Is schenken aan een kleinkind verstandig? Dat is een vraag waar steeds meer grootouders mee worstelen. Het wordt tegenwoordig steeds populairder om een schenking bij leven te doen. Hiermee omzeil je de erfbelasting die erfgenamen anders zouden moeten betalen over hun kindsdeel. Bovendien levert een schenking jou ook fiscale voordelen op. Wanneer je vermogen minder wordt, betaal je immers ook minder vermogensbelasting. Maar hoe werkt dat: schenken aan je kleinkinderen? En welke voordelen heeft dit nog meer?

Een goede start geven

vrouw met geld

Het is voor jongeren tegenwoordig niet gemakkelijk meer om mee te draaien in het volwassen leven. Een huis kopen is bijna niet meer te doen zonder een goed startkapitaal. Iets war starters juist nauwelijks over beschikken. Ook het volgen van een studie is tegenwoordig erg prijzig. Zeker sinds dat de studiefinanciering een lening is geworden in plaats van een gift.

Als grootouder zijnde wil je natuurlijk jouw kleinkinderen een zo goed mogelijke start geven. Voor je kinderen is het vaak niet haalbaar om hun kinderen zelf al voldoende financieel te ondersteunen. Gelukkig mag dit als grootouder zijnde ook. Gewoon om ze een goede financiële start mee te geven. Je kunt ervoor kiezen om jaarlijks een bedrag over te maken en ze zo te ondersteunen, maar het is ook toegestaan om dit bedrag eenmalig flink te verhogen en een groot bedrag belastingvrij te schenken.

Houd er wel rekening mee dat een dergelijk groot bedrag bij het vermogen van je kleinkind wordt opgeteld. Hierdoor kan deze mogelijk in de problemen komen doordat ze niet meer in aanmerking komen voor een studiebeurs, toeslagen of uitkeringen. Zoek dit daarom van tevoren uit om andere financiële problemen te voorkomen.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken?

pot-met-geld

Belastingvrij schenken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier zitten veel haken en ogen aan. Maar over het algemeen gelden de volgende regels:

Het is toegestaan om jaarlijks een schenking te doen van maximaal 6.604 euro. Dit is geheel belastingvrij. Je bepaalt zelf hoe je dit bedrag schenkt. Dit kan jaarlijks het gehele bedrag zijn, maar ook maandelijks een kleiner bedrag om je kleinkind te helpen bij de maandelijkse vaste laten.

Wanneer je kleinkind tussen de 18 en 40 jaar oud is, is het toegestaan om eenmalig het bedrag flink te verhogen en het geld te schenken met een doel. Bijvoorbeeld voor het kopen van een woning of het afbetalen van een studie. Wanneer dit wordt gebruikt voor het afbetalen van een studie, mag er maximaal 55.996 euro belastingvrij worden geschonken. Bij het kopen van een huis geldt zelfs een bedrag van maximaal 105.302 euro. Hiermee geef je dus een mooi startkapitaal waarmee je kleinkind een goede start in het leven kan maken.

Het is natuurlijk ook toegestaan om meer te schenken, maar dan zal je kleinkind hier ook extra belasting over moeten betalen. Je kunt ervoor kiezen om deze kosten ook op je te nemen. Op die manier heeft hij of zij er verder geen last van.

Laat een reactie achter