Online veilingen afzoeken voor uitmuntende flessen whisky is niet alleen leuk, het kan ook een geode investering zijn! Althans, als je weet wat je doet. Hier zijn 5 dingen die je moet weten wanneer je in whisky wilt investeren!

1. De Markt

Whisky heeft een positie verworven als luxe drank, niet alleen in de Westerse wereld, maar ook in het Verre Oosten. De vraag voor goede, speciale edities van whisky is toegenomen in beide werelden, waardoor whisky vandaag de dag een goede investering kan zijn. Een deel van de vraag komt uit Azië, waar special editions van whisky als statussymbool worden gezien. Een gedeelte komt van Europese enthousiastelingen, die whisky verzamelen vanwege de geschiedenis en het karakter, of voor het plezier van het verzamelen van zeldzame en verfijnde producten, en om zo nu en dan eens een drankje te kunnen doen.

2. Onderzoek

whisky flessen

Het is belangrijk om jouw kennis van whisky en de whisky markt op peil te brengen voordat je een verzameling begint. Zoek uit naar welke merken en edities veel vraag is. Zorg ervoor dat je leert wat jouw persoonlijke favorieten zijn, verzamelen is namelijk veel leuker als je er plezier aan beleeft. Hoe meer je je specialiseert, des te meer zal je over het onderwerp te weten komen, dit zal je helpen om verstandige investeringen te doen.

3. Slimme Investeerders

Of je nu een enthousiaste verzamelaar bent, een investeerder, of beide, houdt altijd in de gaten welke speciale edities gelimiteerd zijn. Whisky brouwerijen zijn in begin jaren negentig begonnen met het produceren van gelimiteerde oplagen, en vandaag de dag zijn zulke whisky’s nog zeldzamer. En daardoor, waardevol. Een extreem voorbeeld is de Macallan ‘M’ whisky. Er zijn slechts vier flessen gemaakt, en er zijn er maar twee beschikbaar gemaakt. Een van deze flessen bracht €323,000 op toen deze geveild werd. Je kunt ook gewoon Jameson Whisky kopen bij Drankdozijn, alleen zijn die helaas geen 3 ton waard.

4. Wees geduldig

 Om winst te kunnen maken is het vaak verstandig om een tijd te wachten voordat je jouw whisky doorverkoopt. Niet een of twee jaar, wat dacht je van tien of twintig? Gelimiteerde en speciale edities worden steeds zeldzamer als je geduldig bent, en een whisky ‘van vroeger’ is vaak veel meer waard vanwege het feit dat zo’n fles vintage is en een historische schat.

5. Opslag

Whisky is makkelijker op te slaan dan wijn, en het kan in de meeste omstandigheden bewaard worden. Echter, als je een verzamelaar bent, en whisky voor een lange tijd wilt bewaren, dan moet je goed nadenken over waar je dat doet. Whisky moet rechtop bewaard worden omdat de kurk niet zo goed afsluit als bij een wijnfles.

Laat een reactie achter