderingen, maar kijk naar het complete plaatje.

3. Zet niet teveel in

Investeer echt en alleen als je het kan veroorloven. Het is misschien beter om in het begin met kleinere bedragen te beleggen en in de loop van tijd met een oog op de economische markt langzaam de investeringen op te bouwen.

4. Goud of zilver kopen is slechts de helft van de beleggingsvergelijking

Bij het kopen van een in euro kostende grondstof zoals goud of zilver is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het valutarisico. De relatie tussen de euro en de Amerikaanse dollar is daarom belangrijk bij het berekenen van de waarde van je belegging. Vraag advies naar het elimineren van valutarisico.

5. Denk aan de gouden regel: degenen die het goud bezit, heeft de macht

Er is slechts maar één markt in goud. Blijf niet achter met waardeloze goudcertificaten.

6. Koop/verkoop altijd via een gerespecteerde, gerenommeerde dealer

Rechtstreeks naar een raffinaderij gaan kan betekenen dat je een betere prijs krijgt.

7. Investeer in edelmetalen

Streef ernaar om 10-15% van je beleggingen in edelmetalen te investeren. Dit verhoogt de mate van diversificatie en beschermt je tegen fluctuaties in de waarde van elk type activum.

8. Koop kleine munten

Het kopen van fysiek goud kan opslag- en verzekering problemen opleveren. Kleine blokken of munten, zoals een gouden tientje  is echter draagbaar en gemakkelijk op te bergen. Het kan ook tijdens onzekere tijden wat troost bieden.

9. Goud blijft altijd een waarde hebben

Ongemunt goud is een onvergeeflijke investering. Een onderneming kan verdwijnen en aandeelhouders lopen het risico alles te verliezen. Je hebt die zorgen niet met goud. Een ons goud zal altijd een ons blijven om het maar zo te zeggen. Er zijn veel verschillende risicovolle investeringen die mensen doen omdat ze snakken naar snel rendement in een korte periode.

10. Kijk niet naar de dagelijkse waarde schommelingen

Leun achterover, ontspan en geniet van je investering. Het is een investering voor de lange termijn dus wees niet bang voor de dagelijkse bewegingen.

Ben je er nog niet zeker van of je zou moeten investeren in goud of zilver? Check dan de video hieronder eens (Engels).

Laat een reactie achter