Tuurlijk heb je, zelfs als je nog geen nieuwe glanzende iPhone 11 hebt, op jouw vertrouwde iPhone ook al genoeg functies. Het toestel kan je helpen om de weg terug naar huis te vinden, afspraakjes in de kroeg te regelen en ja, zelfs af en toe een telefoontje te plegen. Het is waarschijnlijk zo dat je al niet meer zonder kunt. Maar dit wonder van zakformaat is niet alleen een mooi apparaat als het gaat om surfen op het internet en het verzenden van berichten.

Er zitten nog tientallen andere coole functies op je iPhone verborgen waarvan je je waarschijnlijk niet eens bewust bent. En je hoeft echt geen genie te zijn om ze te kunnen ontdekken en te kunnen gebruiken. In dit artikel bespreken we enkele van de beste tips en trucks voor je iPhone, die je nog niet kende en we vertellen je ook waar je ze precies kunt vinden.

1. LAAD MET EEN DRUK OP EEN KNOP DE TELEFOON SNELLER OP

Ben je het zat om te wachten tot je telefoon is opgeladen? Er is nu een manier om het oplaadproces te versnellen en het is ook nog eens verrassend eenvoudig: schakel de vliegtuigmodus in. Door het uitschakelen van alle wifi-netwerken en het mobiele dataverbruik ontlast je je batterij tijdens het opladen. Het scheelt niet enorm maar als je batterij echt bijna dood is, kan die extra 4% die je in 30 minuten kunt opladen wel het verschil maken.

2. MAA HET UITVOEREN VAN DE ZOEKOPDRACHTEN SNELLER

Als het gaat om het opzoeken van een uitslag van een voetbalwedstrijd of iets anders belangrijks op het internet zijn snelheid en precisie belangrijk en is het heel vervelend als je bepaalde webadressen niet kunt bereiken omdat ze niet kunnen worden opgeladen. Bespaar tijd door terwijl je een adres intypt het volledige Stop pictogram ingedrukt te houden. Het toestel zal zo een kortere reeks URL-achtervoegsels weergeven. Van de klassiekers zoals (.com, .co.uk) tot de minder gebruikte (.edu, .ie), er zijn snelkoppelingen voor iedereen.

3. ONTDEK PRECIES WAT JE TELEFOON VAN JE WEET

Misschien wist je dit nog niet, maar je iPhone verzamelt altijd gegevens over jou op de achtergrond. Of het nu de apps zijn, die je het meest gebruikt, hoeveel gegevens je doorzoekt… of zelfs, het meest griezelige, waar je bent. Ga naar Instellingen> Privacy> Locatiediensten> Systeemdiensten> Frequente locaties om te bekijken wat we hiermee bedoelen. Hier kun je niet alleen zien waar je bent geweest, maar ook hoe lang je op elke plek hebt doorgebracht. Big Brother houdt je echt in de gaten…

4. VERVANG EEN ESSENTIELE TOOLBOX

Je hebt waarschijnlijk de Kompas-app naast de apps Stocks en Friends opgeslagen in een map met de naam Niet belangrijk maar ik mag het niet verwijderen. Je moet het er maar weer snel uithalen, omdat het namelijk een geheime tweede functie heeft, die je helpt bij je klusjes. Nee je kunt je iPhone niet gebruiken om spijkers in de muur te slaan (hoewel je hem daarvoor ook kunt gebruiken) maar in plaats daarvan komt met het naar links vegen in de Compass-app een zeer nuttig waterpas tevoorschijn – een digitale waterpas die kan controleren of die plank wel echt waterpas is. (Spoiler: dat is het waarschijnlijk niet.)

5. SLUIT HET FOCALE PUNT VAN JE CAMERA

We weten allemaal dat tikken op het scherm tijdens het maken van een foto het focuspunt van de camera kan instellen, toch? Is goed. Wat echter wel vervelend is is dat deze telkens wanneer je de camera beweegt, nadat je een punt hebt gekozen, weer verdwijnt. Nou, met deze truc niet meer. In plaats van gewoon op het scherm te tikken, druk je het een seconde of twee in totdat er de tekst ‘Vergrendeld’ verschijnt. Nu kun je het toestel draaien, draaien en nog eens ronddraaien zonder de focus te verliezen.

6. MAAK AANGEPASTE TRILLINGEN

Zou je wel willen dat je kon raden wie er belt, gewoon door hoe je telefoon tegen je been aan trilt? Nu kan dat: selecteer in Contacten de gewenste persoon en druk op Bewerken. Dan zie je ook de tril optie. Als je dit selecteert, krijg je tal van opties, waaronder het hulpprogramma Nieuwe trillingen maken. Je eigen trilvariaties maken is net zo eenvoudig als op het ritme van je keuze op het scherm tikken.

7. KIES DE CORRECTE UITSPRAAK VAN SIRI

Siri is een beetje een zelfvoldane betweter, dus af en toe moet je hem corrigeren. In het geval dat het bijvoorbeeld de namen van mensen verkeerd uitspreekt als een onwetende Brit in het buitenland. Dus als Siri iets verkeerd zegt, vertel het haar dan gewoon. Als je een fout opvolgt door te zeggen: “Zo spreek je dat niet uit…” zal Siri om de juiste uitspraak vragen en kun je controleren of het goed is. Omdat we allemaal weten dat het Levi-O-sa is, niet Levi-o-SAR.

8. SLUIT IN EEN KEER DRIE APPS

Het zijn niet alleen foto’s en webpagina’s die gebaren met meerdere vingers ondersteunen. Je kunt ook extra cijfers gebruiken om de dingen, die je niet nodig hebt op je iPhone, op te ruimen. Als je meerdere applicaties snel moet sluiten – om helemaal onschuldig te lijken – kun je drie vingers omhoog slepen in het multitasking-menu om zo snel de rommel op te ruimen. Wat betekent dat je telefoon ook sneller zal worden.

9. ZET JOUW MUZIEK OP EEN TIMER

Luister je graag naar een beetje rustgevende achtergrondmuziek terwijl je op het punt staat in een diepe slaap te vallen? Dan is het je vast vaak overkomen dat je om 03.00 uur wakker schrok door een aantal ongewenste melodieën. Tenzij je natuurlijk instelt dat je muziek op een timer wordt uitgeschakeld. Schuif in de Klok-app de slaaptimer aan. Hier onder de tag ‘Als de timer eindigt’ kun je de alarmoptie voor een tag ‘Stop afspelen’ kiezen. Dit schakelt de melodieën of het nu via Apple Music of Spotify is, gewoon uit wanneer de timer op nul staat.

10. NEEM EEN FOTO ZONDER JE TELEFOON AAN TE RAKEN

Een oude maar goede iPhone-truc is om je volumeknoppen te gebruiken om een kiekje vast te leggen, waardoor je niet het scherm blokkeert wanneer je probeert bedieningselementen van het aanraakscherm aan te raken. Maar wat als je liever helemaal je telefoon niet hoeft aan te raken? Als je op de volumeknop drukt op een compatibele, aangesloten hoofdtelefoon, heeft dit hetzelfde effect.

11. BEHEER JE DATA VERMOGEN DOOR DE APP-TOEGANG TE BEPERKEN

De maand is nog lang en je 2GB data abonnement begint al aardig op te raken. Je hoeft echter niet te bezuinigen op het kijken naar Netflix onderweg. Selecteer in plaats daarvan welke apps er met alleen wifi worden gedegradeerd naar de B-lijst. Ga naar Instellingen > Mobiele data en dan kun je selecteren wat voor jou belangrijk is.

12. VERBETER DE LEVENSDUUR VAN DE BATTERIJ

Spotlight, de verbonden snelle toegang van Apple tot belangrijke gegevens, data en diensten, is geweldig voor directe toegang tot het laatste nieuws, sportuitslagen en sociale updates maar als er zoveel dingen op de achtergrond draaien, kan dat de levensduur van je batterij wel flink verkorten. Tenzij je de Spotlight-functies voor bepaalde apps uitschakelt, wat niet heel waarschijnlijk zal zijn, kun je het ook aanpassen. Ga gewoon naar Instellingen > Algemeen > Spotlight en beperk wat gegevens.

13. VERBETER HET SIGNAAL DOOR TE WETEN WAAR JE MOET ZOEKEN

Je hoeft niet op de eerste verdieping uit een raam te gaan hangen om te ontdekken waar de verbinding van je iPhone het beste is. Typ op het belscherm van je iPhone *3001#12345#* en druk dan op Oproep of Bellen om de verborgen tool te starten. Dit submenu maakt van je staafdiagram-gebaseerde signaalindicator een veel eenvoudigere numerieke signaalindicator. Heb je een score van 50? Geniet dan onderweg van HD-videostreams. Als je echter rond de -120 daalt kun je nog maar met moeite een SMS versturen. Volg gewoon de cijfers om betere signalen te krijgen.

14. GEBRUIK JE TELEFOON ALS EEN ETCH-A-SKETCH OM TE WISSEN

Misschien ben je deze al in een woedeaanval tegengekomen, maar net als je etsen in je kindertijd, kunnen je recente iPhone-activiteiten gewoon worden gewist door er een goede draai aan te geven. Perfect voor mensen met een mollige vinger en een slechte spelling, die de eindeloze backspace knop willen overslaan. En als je ergens van rilt in plaats van trilt? Maak je dan maar geen zorgen: een pop-up zal ervoor zorgen dat iets wat toch niet zo goed is, kunt verwijderen.

15. ONTDEK PRECIES HOE LANG JE HEBT GEWACHT OP EEN ANTWOORD

We kennen het allemaal wel: eindeloos onze telefoons opnieuw controleren of er al antwoord is op je SMS. Er is echter een gemakkelijke manier om erachter te komen hoe lang je hebt moeten wachten. Veeg gewoon vanaf de rechterkant van het scherm in een berichtenreeks om de precieze aflevertijden voor elk verzonden en ontvangen bericht weer te geven. Het lijkt een beetje op de blauwe vinkjes van de WhatsApp en soms weet je ook gewoon niet waarom het meer dan 42 minuten duurt voordat de andere partij antwoordt. Duurt zaken doen nou echt zo lang??

16. DEEL JE STAMBOOM MET SIRI

Vind je het niet fijn om je ouders bij hun voornaam te noemen? Leer Siri met wie je aan het chatten bent. Vraag Siri om je vader te bellen en de digitale PA zal dan worden verbonden aan het contact. Zodra een contactpersoon is toegewezen aan de ouderlijke naam, kun je die eenvoudig, probleemloos bellen.

17. VEEG NAAR RECHTS OM TERUG TE GAAN

Voor Android-converters, die een iPhone bezitten, kan het leven zonder een speciale om terug te gaan knop een moeilijke aanpassing zijn. Hoewel de iPhone misschien geen altijd aanwezig commando heeft om iets terug te draaien, is er toch een eenvoudige manier om terug te gaan. Binnen een aantal apps – van Safari tot Mail en Berichten – ga je van links naar rechts op het scherm en ga je terug naar de vorige pagina of het vorige menu. Wie heeft er nu een speciale knop nodig als je een elegantere oplossing hebt?

18. VOER EEN HARDE RESET UIT WANNEER HET CRASHT

Je hebt je misschien niet gerealiseerd dat de Startknop van de iPhone 7 niet echt een knop is. Dat klopt, het is een beetje nep. Je kunt het dus niet gebruiken voor een harde reset wanneer je telefoon crasht. Houd in plaats daarvan de aan-/uitknop en de knop voor het volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt. Je telefoon moet opnieuw worden ingesteld en zal weer tot leven komen. Zorg er ook goed voor dat je jouw telefoon goed bescherm wanneer het crasht op de grond met Smartphonehoesjes van Casimoda.

19. PAS HET GEVOEL VAN JE STARTKNOP AAN

Over de Home-knop gesproken, het is ook mogelijk om de trillingen via de instellingen van de iPhone 7 aan te passen. Ga gewoon naar Instellingen > Algemeen > Startknop en je kunt het niveau selecteren dat goed bij je past.

20. MAAK EEN PLAN VOOR JE GEMISTE OPROEPEN

Het gebeurt altijd: iemand belt en je kunt de oproep niet beantwoorden. iOS heeft een paar kant en klare teksten die met een enkele tik op het scherm kunnen worden verzonden, maar het ook mogelijk om je eigen tekst te maken. Ga naar Instellingen> Telefoon> Reageren met tekst om je eigen bericht te maken.

“IK HEB EEN DATE VANAVOND. WEER BELLEN IS OP EIGEN RISICO.”

21. NEEM EEN FOTO TIJDENS HET MAKEN VAN EEN VIDEO

Je hebt vast weleens momenten gehad dat je bij het opnemen van een video dacht hier wil ik ook echt een foto van maken. Gelukkig kun je met de iPhone beide tegelijkertijd doen. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop die naast de videoknop verschijnt te drukken.

De foto wordt gemaakt door de sensoren van de videocamera, dus het zal van mindere kwaliteit zijn dan je gebruikelijke foto’s, maar het is toch handig.

22. AUTOMATISCH AFWIJZEN VAN SLECHTE WIFI-AANSLUITINGEN

Meestal gebruik je natuurlijk liever een wifi-verbinding in plaats van je eigen 4G data als je in de buurt van een netwerk bent. Niemand wil halverwege de maand erachter komen dat ze al hun data hebben gebruikt voor Spotify-streaming.

Maar soms kunnen wifi-verbindingen traag zijn en dan vooral de openbare met veel gelijktijdige gebruikers en routers die ver uit de buurt staan. Gelukkig maakt iOS 9 en hoger gebruik van een functie genaamd WiFi Assist, waardoor langzame netwerken automatisch worden genegeerd en in plaats daarvan gebruik maken van je stabielere, snellere, 4G-netwerk.

Als je liever zelf de controle hebt, kun je de wifi Assist ook eenvoudig uitschakelen.

23. BESTEL EEN UBER MET SIRI

Je bent laat, je hebt een paar gin en tonics op en in de menu’s zoeken om een Uber te bestellen lijkt een heel gedoe. Gelukkig kun je met Siri het hele proces handsfree doorlopen.

Zorg er alleen voor dat de Uber-app is geïnstalleerd en dat je bent aangemeld bij een account met een geldige kaart. Dan hoef je alleen maar te zeggen: “Siri, bestel een Uber” of “Siri, breng me naar huis in een Uber ” en de rest gaat vanzelf!

Laat een reactie achter