De meeste mensen werken hard aan het opbouwen van een goede spaarrekening om een leuke vakantie, nieuw huis of een droomauto te kunnen kopen. Niets is dan ook erger dan al je zuurverdiende centen zien verdwijnen door een slimme list van criminelen. Hieronder lees je 5 tips om fraude te voorkomen.

1. Houd betrouwbare gegevens voor jezelf

man-gebruikt-telefoon-laptop

Word je gebeld door een onbekend nummer en wordt er naar betrouwbare gegevens gevraagd zoals jouw pincode of beveiligingscode? Vaak gaat er al een belletje rinkelen: ophangen! Zorg altijd dat je zeker weet met wie je je gegevens deelt en vertrouw nooit zomaar een (onverwachts) telefoontje, e-mail of persoon op straat. Bij twijfel kun je altijd even bellen of vragen naar een valide identiteitsbewijs.

2. Wees alert op je mailbox

Je bank heeft het je waarschijnlijk ook al eens verteld: wees altijd alert op mails die door de ‘bank’ worden verstuurd. Zo vraagt een bank nooit of jij gevoelige gegevens (zoals jouw pincode) via de mail wilt delen. Twijfel je of een bankmail betrouwbaar is? Kijk dan naar de afzender of neem het zekere voor het onzekere en bel even naar de bank. Klik ook niet op links in mails die jij niet vertrouwt of die er raar uitzien, het beste is om deze direct te verwijderen.

3. Voorkom digitale zakkenrollerij

Tegenwoordig hebben criminelen allerlei slimme trucs om jouw bankpas op afstand te scannen, kopiëren en zelfs activeren. Hiervoor gebruiken zij RFID-lezers. Je zult het niet snel doorhebben wanneer iemand dit bij jou probeert. Daarom is het altijd verstandig om een RFID-proof portemonnee of pasjeshouder te gebruiken die voorkomt dat jij geskimd wordt! Tegenwoordig zijn deze er in allerlei vormen en kleuren. Met een pasjeshouder met muntvak kun je op een veilige manier al je pasjes én contant geld op zak houden. Speciale pasjeshouders gemaakt van aluminium werken als een soort firewall voor deze slimme straatrovers: ze blokkeren de frequenties van de RFID/NFC-tag.

4. Update je wachtwoorden regelmatig

laptop-jongen-business

Om helemaal zeker te zijn dat niemand in jouw accounts kan snuffelen, is het goed om regelmatig je wachtwoorden te updaten. Mocht er dan toch ergens een lek geweest zijn, is deze met een nieuw wachtwoord vaak weer gedicht. Ook is het slim om een uniek wachtwoord te gebruiken voor bankzaken en jouw e-mail. Hiermee voorkom je dat hackers alsnog jouw wachtwoord weer kunnen veranderen.

5. Controleer het pinapparaat

Geld pinnen doen we allemaal wel eens. Kijk voor je je pas in de machine steekt wel even of het pinapparaat er afwijkend uitziet. Vertrouw je het niet helemaal? Neem geen risico en pin ergens anders. Daarnaast is het belangrijk om je pincode afgeschermd te houden en je bewust te zijn van je omgeving. Staat er iemand te dicht achter je of heb je het idee dat iemand mee spiekt? Red flag!

Weet waar je op moet letten, zo zorg je dat je criminelen te slim af bent. Wel zo fijn!

Laat een reactie achter