Als het aankomt op het vergelijken van iPhone en Samsung telefoons, hebben de meeste mensen hun favoriet al in steen gebeiteld. Aan de ene kant heb je iPhone fans die al jaren trouwe Apple gebruikers zijn. Aan de andere kant heb je Samsung fans die maar niet genoeg kunnen krijgen van de baanbrekende innovaties van de techgigant.

Maar voor de gemiddelde koper is de beslissing welke telefoon beter is – iPhone of Samsung – niet alleen een kwestie van persoonlijke grillen. In plaats daarvan moeten beide alternatieven met elkaar vergeleken worden om te bepalen of je voor een Samsung met abonnement gaat of toch een iPhone. In dit artikel doen we precies dat.

Prijs en waar voor je geld

Misschien wel het makkelijkste verschil om te ontdekken tussen iPhones en de vlaggenschepen van Samsung is de prijs. Hoewel Apple fans het er misschien niet mee eens zijn, kun je op het eerste gezicht denken dat iPhones te duur zijn – vooral als je nog niet bekend bent met het Apple ecosysteem.

De beste telefoons van Samsung zijn nog steeds niet goedkoop, maar geven je waarschijnlijk meer waar voor je geld. En omdat Samsung zo’n ruime keuze aan smartphone series heeft, kun je altijd een goede deal verwachten, ongeacht je budget.

Wat iPhones daarentegen de moeite waard maakt, is de naadloze iOS software-ervaring en de nauwe integratie met andere Apple producten zoals AirPods of de Apple Watch. Als je eenmaal een iPhone hebt gekocht, zul je waarschijnlijk ook andere Apple producten willen kopen om het meeste uit je apparaat te halen.

iPhones zijn ook duurder om te repareren dan Samsung telefoons, en dat is slecht nieuws als je onhandig bent of van plan bent om je telefoon lang te houden. Samsung telefoons verliezen echter snel hun waarde, terwijl iPhones die veel langer behouden, dus je kunt je iPhone later gemakkelijk verkopen of inruilen als het tijd is om te upgraden.

Camera’s

iPhones worden meestal meer geprezen dan hun Samsungs op het gebied van fotokwaliteit, beeldconsistentie en videokwaliteit. Maar met de S23 serie, en meer specifiek de Galaxy S23 Ultra, heeft Samsung zijn prestaties aanzienlijk verbeterd.

Hoewel de consistentie nog steeds Apple’s sterkste kant is, voelt de camera-ervaring als geheel veel verfijnder, leuker en veelzijdiger aan op Samsung smartphones. Voor mensen die graag spelen met hun camera’s en experimenteren met nieuwe camerafuncties, zijn de Samsung telefoons het meest geschikt.

Maar als je de voorkeur geeft aan een neutraler beeld- en videoprofiel en geen agressieve beeldbewerkingsalgoritmes wilt om ze automatisch voor je te bewerken, dan kunnen iPhones de klus prima klaren. Dit maakt ze ideaal voor professionals die hun eigen foto’s en video’s bewerken en prioriteit geven aan natuurlijke kleuren en een betrouwbaardere camera-ervaring.

Foto’s van Samsung zien er kleurrijker en deelbaarder uit, maar kunnen soms ook overbewerkt lijken. Met andere woorden, de cameraverschillen tussen iPhones en Samsung telefoons hebben meer te maken met persoonlijke voorkeur dan met objectieve markeringen voor beeldkwaliteit.

Besturingssysteem

Samsung Galaxy Z Flip in Black

Vroeger was het vrij eenvoudig om iOS en Android met elkaar te vergelijken, met het cliché dat iOS eenvoudiger zou zijn en Android meer aanpasbaar. Dat was het einde van het verhaal. Maar zoals het hoort bij concurrentie, zijn beide besturingssystemen in de loop der jaren geëvolueerd, hoewel die oude beweringen tot op de dag van vandaag vrij prominent aanwezig blijven.

Als je je TouchWiz, de oudere UI van Samsung, nog herinnert, dan weet je hoe verschrikkelijk de software van Samsung was. Wat niet verwonderlijk is omdat Samsung vooral een hardware bedrijf is. Maar Samsung’s huidige One UI skin, gebouwd bovenop Android, biedt gemakkelijk een van de schoonste software-ervaringen die er zijn.

Aan de andere kant is iOS propriëtaire software. Dit geeft Apple meer controle over de eindgebruikerservaring, wat zorgt voor beter RAM-beheer, naadloze software, gebruikersveiligheid en betrouwbaarheid. Bovendien zijn apps zoals Instagram of PUBG vaak beter geoptimaliseerd voor de iOS-ervaring, gezien het kleinere aantal iOS-apparaten.

Een ander groot voordeel dat iPhones hebben ten opzichte van Samsung telefoons is de levensduur van de apparaten. Hoewel Samsung nu vier jaar lang grote Android-updates biedt voor zijn beste en mid-range telefoons, gaan iPhones gemakkelijk vijf tot zes jaar mee.

Er is echter één belangrijk voorbehoud. Batterijen van smartphones zijn gemaakt van lithium-ion, wat betekent dat ze na verloop van tijd onvermijdelijk degraderen. Als je van plan bent om een iPhone te kopen alleen vanwege de langere ondersteuning van het besturingssysteem, houd er dan rekening mee dat de batterij een klap krijgt en dat je over drie jaar misschien toch moet upgraden naar een nieuwe telefoon (of op zijn minst de batterij moet laten vervangen).

Beide telefoons hebben ook eigenzinnige functies waardoor ze opvallen. Het nieuwe Dynamic Island op de iPhone 14 Pro kan bijvoorbeeld in één oogopslag informatie en lopende activiteiten op de achtergrond weergeven. En de Galaxy Ultra telefoons van Samsung hebben een ingebouwde S Pen die geweldig is voor het maken van notities, schetsen, ondertekenen van documenten en nog veel meer.

Spraakassistenten

black android smartphone on white table

Spraakassistenten en AI worden een steeds belangrijker onderdeel van het iPhone vs. Samsung debat.

Siri van de iPhone is de standaard spraakassistent voor het apparaat sinds de release van de iPhone 4S in 2011. Samsung introduceerde zijn eigen spraakassistent Bixby in 2017 als alternatief voor de al handige Google Assistent op Android-telefoons.

Hoewel de poging prijzenswaardig was, was Bixby geen partij voor Apple’s Siri en Google Assistant, en is dat in veel opzichten nog steeds niet, hoewel het in sommige specifieke gevallen wel de leiding neemt.

Maar als het gaat om pure intuïtiviteit, is Google Assistant nog steeds de beste spraakassistent om te gebruiken, ongeacht of je een iPhone of een Samsung telefoon, of een andere telefoon gebruikt.

Batterijkwaliteit

Apple heeft de smartphonestrijd zelden gestreden met grote claims over zijn batterij. In vergelijking daarmee lijkt Samsung nogal agressief te adverteren met zijn enorme batterijlevensduur en indrukwekkende oplaad snelheden.

Maar hoewel de iPhone geen enorme batterij heeft, is zijn eigen iOS-software efficiënt genoeg om een minimaal batterijverbruik te garanderen, wat resulteert in een verbazingwekkende batterijlevensduur, vooral in grotere iPhones zoals de iPhone 14 Pro Max en iPhone 14 Plus.

Wat betreft de oplaadsnelheid hebben iPhones nog een lange weg te gaan. De MagSafe oplader van Apple kan er bijna drie uur over doen om de iPhone 14 Pro Max volledig op te laden; maar als je een onofficiële 30W oplader gebruikt, kun je hem in ruwweg twee uur volladen.

Daarentegen kun je de Galaxy S23 Ultra in bijna een uur opladen met de 45W Samsung adapter, waardoor deze meer geschikt is voor gamers.

Helaas zijn beide bedrijven gestopt met het leveren van opladers.

Apple vs. Samsung: Wat past bij jou?

Negen van de tien keer komt een koopbeslissing tussen twee geweldige smartphone-alternatieven hierop neer: persoonlijke voorkeur. En dat is hier ook het geval.

De meeste mensen die een iPhone kopen, doen dat vanwege het goed geïntegreerde Apple ecosysteem en de naadloze gebruikerservaring. iPhones verwerken kernfuncties zoals bellen, video opnemen, systeemnavigatie en surfen op het web betrouwbaarder.

Als je daarentegen wat avontuurlijker bent en een sjabloon wilt waarop je je toestel kunt personaliseren en aanpassen, dan zijn Samsung telefoons de beste keuze. Met een aantoonbaar beter ontwerp, een leukere camera-ervaring, meer functies en de One UI skin, laten de vlaggenschepen van Samsung niet na om indruk te maken.

Laat een reactie achter